Εμμενουν στη σταση τους οι δημαρχοι

Λένε «όχι» στη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων έως ότου τακτοποιηθούν νομοθετικά οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης, δηλώνοντας τη στήριξή τους στην εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια, με προϋπόθεση την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και την ευρωζώνη

Εμμένει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, με τη σημερινή του απόφαση,  στη θέση να μη μεταφέρουν  οι δήμοι  τα ταμειακά τους διαθέσιμα  στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι να προχωρήσει η νομοθετική τακτοποίηση των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού, καθώς και να διασαφηνιστεί ο μηχανισμός με τον οποίο θα γίνεται η διαχείριση των χρημάτων των δήμων μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος, εφόσον αυτά κατατεθούν. 
 
Η απόφαση αυτή λήφθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής έκτακτης συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε προκειμένου να ενημερωθούν τα µέλη για το περιεχόμενο της συνάντησης µε τον Πρωθυπουργό σχετικά µε την ΠΝΠ για μεταφορά των ταµειακών διαθεσίµων των δήµων στην Τράπεζα της Ελλάδας .
 
Οι δήμαρχοι της χώρας  ενημερώθηκαν εκτενώς από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Γιώργο Πατούλη για τα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά τη συνάντηση  με τον πρωθυπουργό και ακολούθησε αναλυτική συζήτηση. Έχοντας όλα τα δεδομένα στο τραπέζι οι δήμαρχοι της χώρας αποφάσισαν επίσης να καθορίσουν την τελική τους στάση, στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαΐου, δηλώνοντας ωστόσο τη στήριξή τους στην εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια, «με προϋπόθεση την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και την ευρωζώνη».
 
Το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. μετά από αναλυτική συζήτηση μεταξύ των μελών του και αφού έλαβε υπόψη τις θέσεις των Προέδρων των Π.Ε.Δ. και των Δημάρχων που παρευρέθηκαν στην έκτακτη συνεδρίασή του και συνεκτιμώντας τη διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχει άμεσος οικονομικός κίνδυνος για τη χώρα, αποτίμησε ως θετικότατο το αποτέλεσμα της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό.
 
Επανέλαβε την άποψη ότι κρίνει θεσμικά «απαράδεκτη» την πρακτική της επιβολής των απόψεων της κεντρικής εξουσίας στην αυτοδιοίκηση, μέσα από την ψήφιση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και κατέστησε σαφή την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η νομοθετική τακτοποίηση των ζητημάτων που τέθηκαν στον Πρωθυπουργό , όπως μεταξύ άλλων η εξαίρεση των ανταποδοτικών τελών από τις προβλέψεις του Νόμου, η εξαίρεση των προϋπολογισμών των Δήμων που έχουν οικονομικές δεσμεύσεις, η ανάληψη από το Δημόσιο της ευθύνης να καλύψει νομικά ζητήματα που αφορούν πληρωμή από ρήτρες ή ευθύνες Δήμων και Δημάρχων,  να διασαφηνιστεί ο μηχανισμός με τον οποίο θα γίνεται η διαχείριση των χρημάτων μας μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος, εφόσον αυτά κατατεθούν, να εξασφαλιστεί η άμεση ταμειακή διαχείριση, όπως γίνεται σήμερα από τις εμπορικές τράπεζες, να εξαιρεθούν τα διαθέσιμα που είναι στις συνεταιριστικές τράπεζες. «Θεωρούμε θετική τη δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι η ισχύς της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου θα είναι ολιγόμηνη και θα μετατραπεί σε προαιρετική κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού» σημειώνει η ΚΕΔΕ.
 
Όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα που εξέδωσε «σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθούν οι προαναφερθείσες νομοθετικές ρυθμίσεις, θα αποστείλουμε επιστολή στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου θα ζητούμε απαντήσεις σε μία σειρά ερωτημάτων που τίθενται για τα repos στα οποία πρόκειται να επενδυθούν τα χρήματα των Δήμων», ενώ στη συνέχεια οι δήμαρχοι της χώρας ζητούν να αναζητηθούν άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία βοήθειας των ΟΤΑ Α’ Βαθμού τα οποία «δεν προσβάλλουν την αυτοτέλεια, την καταστατική και συνταγματική τους θέση» , ενώ καταλήγουν δηλώνοντας τη στήριξή τους «στην εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια, με προϋπόθεση την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και την ευρωζώνη, ως ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.