Ελπινικη Μπλεκατση: «Εμπιστευομαστε τις γυναικες να μεγαλωσουν τα παιδια μας, αλλα οχι για να τους δωσουμε μια θεση στο δημοτικο συμβουλιο»

Η Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Κομοτηνής με την «Κοινωνία Πολιτών» ευκαιρίας δοθείσης για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και την συμμετοχή της στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm»

Με σύνθημα «Με την Ελπίδα για τη Νίκη» κατέρχεται στην μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, στο πλευρό του Γιάννη Γκαράνη και της «Κοινωνίας Πολιτών» η Ελπινίκη (Έλπη) Μπλεκάτση.

Δοκιμάζοντας τις δυνάμεις της για δεύτερη φορά, γιατί όπως τόνισε μιλώντας στον «ΠτΘ» «σήμερα χρειαζόμαστε την ελπίδα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, όπως και οι μεγαλύτεροι την χρειαζόμαστε για να αποκτήσει νόημα ο τόπος μας».

Η γνωστή νομικός, σήμερα σύμβουλος ψυχικής υγείας, ενεργή συμπολίτισσά μας, ειδικά σε ζητήματα φύλου και εθελοντισμού, αλλά και ραδιοφωνική παραγωγός στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» βρέθηκε πίσω από το μικρόφωνο, αυτή τη φορά με την ιδιότητα της συνεντευξιαζόμενης σε μια πρώτη συζήτηση σε σχέση με την υποψηφιότητά της.

Έλπη Μπλεκάτση όμως…

ΠτΘ: κ.Μπλεκάτση κατέρχεστε εκ νέου υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος, στο πλευρό του Γιάννη Γκαράνη και της Κοινωνίας Πολιτών. Τι σας έκανε να το τολμήσετε ξανά και τι ενδεχομένως έχει αλλάξει μέσα σας σε σχέση με την εκλογική διαδικασία του 2019;

Ε.Μ.: Θεωρώ ότι κάθε φορά, οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία είναι μια γιορτή δημοκρατίας. Σήμερα πια αισθάνομαι ότι έχω μια καλύτερη εμπειρία, όσον αφορά τις εκλογές, αν και εγώ δεν έχω μαζικούς χώρους να κινούμαι. Κινούμαι στους χώρους που τόσα χρόνια ασχολούμουν, είτε αφορούν στα δικαιώματα των γυναικών, είτε στο ΤΟΡΑ. Υπενθυμίζω ότι πριν από λίγα χρόνια είχαμε δημιουργήσει ένα κοινωνικό ιατρείο που μέσα σε ένα χρόνο το κλείσαμε καθώς εξαλείφθηκε η αναγκαιότητα, ωστόσο ίσως από εδώ και πέρα χρειαστεί να ξανανοίξουν κοινωνικά φαρμακεία και κοινωνικά ιατρεία. Θεωρώ ότι είμαι μια ενεργός πολίτης και έχω άπλετο χρόνο πια στη ζωή μου, δεν μπορώ να κάτσω. Θεωρώ ότι η πόλη χρειάζεται ανθρώπους που πραγματικά έχουν χρόνο να αφιερώσουν για την πόλη μας, στην οποία μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα. Άλλωστε και ο νυν  δήμαρχος με τον οποίο κατεβαίνω υποψήφια, διετέλεσε μια τετραετία, άρα έχει το δικαίωμα να προχωρήσει το έργο που έχει ξεκινήσει και νομίζω ότι έχω τη δυνατότητα, τις ικανότητες και την εμπειρία, να ασχοληθώ και να δουλέψω για αυτή την πόλη.

«Απ’ όλα τα μετερίζια δεν έμεινα ποτέ στο σπίτι ή τον καναπέ μου»

ΠτΘ: Δεδομένης και της πληθώρας υποψηφιοτήτων, γιατί κάποιος να επιλέξει την Έλπη Μπλεκάτση στην κάλπη;

