Εκλογη Μουφτηδων, διαχειριστικων επιτροπων, και ιδιωτικα νηπιαγωγεια

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη μειονότητα που ψηφίστηκαν στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη

Ειδική ενότητα για την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης περιλαμβάνει το κείμενο θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ που υπερψηφίστηκε από την Προγραμματική Συνδιάσκεψη του κόμματος, που υπερψηφίστηκε την Κυριακή.

Σε αυτή τονίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέτει ως προτεραιότητα την προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στη Θράκη που θα ενισχύσουν τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας και την κοινωνική συνοχή στην περιοχή, διορθώνοντας σοβαρά λάθη του παρελθόντος και ακυρώνοντας, παράλληλα, τις παρεμβάσεις τρίτων σε ζητήματα που αφορούν Έλληνες πολίτες.

Έχοντας ανοίξει ήδη την συζήτηση για κατάργησή της Σαρία σε διαβούλευση με την μειονότητα, στηρίζει την ανάδειξη μουφτήδων με διαδικασίες που θα αποφασιστούν σε διαβούλευση με τη μειονότητα και θα εξασφαλίζουν τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή τους, αλλά και τη διενέργεια εκλογών στις διαχειριστικές επιτροπές δήμων Κομοτηνής, Ξάνθης και Διδυμοτείχου και τη διενέργεια εκλογών στις βακουφικές επιτροπές το συντομότερο δυνατόν.

Για τα εκπαιδευτικά θέματα

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης και δημιουργία νέων σχολείων με εισαγωγή των τουρκικών ως γλώσσας επιλογής, την υποστήριξη των μειονοτικών σχολείων τόσο σε υλικοτεχνικό επίπεδο όσο και εγκαταστάσεων/υποδομών και τη συνέχιση του προγράμματος που εισήγαγε (και εφαρμόστηκε το 2017-2019) σε αμιγώς μειονοτικούς οικισμούς και προέβλεπε την ταυτόχρονη παρουσία στην τάξη της νηπιαγωγού και συνεργάτριας/η από τη μειονότητα πτυχιούχο παιδαγωγικών ελληνικού πανεπιστημίου, προκειμένου να αξιοποιηθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία η μητρική γλώσσα των παιδιών και να διευκολυνθεί η κοινωνικοποίησή τους. Παράλληλα στηρίζει την ίδρυση ιδιωτικών νηπιαγωγείων στη βάση σαφούς κανονιστικού πλαισίου.

Σεβασμός στο δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημειώνεται στο κείμενο, στηρίζει επίσης το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού όπως ορίζεται από το ευρωπαϊκό νομικό κεκτημένο, στη βάση και των εν εξελίξει δικαστικών διαδικασιών, αλλά και την ενίσχυση μέτρων θετικής διάκρισης που συμβάλλουν στην κοινωνική ένταξη και την κοινωνική συνοχή.

Μιλά δε για θέσπιση της υποχρεωτικής εκδίκασης των υποθέσεων του οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου από τα ελληνικά αστικά δικαστήρια για τη Μουσουλμανική μειονότητα.

Η μοναδική άλλη αναφορά που γίνεται στη Θράκη στο σχέδιο των 110 σελίδων, είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει επίσης οποιαδήποτε συζήτηση με την Τουρκία για αναγκαίες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη Θράκη, διότι αφορούν Έλληνες πολίτες. «Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, πρέπει απαραιτήτως να συνεχιστούν, αλλά δεν αποτελούν αντικείμενο συζήτησης με τρίτο κράτος», τονίζεται στο κείμενο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.