Ελλαδα και Πρωτοβουλια των Τριων Θαλασσων

«Η Μεσόγειος, τέταρτη θάλασσα», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οποία βρέθηκε στη Σόφια προσκεκλημένη του Βούλγαρου προέδρου

Στη Σόφια, βρέθηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προσκεκλημένη του Βούλγαρου προέδρου Ρούμεν Ράντεφ, για να συμμετάσχει στην 6η σύνοδο κορυφής της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών. Οι «τρεις θάλασσες» είναι η Βαλτική, η Αδριατική και η Μαύρη Θάλασσα. Η Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών είναι ένα φόρουμ 12 κρατών-μελών της Ε.Ε. στον άξονα Βορρά – Νότου.

Η Ελλάδα συμμετείχε στο φόρουμ ως φιλοξενούμενη χώρα, αλλά, όπως έγραψε η κ. Σακελλαροπούλου στο Twitter, «η σχέση της Ελλάδας με αυτό το σχήμα συνεργασίας θα προσθέσει και μια τέταρτη θάλασσα, τη Μεσόγειο».

Στις παρεμβάσεις της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την οποία υποδέχθηκε με θερμά λόγια ο κ. Ράντεφ, αναφέρθηκε στην προώθηση της συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Η ίδια επεσήμανε την ιδιαίτερη σημασία αυτής της φιλόδοξης Πρωτοβουλίας, που έχει ως στόχο να γεφυρώσει το αναπτυξιακό χάσμα που υπάρχει μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναβαθμίζοντας ζωτικής σημασίας διασυνοριακές υποδομές. Τόνισε επίσης ότι η γεωγραφική θέση της χώρας μας αναδεικνύει τις δυνατότητές της να διαδραματίσει ένα σημαντικό διαπεριφερειακό ρόλο στην Νότιο-Ανατολική Ευρώπη. Η επόμενη Σύνοδος της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών αποφασίστηκε ότι θα πραγματοποιηθεί το 2022 στη Λετονία.

«Η χώρα μου υποστηρίζει με σθένος την πραγματοποίηση του “Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου”», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενη σε ένα δίκτυο ήδη υπαρχόντων και προτεινόμενων έργων υποδομών για το φυσικό αέριο που εκτείνεται από το Αιγαίο έως τη Βαλτική. Αναφέρθηκε επίσης στην προώθηση των μεταφορών στον άξονα Βορρά – Νότου, τονίζοντας ότι τα ελληνικά λιμάνια και οδικά δίκτυα μπορούν να προσθέσουν αξία στον πυλώνα των μεταφορών της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών.

Στη Σόφια η Πρόεδρος είχε τρεις διμερείς συναντήσεις. Την Πέμπτη με τον Πολωνό πρόεδρο Αντρεϊ Ντούντα και με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Κατά τις συναντήσεις αυτές αποδέχθηκε επίσημες προσκλήσεις να επισκεφθεί την Πολωνία και τη Γερμανία. Με τον κ. Σταϊνμάγερ συζήτησαν διεθνείς εξελίξεις, με έμφαση στις σχέσεις με την Τουρκία, στο Κυπριακό και στο μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα. Οπως μεταδόθηκε από πηγές της Προεδρίας, η κ. Σακελλαροπούλου εξέφρασε στον Γερμανό πρόεδρο την ανησυχία της για τις εξαγωγές γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία, που θέτουν σε κίνδυνο την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο. Χθες η Πρόεδρος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα.

Την κ. Σακελλαροπούλου συνόδευσαν στη Σόφια ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, ο πρέσβης της Ελλάδας στη Βουλγαρία Δημήτριος Χρονόπουλος και ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας, πρέσβης Βασίλειος Παπαδόπουλος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.