Ε.Μ.:  Εγώ έχω ένα μειονέκτημα, ότι δεν μπορώ να μιλάω για τον εαυτό μου, ωστόσο αν μπορώ να μεταδώσω στους συμπολίτες μου κάτι, θεωρώ ότι θα μπορούσαν να με επιλέξουν για όλη την  πορεία της ζωής μου. Θα έβλεπαν ότι έχω ασχοληθεί με τον εθελοντισμό εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Κατά τη διάρκεια της δικηγορίας μου ασχολούμουν με τον λογαριασμό ενίσχυσης δικηγόρων Ροδόπης, έπειτα ασχολήθηκα με το ΤΟΡΑ, μια κίνηση πολιτών, άνευ πολιτικών διαβαθμίσεων και χροιάς, όπου ασχοληθήκαμε και με τα τοπικά προϊόντα του νομού Ροδόπης, κάναμε το Κοινωνικό Ιατρείο κ.α. Ασχολήθηκα με το γυναικείο ζήτημα, ούσα μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας το 2012 με την κ. Νικολάου, ήμουν στην  Ένωση Γυναικών Ελλάδας κ.α. Απ’  όλα τα μετερίζια δηλαδή δεν έμεινα ποτέ στο σπίτι μου ή στον καναπέ μου, όπως μας αρέσει να λέμε τον τελευταίο καιρό και νομίζω ότι έχω αποκομίσει μια «Α» εμπειρία. Επίσης όσοι  με ξέρουν, ξέρουν ότι έχω ένα κακό, να λέω τη γνώμη μου, που πολλές φορές ίσως να μην  είναι και  καλό. Θεωρώ ωστόσο ότι πια φτάσαμε στην εποχή που πρέπει ο καθένας να λέει τη γνώμη του. Άρα σαν υποψήφια νομίζω ότι  ο κόσμος με γνωρίζει. Υπάρχουν  πάρα  πολλοί υποψήφιοι οι οποίοι δεν ξέρουμε πραγματικά ούτε τη γνώμη τους, δεν αναφέρουν τις απόψεις τους για ορισμένα θέματα, για να μπορούμε να καταλάβουμε ποιος θα είναι αυτός που θα μας εκπροσωπήσει στο δημοτικό συμβούλιο.

«Εάν δεν μιλήσουμε τώρα που έχουμε καεί,  τώρα που ο τελευταίος πνεύμονας της Θράκης μας έχει καεί πότε θα μιλήσουμε;»

ΠτΘ: Υπό την ιδιότητα της ενεργού πολίτη, η περιοχή μας δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται από τις πυρκαγιές, όπου για ακόμα μια φορά ήμασταν μόνοι μας, σε σχέση με την κεντρική πολιτεία. Εσείς πώς νοιώθετε ως δημότισσα Κομοτηνής και ως Ελληνίδα πολίτης που δοκιμάζει τις δυνάμεις της στην τοπική αυτοδιοίκηση στην οποία επίσης η Πολιτεία δίνει αρμοδιότητες όχι όμως και τα αντίστοιχα χρηματοδοτικά και όχι μόνο εργαλεία, ώστε να ασκήσει ουσιαστική πολιτική;

Ε.Μ.: Πάντα αισθανόμασταν μόνοι μας στην Θράκη, ωστόσο νομίζω ότι τώρα μάλλον το καταλάβαμε καλύτερα. Κι όσο κι αν λέμε ότι ο δήμος δεν έχει άμεση σχέση με την κεντρική πολιτική σκηνή, εντούτοις όμως χρειάζονται τα κονδύλια και χρειάζονται και οι άνθρωποι. Εγώ θεωρώ ότι κακώς δεν κάναμε και μια πορεία στη Θράκη για να πούμε αυτά τα πράγματα, για να διαμαρτυρηθούμε για τη μοναξιά που έχουμε, δεν μιλήσαμε για το έλλειμμα που υπάρχει στη Θράκη. Άρα χρειαζόμαστε πολύ ενεργούς πολίτες στο δημοτικό συμβούλιο οι οποίοι δεν θα έχουν «αγκυλώσεις», και ξέρουμε όλοι τι εννοούμε. Εδώ δεν είδαμε τον βουλευτή μας, δεν είδαμε ανθρώπους να έρθουν να μας πουν και έστω να μας υποσχεθούν για την επόμενη ημέρα. Το μόνο που είχαμε ήταν «μην μιλάτε, μην μιλάτε». Εάν δεν μιλήσουμε τώρα που έχουμε καεί,  τώρα που ο τελευταίος πνεύμονας της Θράκης μας έχει καεί, πότε θα μιλήσουμε;

«Οι συμπολίτες μας να ψηφίσουν γυναίκες και γυναίκες με άποψη»

ΠτΘ: Η Θράκη, και όχι μόνο, δεν έχει παράδοση στην ψήφο στις γυναίκες. Πώς καταπολεμάται αυτό και γιατί δεν εμπιστευόμαστε τις γυναίκες τελικά;

