Εκλογες Γερμανια: Θριλερ για τον σχηματισμο κυβερνησης

Κυβέρνηση με Πρασίνους και FDP θέλει ο Όλαφ Σολτς

Οι Σοσιαλδημοκράτες με επικεφαλής τον Όλαφ Σολτς είναι οι μεγάλοι νικητές των γερμανικών εκλογών, καθώς τα αποτελέσματα επαληθεύουν τις χθεσινοβραδινές προβλέψεις. Ωστόσο, όπως προμήνυαν και τα exit polls, η διαφορά των δύο κομμάτων είναι μικρότερη του 2% ποσοστό που δεν ξεκαθαρίζει το ποιος θα είναι σίγουρα ο Καγκελάριος που θα διαδεχτεί την Άνγκελα Μέρκελ έπειτα από 16 χρόνια

Συγκεκριμένα τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν νίκη με 1,6% διαφορά έναντι των Χριστιανοδημοκρατών του CDU/CSU οι οποίοι έχουν στην κορυφή του ψηφοδελτίου τους τον Άρμιν Λάσετ.

Θρίλερ για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Ωστόσο, το θρίλερ για τον σχηματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας δεν τελείωσε το βράδυ της Κυριακής. Αντίθετα, μόλις τώρα άρχισε. Οι πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν πως το πιθανότερο σενάριο, τη δεδομένη στιγμή είναι, κυβερνητικός σχηματισμός τριών κομμάτων, ο οποίος θα έχει στον πυρήνα του το SDP, ωστόσο δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το «δεύτερο» CDU να πάρει την Καγκελαρία. Υπάρχει ακόμα ανοιχτό το σενάριο -αν και δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότηες- να επαναληφθεί η κυβέρνηση του «Μεγάλου Συνασπισμού» (SPD και CDU) για ακόμα μία τετραετία, αυτή τη φορά όμως με ανεστραμμένους ρόλους, δηλαδή οι Σοσιαλδημοκράτες να έχουν την Καγκελαρία και του Χριστιανοδημοκράτες να βρίσκονται σε υποστηρικτικό ρόλο.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα υπογράμμιζαν καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικές περιόδου ότι δεν επιθυμούν να επεκταθεί ο «Μεγάλος Συνασπισμός». Αναφορικά με το ενδεχόμενο τρικομματικής κυβέρνησης οι συνδυασμοί «Φανάρι Κυκλοφορίας» (SPD, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι) αλλά και «Τζαμάικα» (CDU, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι) είναι αυτή τη στιγμή οι επικρατέστεροι.

Απρόβλεπτη φάση για τη Γερμανία

Σε κάθε περίπτωση η Γερμανία εισέρχεται πλέον σε μία απρόβλεπτη φάση καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων μπορεί να κρατήσουν πολλές εβδομάδες ή ακόμα και μήνες. Μέχρι τον σχηματισμό κυβέρνησης, πάντως, η Άνγκελα Μέρκελ θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της ως καγκελάριος, παρέχοντας σταθερότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκλογές του 2017, χρειάστηκε να περάσουν 171 ημέρες από την ημέρα των εκλογών για να ολοκληρωθούν οι διερευνητικές συνομιλίες και να σχηματιστεί η κυβέρνηση του «Μεγάλου Συνασπισμού».

Τα ποσοστά που λαμβάνουν τα κόμματα

Νικητές των εκλογών στη Γερμανία αναδεικνύονται οι Σοσιαλδημοκράτες καθώς το SPD συγκεντρώνει 25,7%, το CDU/CSU 24,1%, οι Πράσινοι είναι το τρίτο κόμμα με 14,8% και ακολουθούν: οι Φιλελεύθεροι με 11,5%, η ακροδεξιά (AfD) με 10,3%, ενώ οριακά εκτός Βουλής φαίνεται να μένει η Αριστερά (Die Linke), που έχασε σχεδόν το 50% των δυνάμεών της σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του 2017.

Ο υποψήφιος του SPD και μεγάλο φαβορί για την Καγκελαρία, Όλαφ Σολτς, δήλωσε ότι οι  οι ψηφοφόροι έδειξαν σαφή προτίμηση για το κόμμα του. «Νομίζω ότι μπορούμε να συμπεράνουμε από το αποτέλεσμα ότι έχουμε εντολή να πούμε ότι θέλουμε να σχηματίσουμε την επόμενη κυβέρνηση», δήλωσε ο Σολτς. «Οι πολίτες θέλουν την αλλαγή», υπογράμμισε.

