«Εμεις απαιτουμε τα δικαιωματα μας συμφωνα με τη Λωζανη»

Αντιδράσεις από το ΚΙΕΦ για τις δηλώσεις Παυλόπουλου στην Κομοτηνή

Την αντίδραση του Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας προκάλεσαν οι δηλώσεις από την Κομοτηνή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της Συνθήκης της Λωζάνης από την Τουρκία.
 
«Μακάρι να ήταν τόσο αισιόδοξη η εικόνα της Ελλάδας στο θέμα της μειονότητας και της ισοπολιτείας, όπως την περιέγραψε ο αξιότιμος Πρόεδρός μας» σημειώνει σε χθεσινή ανακοίνωσή του το ΚΙΕΦ παραθέτοντας μία σειρά από απαιτήσεις με αποδέκτη την ελληνική πολιτεία οι οποίες «είναι στα πλαίσια της Συνθήκης της Λωζάνης» όπως υπογραμμίζει. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Θέλουμε να επισημάνουμε ότι δεν συμφωνούμε με τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου που έκανε στην Κομοτηνή κατά την ημέρα του εορτασμού της ένταξης της Κομοτηνής στην Ελλάδα.
 
Μακάρι να ήταν τόσο αισιόδοξη η εικόνα της Ελλάδας στο θέμα της μειονότητας και της ισοπολιτείας, όπως την περιέγραψε ο αξιότιμος Πρόεδρός μας. Εμείς ως Μειονότητα της Δυτικής Θράκης απαιτούμε να αναγνωριζόμαστε με τη δική μας ταυτότητα, να ιδρύσουμε μη κυβερνητικές οργανώσεις στο όνομα των οποίων να αναγράφεται η δική μας ταυτότητα και να ξανανοίξουν σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, οι ιστορικοί και νόμιμοι σύλλογοί μας που έκλεισαν μονάχα επειδή στο όνομά τους υπήρχε η λέξη Τούρκος η οποία δηλώνει τη δική μας ταυτότητα.
 
Εμείς, απαιτούμε να ανοίξουν δίγλωσσα νηπιαγωγεία που θα παράσχουν εκπαίδευση στα Τουρκικά-Ελληνικά και να ανοίξουν δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια επειδή υπάρχει ανάγκη λόγω ανεπάρκειας αριθμού.
 
Εμείς, απαιτούμε να αναγνωριστούν οι μουφτήδες τους οποίους εξέλεξε η μειονότητα και να υπάρχει σεβασμός στην ελεύθερη βούληση της μειονότητας.
 
Εμείς, απαιτούμε να έχουμε πλήρη δικαιώματα στην ίδρυση των βακουφίων που αποτελούν κειμήλια των προγόνων μας και πλήρη δικαιώματα πάνω σε όλη την περιουσία των βακουφίων που ανήκουν στη μειονότητά μας.
 
Εμείς, απαιτούμε να ξαναπάρουν υπηκοότητα τα μέλη της μειονότητας από τους οποίους αφαιρέθηκε η υπηκοότητα με βάση το καταργηθέν άρθρο 19 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας.
 
Εμείς, απαιτούμε να ληφθούν τα μέτρα που θα βελτιώσουν την ποιότητα της εκπαίδευσης στα σχολεία μας.
 
Εμείς, απαιτούμε να λάβουμε μέρος στο δημόσιο σε αναλογία με τον πληθυσμό μας και να εξυπηρετήσουμε τη χώρα μας.
 
Εμείς, απαιτούμε να καλυφθεί η οικονομική καθυστέρηση και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης.
 
Εμείς, απαιτούμε να μην γίνει επίθεση τα μεσάνυχτα στο Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας μονάχα για ψυχολογικό εκφοβισμό και να μην γίνει κλοπή του τρακαρισμένου αυτοκινήτου του αείμνηστου ιδρυτή μας από τη γωνία-μουσείο που δημιουργήθηκε από το κόμμα μας.
 
Είναι δυνατόν να επεκτείνουμε τις απαιτήσεις μας. Ξέρουμε ότι είναι γνώστης αυτών των απαιτήσεών μας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας. Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι πολύ ξεκάθαρη. Οι απαιτήσεις μας είναι στα πλαίσια αυτής της Συνθήκης. Ανακοινώνουμε με τιμή σε όλο το κοινό ότι περιμένουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη χώρα μας-μέλος της Ε.Ε. να φέρουν επειγόντως στη ζωή τροποποιήσεις και εφαρμογές που θα καταστήσουν δυνατό το να ωφεληθούμε από όλα τα κύρια δικαιώματα και τις ελευθερίες στα πλαίσια όσο των διμερών και διεθνών συμφωνιών τόσο και των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.