Εκλογες 2023: Μεγαλη νικη της ΝΔ, ηττα του ΣΥΡΙΖΑ, «επιστροφη» ΠΑΣΟΚ

Στις 25 Ιουνίου «κλειδώνει» η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, με τη Νέα Δημοκρατία 20 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά

Η παράσταση αυτοδυναμίας της ΝΔ, και η μεγάλη κατάρρευση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, που έδωσε το μεγαλύτερη διαφορά πρώτου από δεύτερο κόμμα στη μεταπολίτευση μετά τις εκλογές του 1974, ήταν το κυριότερο μήνυμα που βγήκε από τις κάλπες της 21ης Μαΐου στην χώρα μας.

Η ΝΔ επικράτησε σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας πλην της Ροδόπης, όπου επικράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, καταφέρνοντας να ρίξει «κάστρα» όπως η Κρήτη και η Αχαΐα.

Από τα αποτελέσματα προκύπτει πεντακομματική βουλή, με το ΠΑΣΟΚ να επανέρχεται σε διψήφια ποσοστά, ενώ κέρδη είδε και το ΚΚΕ, με την Ελληνική Λύση να συμπληρώνει την πεντάδα καταφέρνοντας άνετα να πάρει τα ποσοστά που την βάζουν στη Βουλή.

Εκτός βουλής βρέθηκε το ΜέΡΑ 25, ενώ οι εκπλήξεις αυτών των εκλογών ήταν η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, και το κόμμα Νίκη, που πλησίασαν αλλά δεν κατάφεραν να μπουν στη Βουλή, και θα προσπαθήσουν να «καβαλήσουν» την ορμή των εκλογών αυτών για να ξεπεράσουν το 3% στις επόμενες εκλογές, που αναμένεται να λάβουν σύντομα χώρα.

Και αυτό γιατί παρά τα μεγάλα ποσοστά που συγκέντρωσε η ΝΔ, η απλή αναλογική σημαίνει πως δεν συγκεντρώνει αρκετούς βουλευτές για να μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, με τον πρόεδρό της κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκέπτεται την Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη Δευτέρα 22 Μαΐου και να τονίζει πως θα επιστρέψει αυθημερόν την διερευνητική εντολή.

Με τον σχηματισμό κυβέρνησης να είναι πρακτικά αδύνατος χωρίς τη συμμετοχή της ΝΔ, οι διερευνητικές εντολές σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναμένεται να παραδοθούν και αυτές εν ευθέτω χρόνο, και αναμένεται σύντομα να προκηρυχθούν ξανά εκλογές, αυτή τη φορά με πλειοψηφικό σύστημα (που αν ίσχυε σε αυτές τις εκλογές θα σήμαινε πως η ΝΔ θα είχε άνετη αυτοδυναμία, ίσως και με πάνω από 170 έδρες).

Τα τελικά αποτελέσματα

Με ενσωματωμένο το 99,68% των εκλογικών τμημάτων τα αποτελέσματα είχαν ως εξής:

ΝΔ: 40,79

ΣΥΡΙΖΑ: 20,07

ΠΑΣΟΚ: 11,46

ΚΚΕ: 7,23

Ελληνική Λύση: 4,45

ΝΙΚΗ: 2,92

Πλεύση Ελευθερίας: 2,89

ΜεΡΑ25: 2,62

Οι δηλώσεις των Πολιτικών αρχηγών

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η ΝΔ έχει την έγκριση των πολιτών να κυβερνήσει αυτοδύναμη και δυνατή»

«Τα δεδομένα της κάλπης είναι καταλυτικά. Η ΝΔ έχει την έγκριση των πολιτών να κυβερνήσει αυτοδύναμη και δυνατή» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τα γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς, αμέσως μετά τη μεγάλη νίκη στις εκλογές.

Όπως είπε, οι πολίτες έδωσαν την έγκρισή τους για μια ΝΔ αυτοδύναμη και δυνατή, έδωσαν εντολή για ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «πολιτικό σεισμό», δήλωσε περήφανος και συγκινημένος για το «εντυπωσιακό ποσοστό» και είπε ότι θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την ανάδειξη αυτοδύναμης κυβέρνησης -προαναγγέλλοντας, ουσιαστικά, ότι οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν νωρίτερα (σ.σ. με επικρατέστερη ημερομηνία την 25η Ιουνίου).