Για τον κυβερνητικό συνδυασμό που επιθυμεί ήταν ξεκάθαρος. «Οι ψηφοφόροι ενίσχυσαν τρία κόμματα: Τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους. Επομένως αυτό συνιστά καθαρή εντολή που έχουν δώσει οι πολίτες αυτής της χώρας. Τα τρία αυτά κόμματα πρέπει να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση», είπε ο Σολτς.

Την ίδια ώρα ο Άρμιν Λάσετ, το κόμμα του οποίου συγκέντρωσε το χαμηλότερο ποσοστό του από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έχασε σχεδόν 9% από τις εκλογές του 2017, δεν καταθέτει τα όπλα. «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να σχηματίσουμε μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπό την ηγεσία του CDU/CSU, επειδή η Γερμανία χρειάζεται τώρα έναν συνασπισμό για το μέλλον που θα εκσυγχρονίσει τη Γερμανία», σημείωσε έχοντας στο πλευρό του την Άνγκελα Μέρκελ.

Πρακτικά, το γερμανικό Σύνταγμα δεν αποκλείει τον σχηματισμό κυβέρνησης από το δεύτερο κόμμα. Το 1980 η Χριστιανική Ένωση κέρδισε, αλλά ήταν το FDP αυτό που τελικά έστειλε τον Χέλμουτ Σμιτ, όχι τον Χέλμουτ Κολ, στην καγκελαρία. Σε αυτή τη διαδικασία ωστόσο τώρα κομβικό ρόλο θα έχουν οι Πράσινοι, οι οποίοι θα κληθούν επίσης να αποφασίσουν ποιον θέλουν για καγκελάριο.

Αναλυτικά όλα τα σενάρια

Φανάρι κυκλοφορίας – Traffic light (SPD, Πράσινοι, FDP)

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι αυτός είναι ο πιθανότερος κυβερνητικός ανασχηματισμός από τη στιγμή που  οι Σοσιαλδημοκράτες κερδίσουν την εκλογική μάχη. Εξάλλου και ο επικεφαλής τους Όλαφ Σολτς τάχθηκε υπέρ του συγκεκριμένου συνδυασμού αφότου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα.

Σε αυτό το ενδεχόμενο οι Σοσιαλδημοκράτες θα έχουν την καγκελαρία, ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Κρίστιαν Λίντνερ,πιθανότατα θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών και η Αναλένα Μπέρμποκ των Πρασίνων πιθανότατα θα είναι η διάδοχος του Χάικο Μάας στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ωστόσο, αυτός τα μέλη του συνδυασμού έχουν αντικρουόμενες απόψεις σε καίρια θέματα. Ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι έχουν ατζέντα που εφάπτεται σε πολλά ζητήματα (αύξηση κατώτατου μισθού στα 12 ευρώ την ώρα από τα 9,60, αύξηση φορολογίας στους πλούσιους, μετάβαση σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, κλπ), οι Φιλελεύθεροι διαφωνούν σε πολλά από αυτά τα ζητήματα και ζητούν αύξηση των φόρων στους πολίτες ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Τζαμάικα (CDU, Πράσινοι, FDP)

Εάν τελικά οι Χριστιανοδημοκράτες σχηματίσουν κυβέρνηση αυτή θα είναι η τρικομματική συνεργασία. Εκτός από την καγκελαρία, πιθανότατα το CDU θα έχει έλεγχο στο υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας, οι Πράσινοι θα αποκτήσουν ενισχυμένο χαρτοφυλάκιο για το περιβάλλον και το υπουργείο Εξωτερικών ενώ το FDP θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών.

Στα αρνητικά του εν λόγω σχηματισμού περιλαμβάνεται το ότι οι Πράσινοι έχουν εκφράσει τελείως διαφορετικές θέσεις από τα άλλα δύο κόμματα για την οικονομία και την φορολογία αλλά και την Ε.Ε, γεγονός που θα προκαλούσε πιθανότατα εσωτερικές διαμάχες εντός του συνασπισμού.

Νέα συνεργασία CDU – SPD (είτε με Πράσινους είτε με Φιλελεύθερους)

Τα υπόλοιπα σενάρια περιλαμβάνουν την επανάληψη της εν ενεργεία κυβερνητικής συνεργασίας των Χριστιανοδημοκρατών με τους Σοσιαλδημοκράτες, με ανεστραμμένους όμως ρόλους. Κυβέρνηση μπορεί να σχηματίσουν είτε τα δύο κόμματα, εξάλλου καταλαμβάνουν τις απαραίτητες έδρες στο Bundestag, είτε διαφορετικά μαζί με ένα τρίτο κόμμα (Πράσινοι ή Φιλελεύθεροι). Ωστόσο, μετά από 8 χρόνια «συνασπισμού», και οι δύο εταίροι διατυμπανίζουν ότι επιθυμούν να τερματίσουν τη συνεργασία τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.