«Εμφυλιος» στον ΣΥΡΙΖΑ

Προς διαγραφή Φίλης, Σκουρλέτης, Βίτσας

Επιτείνεται το κλίμα εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις νέες παραπομπές στην επιτροπή δεοντολογίας του κόμματος.  Συγκεκριμένα στην επιτροπή δεοντολογίας παραπέμφθηκαν το βράδυ της Δευτέρας οι Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης και Δημήτρης Βίτσας με την προτεινόμενη ποινή της διαγραφής από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Στέφανο Κασσελάκη.

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε τα τρία στελέχη ότι «εμφανίστηκαν στην τηλεόραση για να αντιπολιτευτούν το ίδιο τους το κόμμα».

«Επί πέντε τουλάχιστον χρόνια συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται στα κανάλια κάνοντας αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ. Πριν από μερικές ημέρες δήλωσα ρητά ότι αυτή η πρακτική δε γίνεται πλέον ανεκτή. Ο κόσμος διψά να αναδείξουμε θέματα, να κάνουμε αντιπολίτευση. Και εγώ το ίδιο, περισσότερο από όλους.

Αντ’ αυτού, κάποιοι μάς «πνίγουν» με την άρνησή τους να αποδεχτούν την εκλογή προέδρου από τη βάση – αλλά εμφανίζονται ως «Στελέχη ΣΥΡΙΖΑ» κάθε μέρα στα κανάλια, παίζοντας το παιχνίδι τους. Συνεπώς, οι κύριοι Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην τηλεόραση για να αντιπολιτευτούν το ίδιο τους το κόμμα, επέλεξαν να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Στην πρώτη του αντίδραση ο Νίκος Φίλης μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ανέφερε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι σε αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από εξωπολιτικούς παράγοντες. Παράλληλα υποστήριξε ότι ένα κόμμα που μπορεί ακόμα να προσφέρει στην κοινωνία ένα κόμμα της Αριστεράς οδηγείται σε εκφυλισμό και διάλυση.

Ο Πάνος Σκουρλέτης, από την πλευρά του ανέφερε ότι λυπάται για τον κίνδυνο απαξίωσης και γελοιοποίησης του χώρου και πρόσθεσε πως ο Στέφανος Kασσελάκης γελοιοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μέρα με τη μέρα.  Τέλος ο Δημήτρης Βίτσας, ανέφερε ότι θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη για την Αριστερά και πρόσθεσε: «Ο Στέφανος Κασσελάκης εκλέχθηκε πρόεδρος. Αυτό είναι σεβαστό. Το γεγονός ότι εκλέχθηκε δεν δημιουργεί περισσότερη αξία από όλα τα άλλα όργανα του κόμματος».

Την ίδια ώρα πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν πως «δυστυχώς κάποιοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτιμούν όχι να αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, αλλά το ίδιο τους το κόμμα και τον νεοεκλεγέντα πρόεδρό τους», επισημαίνοντας ότι αυτό αποτελεί «υπονόμευση του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του κόσμου που συμμετείχε στις εκλογές μας».

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι «τέτοιες πρακτικές δεν γίνονται πλέον ανεκτές» και πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες», αλλά «ανήκει στον κόσμο του, στη βάση του, και αυτή η βάση έχει αποφασίσει να έχει νέα πολιτική ηγεσία». «Αυτούς εκπροσωπούμε και σε αυτούς λογοδοτούμε. Μοναδικός μας αντίπαλος είναι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και οι πολιτικές του», σημείωναν.

Η Διέξοδος Αριστερά της Ομπρέλας

Όλα αυτά έρχονται σε συνέχεια κειμένου της «Ομπρέλας» που τιτλοφορείται ως «Διέξοδος Aριστερά», και δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα, πριν φυσικά ανακοινωθούν οι παραπομπές των κ.κ. Φίλη, Σκουρλέτη και Βίτσα.

Στη δημοσιότητα δόθηκε με τις υπογραφές των Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη και Ευκλείδη Τσακαλώτου, όμως, το συγκεκριμένο κείμενο είναι προς συλλογή υπογραφών από όσα μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιθυμούν. Είναι φανερό πως τα γραφόμενα του κειμένου αποτελούν προάγγελο για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα. «Πρόθεσή μας και στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε έναν πολιτικό χώρο ικανό να υπερασπιστεί και να προβάλλει την ταυτότητα, τη φυσιογνωμία, τις αξίες, τις ιδέες και τις πολιτικές προτάσεις της Αριστεράς», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται ότι «όλοι και όλες διαπιστώνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σε αποδρομή», ενώ, τονίζεται πως «μέχρι πρόσφατα πολλοί/-ές τρέφαμε την ελπίδα ή την αυταπάτη ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ διεξαγόταν μια θεμιτή και θεσμικά εξασφαλισμένη αντιπαράθεση, που θα μπορούσε να επιλυθεί με συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.