«Η συμμετοχή των αποδήμων μας ήταν ένα πρόσθετο ελπιδοφόρο μήνυμα. Ευχαριστώ όσους μας ανέδειξαν νικητές. Με την ψήφο τους έδειξαν πως αναγνώρισαν όσα κάναμε αυτά τα τέσσερα χρόνια. Η ΝΔ έχει την έγκριση των πολιτών να κυβερνήσει αυτοδύναμα, αυτό μας ζήτησαν με τρόπο εμφατικό και απόλυτο. Μας ζήτησαν να τρέξουμε πιο γρήγορα στον δρόμο των τολμηρών μεταρρυθμίσεων» δήλωσε.

«Τα μαθηματικά της απλής αναλογικής καταλήγουν σε αδιέξοδα. Καλούμαστε να επιταχύνουμε τη διαδικασία για οριστική λύση στον τόπο, για να έχει η πατρίδα μας έμπειρο χέρι στο τιμόνι της. Οι πολίτες επέλεξαν αυτοδύναμη Ελλάδα και ΝΔ. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για τις μεγάλες αλλαγές» κατέληξε.

Αλέξης Τσίπρας: «Ο εκλογικός κύκλος δεν έχει τελειώσει. Πρέπει να κάνουμε άμεσα όλες τις απαραίτητες αλλαγές»

«Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι αγώνες έχουν και νίκες και ήττες. Τα συλλογικά μας όργανα θα συγκληθούν άμεσα και θα αποτιμήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο εκλογικός κύκλος δεν έχει τελειώσει. Πρέπει να κάνουμε άμεσα όλες τις απαραίτητες αλλαγές», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας σε μια σύντομη δήλωση, χωρίς να διευκρινίσει σε τι είδους αλλαγές αναφέρεται.

«Να δώσουμε με τους καλύτερους όρους την επόμενη κρίσιμη εκλογική μάχη», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ευχαρίστησε τα μέλη και τους φίλους του κόμματος για την εκλογική μάχη.

Νίκος Ανδρουλάκης: «Αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης στις πρώτες του δηλώσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα, έκανε λόγο για «αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης».

«Ο μεγάλος νικητής απόψε είστε όλοι εσείς, που πιστέψατε, που αγωνιστήκατε, που αψηφήσατε όσους ήθελαν ένα μικρό ΠΑΣΟΚ υποταγμένο» τόνισε. 

«Σήμερα, αποδείχτηκε η βαθιά ρίζα της δημοκρατικής παράταξης. Η ΝΔ τα τελευταία χρόνια αύξησε τις κοινωνικές ανισότητες, κυβέρνησε με γνώμονα το συμφέρον των λίγων και ισχυρών κι επιδείνωσε τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη αποδείχτηκε ένα περιτύλιγμα εκτεταμένης διαφθοράς. Ο μόνος λόγος δεν τα πλήρωσε όλα σήμερα στην κάλπη, είναι ο χρυσός της χορηγός που έχει ονοματεπώνυμο και διεύθυνση, ο Αλέξης Τσίπρας κι ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Ελάτε ξανά όλοι μαζί να δυναμώσουμε την παράταξή μας, τον πραγματικό και γνήσιο αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας» κάλεσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Το ΚΚΕ θα ασκεί τη μόνη ελπιδοφόρα για τον λαό μας αντιπολίτευση και μέσα στη Βουλή και έξω από αυτή

Σημαντική ενίσχυση της πολιτικής επιρροής του ΚΚΕ σε αστικά κέντρα και εργατικές γειτονιές των μεγάλων πόλεων διαπίστωσε ο γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος, πάντως ζήτησε ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση ενόψει των διαφαινόμενων νέων εκλογών. «Οι νέες δυνάμεις στο πλάι των παλιών, που συσπειρώθηκαν γύρω από το κόμμα μας, μπορούν σήμερα να τροφοδοτήσουν μια νέα δυναμική στον δρόμο της λαϊκής αντεπίθεσης, της μαζικής, ταξικής πάλης, της ανασύνταξης συνολικά του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, της προώθησης της κοινωνικής συμμαχίας ενάντια στα μονοπώλια, στο κεφάλαιο, στον καπιταλισμό», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Εξαπέλυσε δε ιδιαίτερα σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ως κύριου υπεύθυνου για την εμφατική νίκη της Ν.Δ. Όπως είπε, «είναι ξεκάθαρο αυτό που επισήμαινε το ΚΚΕ όλο αυτό το διάστημα, ότι παρά τις επιμέρους διαφορές τους, τις αντιπαραθέσεις τους, συγκλίνουν σε βασικές στρατηγικές πολιτικές, σε βασικές κατευθύνσεις. Κι όχι μόνο αυτό. Κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, πρώτα ως κυβέρνηση και αυτή την τετραετία ως αντιπολίτευση, αποτέλεσε βασικό φορέα συντηρητικοποίησης ανθρώπων, τροφοδοτώντας τελικά την επικράτηση της Ν.Δ.»

