Εκδηλωση-περιπατος απο τις οργανωσεις των ΚΝΕ Καβαλας, Ξανθης και Δραμας

Το Σάββατο 1 Ιουλίου στην Καβάλα

Μπροστά στο 26ο αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, το Σάββατο 1 Ιουλίου στις 10:00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση των οργανώσεων Καβάλας, Ξάνθης και Δράμας στην πόλη της Καβάλας, με θέμα την πλούσια δράση της ΟΚΝΕ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη τις δεκαετίες του '20 και '30. Η Καβάλα ήταν από τις πόλεις που είχε αναπτυχθεί ισχυρό εργατικό κίνημα εκείνη την εποχή, με μεγάλη επιρροή των ταξικών δυνάμεων και σημαντική συμμετοχή της νεολαίας στις γραμμές του. Ταυτόχρονα οι επαναστατικές ιδέες έβρισκαν απήχηση σε πλατιά, ευρύτερα τμήματα λαού και νεολαίας σε ολόκληρη την πόλη. Στόχος να αναδειχθούν μέσα από αυτή την εκδήλωση άγνωστες – σε μεγάλο βαθμό – πλευρές της δράσης των νεολαίων κομμουνιστών της περιοχής μας και να τονιστεί η ανάγκη για ύπαρξη επαναστατικής οργάνωσης νεολαίας σε όλες τις συνθήκες.
 
Σύμφωνα με τους διοργανωτές σκοπός της εκδήλωσης είναι να τονιστεί: 

  • Ο πρωτοπόρος ρόλος των Οργανώσεων Νεολαιών της Περιοχής στο σοσιαλιστικό και κομμουνιστικό κίνημα της Ελλάδας, ο ρόλος που έπαιξαν στη συγκρότηση και μετέπειτα δράση της ΟΚΝΕ.
  • Η πρωτοπόρα δράση των ΟΚΝιτών στο μαθητικό κίνημα, κύρια στεκόμενοι στις δίκες τον Μάη του '32 όπου δικάστηκαν με το Ιδιώνυμο 35 άτομα για τη διάδοση κομμουνιστικών ιδεών στο Γυμνάσιο Καβάλας – ανάμεσα τους και 25 μαθητές.
  • Η ανάδειξη ηρωϊκών φυσιογνωμιών της ΟΚΝΕ που έδρασαν στην Περιοχή κι έπεσαν στον αγώνα.
  • Η γνωριμία με το καπνεργατικό κίνημα της Περιοχής, με ιδιαίτερη αναφορά στη δράση των νεολαίων κομμουνιστών και το ρόλο που έπαιξαν σε αυτό. 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα περιλαμβάνει: 

  • Ομιλίες και ξενάγηση στο Μουσείο Καπνού
  • Περίπατος σε σημεία της πόλης που συνδέονται με την ιστορία του κινήματος
  • Παιχνίδι για μαθητές κι ολοκλήρωση της εκδήλωσης με μπάνιο σε παραλία
  • Αναχώρηση και επιστροφή 

«Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να μάθει η νεολαία την ιστορία των προγόνων της. Η γνώση της αλήθειας είναι η μία πλευρά που επιδιώκουμε να αναδείξουμε και από αυτή την εκδήλωση. Η άλλη πλευρά, που δίχως την πρώτη δε γίνεται, είναι η ανάγκη η νεολαία να στρατευτεί στο πλάι της ΚΝΕ και του ΚΚΕ που παλεύει μαχητικά, αγωνίζεται ενάντια στο σύστημα που γεννά κρίσεις, πολέμους, φτώχεια, ανεργία. Με τόλμη και αντοχή στην πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας, του Σοσιαλισμού-Κομμουνισμού» αναφέρουν σε σχετικό τους μήνυμα οι διοργανωτές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.