Ε.Μ.: Πραγματικά δεν ξέρω. Είναι ένα θέμα το οποίο με ταλανίζει πάρα πολύ. Ενώ υπάρχει η ποσόστωση στη συμμετοχή, ίσως θα έπρεπε να υπάρχει ποσόστωση στην εκλογή; Εμπιστευόμαστε τις γυναίκες να μεγαλώσουν τα παιδιά μας και δεν τις εμπιστευόμαστε να τους δώσουμε μια θέση στο δημοτικό συμβούλιο. Ίσως φταίμε κι εμείς οι  ίδιες γιατί ακολουθούμε ανδρικά χαρακτηριστικά για να μπορέσουμε να εκλεγούμε σε μια θέση εξουσίας και ίσως μιμούμαστε τους άνδρες. Όμως θα  πρέπει να μάθουν οι δημότες μας ότι μόνο με την ισοτιμία γυναικών και ανδρών θα μπορέσουμε να έχουμε άλλες απόψεις στο δημοτικό συμβούλιο.

Είναι ελάχιστες οι γυναίκες οι οποίες εκλέγονται στο δημοτικό συμβούλιο, παρά το γεγονός ότι είναι ικανές. Άρα σε τέτοιες ικανές γυναίκες θα έπρεπε να δώσουν τη δύναμη να αγωνιστούν, γιατί οι γυναίκες ξέρουν να παλεύουν, έχουν πολλαπλές ιδιότητες και δραστηριότητες και άρα νομίζω ότι οι συμπολίτες μας αυτή τη φορά θα πρέπει να  ψηφίσουν γυναίκες και γυναίκες με άποψη.

«Σημασία έχει οι πολίτες να μάθουν να συμμετέχουν και όταν δεν έχουμε καταστροφές»

ΠτΘ: Ποιο είναι το δικό σας όραμα και ποια εκείνα τα στοιχεία με τα οποία εφόσον εκλεγείτε θα μπορέσετε να προσφέρεται στον Δήμο Κομοτηνής;

Ε.Μ.: Εγώ δεν θα μιλήσω για τα αδέσποτα που είναι ένα  θέμα το οποίο  είναι πάρα πολύ δύσκολο και όποιος πει ότι θα το λύσει την επόμενη μέρα, μάλλον ψέματα λέει στους δημότες. Δεν θα μιλήσω ούτε για την καθαριότητα, γιατί ξέρω ότι ο δήμος Κομοτηνής έχει μόνο 44 υπαλλήλους στην καθαριότητα και κάνει τα αδύνατα δυνατά για να γίνουν όλα. Βέβαια κατά την άποψή μου χρειάζεται μεγαλύτερος έλεγχος στον τρόπο που γίνεται η καθαριότητα. Ίσως τώρα γίνομαι λίγο δεικτική, αλλά  νομίζω ότι έλεγχος χρειάζεται παντού. Για μένα είναι σημαντική η υιοθέτηση μιας συμμετοχικής δημοκρατίας. Είδαμε τον εθελοντισμό πόσο πολύ βοήθησε στην περίπτωση της καταστροφής από τις πυρκαγιές. Για μένα σημασία έχει οι πολίτες να μάθουν να συμμετέχουν και όταν δεν έχουμε καταστροφές. Θα ήταν πολύ ωραίο σε κάθε γειτονιά να υπάρχουν «συμβούλια» ή εθελοντές της γειτονιάς, οι οποίοι θα ξέρουν τα προβλήματα καλύτερα από όλους. Δεν γίνεται ένας εκλεγμένος σύμβουλος να τα ξέρει όλα. Οι πολίτες θα προτείνουν στο δημοτικό συμβούλιο το οποίο θα  πρέπει να απαντά, να λέει μπορώ να το κάνω αυτό ή δεν μπορώ να το κάνω αυτό, γιατί πολλές φορές λέμε πράγματα αλλά δεν ξέρουμε αν γίνονται.

Ο εθελοντισμός πρέπει να είναι μπροστά χωρίς να υποκαταστήσουμε τον δήμο, ο οποίος είναι υπεύθυνος να κάνει καλύτερη τη ζωή των δημοτών.

ΠτΘ: Ούσα και ραδιοφωνική παραγωγός αν θα μπορούσατε να δώσετε έναν μουσικό χαρακτήρα στην υποψηφιότητά σας ποιο τραγούδι θα επιλέγατε;

Ε.Μ.: Θα έλεγα το «Αχ Ελλάδα σ’ αγαπώ».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.