Ελενη Χατζη: «Εχω μια σημαντικη πορεια στα εκπαιδευτικα πραγματα, αλλα θελω να κανω και κατι παραπανω για τον τοπο μου»

«Αν μου δοθεί η ευκαιρία, θα εκπροσωπήσω τη Ροδόπη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο»

Από τα μαθητικά έδρανα και τη σχολική διδασκαλία, στη διεκδίκηση μιας θέσης στο ελληνικό κοινοβούλιο. Πόσο εφικτό θα ήταν, άραγε, ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Με αφορμή τη νέα ιδιότητα της, ως υποψήφιας βουλευτή με τη ΝΔ για το νομό Ροδόπης, η Ελένη Χατζή μίλησε στο Ράδιο Παρατηρητής για αυτή την ιδιαίτερη πρόσκληση και πρόκληση.

Η κ. Χατζή αναφέρθηκε στη σημασία που πρέπει να δοθεί στη στήριξη της νέας γενιάς, όσο και στην προσέλευση του κόσμου στην κάλπη της 21ης Μαΐου. Στο τέλος, η κουβέντα επικεντρώθηκε στα ζητήματα που πρέπει να υλοποιηθούν την επόμενη μέρα, βάσει του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ, ενώ ειδική μνεία έγινε στην, όσο το δυνατό, μεγαλύτερη ενσωμάτωση και συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία, εντός κάθε πτυχής της κοινωνικής ζωής.

Ελένη Χατζή όμως αναλυτικά…

«Να δώσω ελπίδα στη νέα γενιά, ώστε να μείνει εδώ»

ΠτΘ: κ. Χατζή, είστε εκπαιδευτικός και άρα έρχεστε καθημερινά σε επαφή με νεαρά άτομα που σύντομα θα αποκτήσουν και αυτοί δικαίωμα ψήφου. Είναι αυτό κάτι που έχει διαμορφώσει και τη δική σας πολιτική στόχευση;

Ε.Χ.: Με ενδιαφέρει πολύ το μέλλον, αλλά και ο τόπος μας. Έχω γεννηθεί, μεγαλώσει και ζήσει εδώ. Επομένως, θα ήθελα και τα παιδιά μας να έχουν ένα καλό μέλλον, μια ζωή γεμάτη ευημερία και ευτυχία στην περιοχή μας. Γνωρίζω ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες και ως εκ τούτου, κατανοώ την σκέψη που κυριαρχεί μεταξύ των νέων, να φύγουν από την περιοχή μας και την Ελλάδα γενικότερα, αναζητώντας την εκπλήρωση των ονείρων τους και την εύρεση μιας καλής ζωής στην Ευρώπη και άλλες χώρες. Δεδομένης αυτής της κατάστασης, θέλω να παλέψω και να αγωνιστώ για να δώσω προοπτικές σε αυτούς τους ανθρώπους. Να δώσω ελπίδα στη νέα γενιά, ώστε να μείνει εδώ. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από τα κατάλληλα προγράμματα, ρυθμίσεις και αλλαγές, για να μπορέσουν κι αυτοί οι άνθρωποι να βρουν ένα στήριγμα και να μην φύγουν. Γνωρίζω τις αγωνίες που αισθάνονται αυτά τα παιδιά. Πολλοί νέοι άνθρωποι νιώθουν μεγάλη απογοήτευση, έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους μέσα σε περιόδους απανωτών κρίσεων. Έτσι δημιουργήθηκε αυτή η αντίδραση και η απαισιοδοξία των νέων για το μέλλον. Κατά συνέπεια, έτσι προκύπτει η πολιτική αλλοτροίωση. Γιατί κάποιος να συμμετέχει, αφού πιστεύει πως δεν θα αλλάξει τίποτα; Για αυτό, λοιπόν, εγώ θέλω να πω στους νέους και σε όλους τους ανθρώπους, ότι πρέπει να είμαστε ενεργοί πολίτες, να αναλάβουμε δράση και να συμμετέχουμε. Να μην απογοητευόμαστε, αλλά να αναλάβουμε δράση όλοι μαζί, ώστε να προχωρήσουμε μπροστά.

«Να έρθουν όλοι και να δώσουν το δικό τους μήνυμα»

ΠτΘ: Και να αναλαμβάνουμε και την ευθύνη, κ. Χατζή. Μπορούμε να διεκδικούμε περισσότερα από τους εκπροσώπους μας, όταν έχουμε προσέλθει στην κάλπη και ακόμα κι αν δεν έχουμε ψηφίσει αυτούς που τελικά εκλέχθηκαν. Άρα, η συμμετοχή είναι κάτι πολύ σημαντικό.

