Ελαχιστη Βαση Εισαγωγης (ΕΒΕ): Το Αναλγητο Προσωπο της κυβερνησης Μητσοτακη

Η εφαρμογή της οδηγεί στον άδικο αποκλεισμό τουλάχιστον 30.000 υποψηφίους αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιβάλλει «κόφτη» στα όνειρα των μαθητών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε σχέση με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Στην σχετική ανακοίνωση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει ειδική μνεία και στο ΔΠΘ, τονίζοντας ότι η εφαρμογή της ΕΒΕ απειλεί με συρρίκνωση τμήματα των Περιφερειακών Πανεπιστημίων που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φοιτητές, για να τονίσει την επιτακτική, όπως την χαρακτηρίζει ανάγκη «να μην περάσει αυτή η κυβερνητική αυθαιρεσία».

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) από το Υπουργείο Παιδείας –  μιας βάσης που προκύπτει ανάλογα με τον μέσο όρο των βαθμολογιών όλων των υποψηφίων, τους διαφορετικούς συντελεστές ανά σχολή  και τους συντελεστές των ειδικών μαθημάτων  –  για την είσοδο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της χώρας οδηγεί στον άδικο αποκλεισμό σχεδόν 30.000 υποψηφίων μαθητών από το δημόσιο πανεπιστήμιο και χιλιάδων άλλων από τη σχολή της επιλογής τους. Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα,  αναδύθηκαν στη δημοσιότητα πολλές περιπτώσεις μαθητών που αρίστευσαν αλλά δεν πέτυχαν την εισαγωγή τους στο τμήμα που επιθυμούν, εξαιτίας της εφαρμογής της ελάχιστης βάσης εισαγωγής καταρρίπτοντας εμπράκτως τα κυβερνητικά ψεύδη για 77.500 επιτυχόντες.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εργαλειοποιώντας την πανδημία και αποκλείοντας από το δημόσιο πανεπιστήμιο χιλιάδες υποψηφίους, μένει απαρέγκλιτα πιστή στο ιδεολόγημα των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση των παιδιών μας, ιδεολόγημα-πρόταγμα του νέου αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου, που – εν μέσω θέρους – ψηφίζεται στη Βουλή.  O ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ από την πρώτη στιγμή που έφερε η κ. Κεραμέως τη ρύθμιση της ΕΒΕ στη Βουλή ανέδειξε τις συνέπειές της, ειδικά για τους «μαθητές της πανδημίας» και ζήτησε την κατάργησή της. Γιατί η ΕΒΕ είναι άδικη και παράλογη.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιβάλλει «κόφτη» στα όνειρα των μαθητών, που βίωσαν πρωτόγνωρες συνθήκες στα δύο καθοριστικά για το μέλλον τους  χρόνια, μακριά από τις διδακτικές αίθουσες,  επιβάλλοντας την ΕΒΕ και στα ειδικά μαθήματα  (Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο, Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Μουσικά μαθήματα), στα οποία καλούνται να εξεταστούν αλλά δεν τα διδάσκονται με καθεστώς ειδικών μαθημάτων ή και καθόλου στο δημόσιο σχολείο.

Την ίδια στιγμή πολλά περιφερειακά πανεπιστημιακά ιδρύματα με ερευνητικό και αναπτυξιακό ρόλο, μέσα σ’ αυτά και το ΔΠΘ, απειλούνται με τη συρρίκνωση των τμημάτων τους, εφόσον κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φοιτητές, εξαιτίας του παράλογου μέτρου της ΕΒΕ που αποκλείει υποψηφίους ενώ οι προσφερόμενες θέσεις τους μένουν κενές.

Υποκριτικό, επίσης, αποδεικνύεται το ενδιαφέρον του ανάλγητου Υπ.Παιδείας, απαντώντας κυνικά στους μαθητές με 20.000 μόρια «να πάνε σε ΙΕΚ ή να έγραφαν καλύτερα», και παρουσιάζοντάς τους μια άλλη διέξοδο, αυτή της συμπλήρωσης ενός «παράλληλου» μηχανογραφικού για δημόσια ΙΕΚ, διέξοδο όχι «νέα» γιατί ισχύει από το 1992. Μόνο που οι πιο δημοφιλείς ειδικότητες στα Δημόσια ΙΕΚ δεν προσφέρονται προς πλήρωση θέσεων, αφού από τις 20.000 ως 24.000 θέσεις, που προκηρύσσονταν κάθε χρόνο, στο «παράλληλο» μηχανογραφικό της κ. Κεραμέως υπάρχουν μόνο 6.105 θέσεις. Οι υπόλοιπες δόθηκαν δωράκι στα Ιδιωτικά ΙΕΚ και Κολλέγια, εφόσον η Υπουργός, με την ανάληψη των καθηκόντων της, φρόντισε να εξισώσει την ισχύ των πτυχίων τους με αυτή των Δημόσιων ΙΕΚ και Πανεπιστημίων. Πρόκειται για οργανωμένη προσπάθεια υποβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας, με στόχο την εξυπηρέτηση των Ιδιωτικών Κολλεγίων που καταδεικνύει περίτρανα το ταξικό πρόσωπο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Είναι επιτακτική η ανάγκη να μην περάσει αυτή η κυβερνητική αυθαιρεσία. Η μόρφωση είναι δικαίωμα, οι πολίτες δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να τη μετατρέψει σε προνόμιο! Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται πως θα καταργήσει το σύστημα της ΝΔ για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, όπως και κάθε «νομοθέτημα Κεραμέως» που ταλαιπωρεί και δοκιμάζει τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις οικογένειές τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.