Ελπιδες για την αναπλαση του Αρχοντικου Κουγια στον Ιασμο

Μελέτες παρουσίασε η αξιωματική αντιπολίτευση, με τη σύμφωνη γνώμη της Δημοτικής αρχής, στο Υπουργείο Πολιτισμού

Προσπάθεια για να μπορέσει να αναπλαστεί και να αποτελέσει σημείο αναφοράς του Ιάσμου, γίνεται για το Αρχοντικό Κούγια, το οποίο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του οικισμού

Μάλιστα η προσπάθεια αυτή φαίνεται να αποτελεί μια, έστω και σε στενά πλαίσια, κοινή προσπάθεια της διθοίκησης και την αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δήμο.

Όπως ανακοίνωσε η παράταξη Όραμα Αναγέννησης, ύστερα από πρόσκληση του υφυπουργού  Πολιτισμού κ.Γιατρομανωλάκη, συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα και κατέθεσαν, με τη σύμφωνη γνώμη της Δημοτικής Αρχής, μελέτες που προϋπήρχαν για το αρχοντικό Κούγια σχετικά με την ανάπλαση και τη λειτουργία του.

«Μετά από τρία χρόνια, Αντιπολίτευση και Δημοτική Αρχή επιχειρούν κάτι από κοινού. Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά» το μήνυμα του επικεφαλής της παράταξης Κυριάκου Αμούτζα.

Η ιστορία του αρχοντικού

Το αρχοντικό Κούγια έχει χτιστεί στα τέλη του 19ου αιώνα και βρίσκεται παραπλεύρως της κεντρικής πλατείας του Ιάσμου. Ο Κούγιας, που έδωσε το όνομά του στο αρχοντικό, ήταν γαμπρός στον οικισμό, και είχε καταγωγή από τη Σιάτιστα, όπου υπάρχει και ένα αντίστοιχο κτίσμα.

Έτσι λοιπόν έχτισε το αρχοντικό, χρησιμοποιώντας όμως υλικά και μαστόρους από τη Σιάτιστα, για αυτό και το αρχοντικό έχει Μακεδονική, και όχι Θρακική τυπολογία.

Το αρχοντικό στο ισόγειο είχε κατάστημα, ενώ στον πρώτο όροφο ήταν η οικία της οικογένειας. Όλο το κτίσμα είναι στολισμένο με τοιχογραφίες. Οι κληρονόμοι του Κούγια ήταν μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού, και το 1949 οδηγήθηκαν στην υπερορία, για να επιστρέψουν μετά το 1974.

Στο μεταξύ το σπίτι λεηλατήθηκε, με λίγα αντικείμενα να έχουν μείνει, κάποια από τα οποία σώζονται στο Λαογραφικό Μουσείο στον Ίασμο. Το 2001, επί δημαρχίας Καζάκη, το κτίριο αγοράστηκε από το Δήμο Ιάσμου, όμως δεν αξιοποιήθηκε μέχρι σήμερα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.