Ε.Χ.: Αυτό λέμε κι εμείς. Θέλουμε να έρθει να ψηφίσει όλος ο κόσμος, όχι μόνο οι νέοι. Να έρθουν όλοι και να δώσουν το δικό τους μήνυμα, επιλέγοντας ό,τι θέλουν. Βεβαίως, εγώ θα προτείνω και θα προτρέψω να στραφεί η ψήφος του κόσμου στο πρόγραμμα της ΝΔ, το οποίο και υπηρετώ, αλλά φυσικά θέλω οι πολίτες να συμμετάσχουν. Να μην υπάρξει αποχή και αδιαφορία, καθώς πιστεύω ότι αυτό θα ήταν το χειρότερο. Ας επιλέξει ο καθένας αυτό που θεωρεί καλύτερο για τη λύση των προβλημάτων του.

«Όλα όσα έγιναν, δίνουν στον κόσμο την ελπίδα ότι και το νέο πρόγραμμα της ΝΔ θα μπορέσει να υλοποιηθεί»

ΠτΘ: κ. Χατζή, υπηρετείτε πολλά χρόνια το πρόγραμμα της ΝΔ. Ποια είναι η προτεραιοποίηση που έχετε κάνει εσείς μέχρι στιγμής; Θα μπορούσατε να περιγράψετε με λίγα λόγια την στόχευση σας για τη Ροδόπη της επόμενης ημέρας;

Ε.Χ.: Όσον αφορά τη ΝΔ, θέλω να πω στους πολίτες της Ροδόπης ότι υλοποιήθηκαν πλήρως οι δεσμεύσεις της. Είναι ένα κόμμα, το οποίο υποσχέθηκε ότι θα μειώσει τους φόρους και θα φέρει την ανάπτυξη και αυτά τα έκανε πράξη, όχι βέβαια στο 100%, καθώς αντιμετωπίσαμε αλλεπάλληλες κρίσεις, λόγω της πανδημίας, του πολέμου, της έκρηξης της ενέργειας, του πληθωρισμού και των μεταναστευτικών ροών. Όλα όσα έγιναν, δίνουν στον κόσμο την ελπίδα ότι και το νέο πρόγραμμα θα μπορέσει να υλοποιηθεί. Πάνω σε αυτά τα θέματα, προσπαθώ να μιλήσω με παραγωγικούς φορείς. Η Ροδόπη είναι ένας αγροτικός νομός, άρα πρέπει να πλησιάσω τους ανθρώπους, ώστε να μπορέσω να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις τους. Έτσι, λοιπόν, ενημερώθηκα από τους αγροτικούς συλλόγους και από το ΓΕΩΤΕΕ, όπου και μου τέθηκαν πολύ σοβαρά προβλήματα. Αναμφίβολα, το πιο βασικό από όλα είναι το φράγμα του Κομψάτου στον Ίασμο, το οποίο αποτελεί πεδίο συναίνεσης όλων των πλευρών. Μέσω αυτού, θα δοθεί μεγάλη ώθηση στη γεωργική ανάπτυξη της περιοχής μας, αλλά και στη βελτίωση του εισοδήματος των αγροτών. Είναι, συνεπώς, ένα κορυφαίο ζήτημα υποδομής, το οποίο πρέπει να προωθηθεί και να υποστηριχθεί. Τα αγροτικά ζητήματα, γενικότερα, κατέχουν τη δική τους θέση στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ.

Επίσης, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και στην προστασία και ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Έγιναν αρκετές παρεμβάσεις. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει απλοποιήσει αρκετά τις διαδικασίες, χρειάζονται όμως ακόμα περισσότερες παρεμβάσεις.

Δε θα μπορούσε, εκτός των άλλων, να λείπει από το πλαίσιο των ενδιαφερόντων μου, η θέση της γυναίκας, κάτι που θέλω να προβάλω ως γυναίκα υποψήφια. Αυτό συζήτησα, μάλιστα, και με τον Αστυνομικό Διευθυντή, κ. Σεβδυνίδη, όταν και μιλήσαμε για ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης γυναικών, διαπιστώνοντας ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά τα περιστατικά, μετά την περίοδο της πανδημίας.

Ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα αποτελεί το δημογραφικό, καθώς η Ελλάδα γερνάει. Οι στατιστικές, μάλιστα, λένε ότι το 2030 θα είμαστε η γηραιότερη χώρα στην Ευρώπη. Πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για αυτό το θέμα.

«Η συμπερίληψη συνιστά βασική αρχή για μια σύγχρονη και ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία»

ΠτΘ: Είμαστε μια περιοχή στην οποία δραστηριοποιούνται συλλογικότητες και φορείς με πανελλαδικό αποτύπωμα, όπως ο Σύλλογος «Περπατώ». Τα εμπόδια όμως που καλούμαστε να υπερπηδήσουμε, είναι ακόμα πολλά, ούτως ώστε να υπάρξει ισότιμη συμμετοχή σε όλα. Τι πρέπει να γίνει την επόμενη μέρα για την ισότιμη συμμετοχή, ακόμη και στην ψήφο;

Ε.Χ.: Έχουμε την τύχη η Κομοτηνή να είναι μια από τις πιο προσβάσιμες πόλεις. Έχουμε, ειλικρινά, προχωρήσει πολύ το θέμα της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία, δεν το έχουμε όμως τελειοποιήσει. Μάλιστα, στο πρόγραμμα της ΝΔ υπάρχουν πολλές ρυθμίσεις και προβλέψεις για τα άτομα με αναπηρία, μέσω ενός πολύ σημαντικού νέου προγράμματος, της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας, στην οποία θα εγγράφονται τα άτομα με αναπηρία και θα παρακολουθείται η πορεία τους. Υπάρχουν, επίσης, προγράμματα απασχόλησης για τα άτομα με αναπηρία. Κατά τη γνώμη μου, ο προσωπικός βοηθός είναι από τα κορυφαία, καθώς συνιστά ένα πρόγραμμα που δίνει την ευκαιρία στα ανάπηρα άτομα να έχουν τη δική τους βοήθεια, για να είναι σε θέση να λειτουργήσουν. Στο παρελθόν, συναντήθηκα με τον κ. Ταξιλδάρη από τον Σύλλογο «Περπατώ», όπως επίσης και με τον κ. Καρούντζο, τον πρόεδρο του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Ροδόπης. Ακόμη, έχω συναντηθεί με το προεδρείο του Συλλόγου ΔΑΔΑΑ, όπου και μου έθεσαν αρκετά ζητήματα, τα οποία σκοπεύω να προωθήσω και να παλέψω για την επίλυση τους. Πρέπει, πραγματικά, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για τα άτομα με αναπηρία. Είναι θέμα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και προόδου. Η συμπερίληψη συνιστά βασική αρχή για μια σύγχρονη και ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία.

«Θέλω να κάνω το κάτι παραπάνω για τον τόπο μου»

ΠτΘ: Τι είναι αυτό που κομίζει η υποψηφιότητά σας στο προεκλογικό και πολιτικό σκηνικό της Ροδόπης;

Ε.Χ.: Είναι η πρώτη φορά που θέτω υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές, καθώς δέχθηκα μια πολύ τιμητική πρόσκληση από τον πρόεδρο της ΝΔ, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αποτελεί πρόκληση για μένα, καθώς αισθάνθηκα μεγάλη περηφάνεια για αυτό το κάλεσμα. Είμαι από τη Ροδόπη, από ένα μικρό χωριό, το Μεσοχώρι. Πάνω απ’ όλα, νοιάζομαι και αγαπώ τον τόπο μου. Επιθυμία μου είναι να προσφέρω ό,τι έχω αποκομίσει από τη μέχρι τώρα πορεία μου, από τις δράσεις και τις ποικίλες δραστηριότητές μου στην πόλη μας. Έχω μια σημαντική πορεία στα εκπαιδευτικά πράγματα, αλλά θέλω να κάνω και κάτι παραπάνω για τον τόπο μου.

ΠτΘ: Όλα όσα περιγράψατε θα συνεχιστούν, ανεξαρτήτως αποτελέσματος των εκλογών και από οποιαδήποτε θέση ευθύνης, σας κατατάξουμε εμείς, οι πολίτες της Ροδόπης;

Ε.Χ.: Θα είμαι πάντα αυτή που είμαι, δεν έχω αλλάξει. Δεν λέω μεγάλα λόγια, ούτε λαϊκίζω. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει μια συνέπεια, σταθερότητα και ειλικρίνεια. Αυτό λέω και θα κάνω, αυτή είμαι και θα εκπροσωπήσω τη Ροδόπη, αν μου δοθεί η ευκαιρία, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.