Εμφαση στους διοικητικους υπαλληλους το επομενο διαστημα για τις προσληψεις στο Δημο Κομοτηνης

Ολοκληρώνεται η ενίσχυση με 11 μηχανικούς, 4 αναμένεται άμεσα να αναλάβουν υπηρεσία

Συνεχίζει το πρόβλημα της υποστελέχωσης, με τουλάχιστον 48 αποχωρήσεις μέχρι το 2027

Στην ενίσχυση με διοικητικούς υπαλλήλους φαίνεται πως στρέφει την προσοχή του ο Δήμος Κομοτηνής, σύμφωνα τουλάχιστον με τον πολυετή προγραμματισμό για τις προσλήψεις που ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί, όπως τόνισε η Γενική Γραμματέας του Δήμου Κομοτηνής κ. Μαρία Σοφιανού, πως ο προγραμματισμός αυτός δεν είναι δεσμευτικός, μιας και ο Δήμος θα κληθεί, πιθανότατα μέσα στο καλοκαίρι, να υποβάλλει αίτημα για τις προσλήψεις στο ΥΠΕΣ.  

Όπως τόνισε πάντως η κ. Σοφιανού, από τότε που τα αιτήματα για προσωπικό έχουν τεθεί σε ορθολογικά πλαίσια, έχουν δει πως σχεδόν όλα εγκρίνονται, και προχωρά η διαδικασία των προσλήψεων.

Αρχικά έμφαση είχε δοθεί στην ενίσχυση με μηχανικούς, και περιμένουν την ενίσχυση με 11 μηχανικούς, 4 εκ των οποίων αναμένεται άμεσα να αναλάβουν τις θέσεις τους.

Συνολικά αιτούνται 20 θέσεις: 5 θέσεις το 2024, 5 θέσεις το 2025, 5 το 2026 και 5 το 2027, παρόλο που όπως τονίστηκε, αυτές μπορούν να αλλάξουν στο μεταξύ από τη διοίκηση, και ανάλογα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως αναμένονται 48 αποχωρήσεις από τις υπηρεσίες μέχρι το 2027.

Οι αποχωρήσεις πιέζουν τη λειτουργία του Δήμου

Όπως αναφέρεται στην εισήγηση που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο, η ένδεια που παρατηρείται στον Δήμο Κομοτηνής σε υπαλλήλους όλων των ειδικοτήτων και κλάδων, είναι ένα χρόνιο πρόβλημα το οποίο παρατείνεται λόγω της επί δεκαπενταετία μη έγκρισης θέσεων προσλήψεων από την κεντρική διοίκηση.

Αποτέλεσμα τα κενά σήμερα να είναι πλέον δυσαναπλήρωτα, αν και οι υπηρετούντες υπάλληλοι καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες υπερβάλλοντας εαυτούς και εκτελώντας παράλληλα καθήκοντα σε δύο ή και περισσότερες υπηρεσίες, ή εκτελώντας παράλληλα καθήκοντα άλλου κλάδου και ειδικότητας (π.χ. υπάλληλος ΠΕ Πληροφορικής απασχολείται πέραν των καθηκόντων του κλάδου του και στο Λογιστήριο), μην παίρνοντας την εκ του νόμου δικαιούμενη άδειά τους καθώς δεν υπάρχει αναπληρωτής, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο το πρόβλημα, το οποίο όμως δυστυχώς αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Από την άλλη, οι αρμοδιότητες που έχουν πλέον μεταφερθεί στους Δήμους είναι πολλές και σημαντικές, η δε προοπτική είναι να αναδειχθεί η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού σε σημείο αναφοράς για τη χάραξη πολιτικών που συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη, στην προσφορά βασικών αγαθών και υπηρεσιών υποδομής και στην εν γένει ρύθμιση του τοπικού κοινωνικού και οικονομικού γίγνεσθαι.

Η αθρόα συνταξιοδότηση πολύτιμων και έμπειρων στελεχών του Δήμου κατά το έτος 2021 (συνολικά 12) και κατά το έτος 2022 (συνολικά 13) η οποία συνεχίζεται και το 2023, καθώς ήδη έχουν δηλώσει ότι θα αποχωρήσουν οκτώ ενώ βρίσκονται ακόμη στην αρχή του έτους, επέτεινε έτι περαιτέρω την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση, δημιουργώντας δυσαναπλήρωτα κενά κυρίως σε διοικητικούς υπαλλήλους, των οποίων η συμβολή είναι θεμελιώδους σημασίας για την οργάνωση και συστηματοποίηση της λειτουργίας των υπηρεσιών μας.

Οι περισσότεροι δε εξ αυτών κατελάμβαναν μέχρι σήμερα θέσεις ευθύνης και έχουν υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης και εμπειρίας στα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.

Ποιος ο προγραμματισμός που θα υποβληθεί στο Υπουργείο

Για αυτό και η διοίκηση προέταξε την άμεση και κατεπείγουσα ανάγκη έγκρισης προσλήψεων ή μετατάξεων στελεχών κλάδου και ειδικότητας κυρίως ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού, ΤΕ Πληροφορικής, ΤΕ και ΔΕ Διοικητικού Λογιστικού, ώστε να ενισχυθεί, έστω στοιχειωδώς, η λειτουργία όλων των υπηρεσιών.

Ο πίνακας που εγκρίθηκε έχει ως εξής:

ΈτοςΚλάδοςΥφιστάμενες ΚενέςΕκτιμώμενες ΑποχωρήσειςΑνάγκες Πρόσληψης
2024ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ / Ή ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ (ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ)1902
2024ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ (ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ)301
2024ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ (ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ)2742
2025ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΚΑΙ / Ή ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ (ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ)1922
2025ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ (ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ)2742
2025ΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ)101
2026ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΚΑΙ / Ή ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ (ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ)1942
2026ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ (ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ)301
2026ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ (ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ)2752
2027ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ / Ή ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ (ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ)1952
2027ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ (ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ)301
2027ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ (ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ)2742

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.