Και πρόσθεσε ότι «το ΚΚΕ θα ασκεί τη μόνη ελπιδοφόρα για τον λαό μας αντιπολίτευση και μέσα στη Βουλή και έξω από αυτή, στο μετερίζι των ταξικών, λαϊκών αγώνων, για την προστασία της ζωής, για την προστασία του εισοδήματος, όλων των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας».

Κυριάκος Βελόπουλος: «Περάσαμε από φωτιά, από τυφώνα, μείναμε όρθιοι και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε»

Την ανθεκτικότητα του κόμματός του στις χθεσινές εκλογές επέλεξε να αναδείξει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος στο μήνυμά του.

«Ευχαριστούμε τους Ελληνες και τις Ελληνίδες που τίμησαν την Ελληνική Λύση. Περάσαμε από φωτιά, από τυφώνα, μείναμε όρθιοι και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Εμείς δεν προδώσαμε κανέναν, είμαστε το μοναδικό πατριωτικό κόμμα, το αποδείξαμε και θα το αποδείξουμε ακόμη μια φορά. Αυτός που ηττήθηκε είναι οι εταιρείες δημοσκοπήσεων. Περάσαμε από τη φωτιά και βγήκαμε αλώβητοι, γιατί αυτοί είναι οι Ελληνες», δήλωσε.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Με αισιοδοξία και με πίστη αλλά και με επιμονή, θα δώσουμε και την επόμενη μάχη»

Στις μεγάλες εκπλήξεις της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης, αναμφισβήτητα συμπεριλαμβάνονται τόσο το κόμμα της πρώην προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, Πλεύση Ελευθερίας, όσο και το νεοεμφανιζόμενο κόμμα Νίκη του θεολόγου Δημήτρη Νάτσιου.

Η κ. Κωνσταντοπούλου σε δηλώσεις της τόνισε πως «Εμείς αυτό που εισπράττουμε είναι ότι το υπόδειγμα της Πλεύσης Ελευθερίας είναι εκείνο που μπορεί να συγκροτήσει την πραγματική κοινοβουλευτική αντιπολίτευση, την πραγματική φωνή των πολιτών, την πραγματική υπεράσπιση των πολιτών, απέναντι σε εκείνα που κανένας δεν τους υπερασπίστηκε.

Δεσμεύομαι ότι εγώ δεν θα προδώσω κανέναν και καμία ποτέ, κανέναν και καμία από όλα αυτά τα παιδιά που μου τηλεφωνούν καθημερινά από την περασμένη Δευτέρα, που έδωσα το κινητό μου τηλέφωνο στη δημοσιότητα. Δεν πρόκειται να κάνω βήμα πίσω από τα όνειρά μας και τις ελπίδες μας.

Και θα είμαι εδώ, είτε είμαστε αύριο στη Βουλή είτε δεν είμαστε -θα σας ξενυχτίσουμε- άλλωστε το συνηθίζω αυτό, θα σας ξενυχτίσουμε και θα περιμένουμε με αισιοδοξία και με πίστη αλλά και με επιμονή, ότι θα δώσουμε και την επόμενη μάχη»

Γιάνης Βαρουφάκης: «Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ενταφίασε την απλή αναλογική»

Με σκληρά βέλη τα οποία είχαν στόχο τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 κ. Γιάνης Βαρουφάκης προέβη αργά χθες το βράδυ σε δήλωση αποδοχής της ήττας του κόμματός του.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «ενταφίασε την απλή αναλογική, μη αποδεχόμενη την πρότασή μας, εδώ και δύο χρόνια, για μια σύγκλιση προεκλογική σε ένα κοινό μέτωπο ρήξης, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί αυτό το απίστευτο τσουνάμι-μέτωπο συντήρησης».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν πράγματα στον κόσμο –πράγματα που θα έπρεπε να γίνουν– που για να γίνουν χρειαζόταν η ρήξη την οποία η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δαιμονοποίησε», σημείωσε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.