Ειρηνευτικο σχεδιο εστειλε η Ρωσια στην Ουκρανια

Μετά τις απειλές και τα τελεσίγραφα για μαζικές εκκαθαρίσεις των Ουκρανών μαχητών

Σχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας όπου παρουσιάζει τις αξιώσεις της για τον τερματισμό του πολέμου παρέδωσε η Ρωσία στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, μετά τις απειλές και τα τελεσίγραφα για μαζικές εκκαθαρίσεις των Ουκρανών μαχητών. «Η μπάλα είναι στο γήπεδό τους. Περιμένουμε μια απάντηση», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ κατηγόρησε και πάλι το Κίεβο ότι διαρκώς απομακρύνεται από τα σημεία που είχαν συμφωνηθεί σε προηγούμενα στάδια, κάτι που επηρεάζει αρνητικά τις διαπραγματεύσεις, υποστηρίζοντας ότι «οι Ουκρανοί δεν δείχνουν ιδιαίτερη διάθεση να εντείνουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων». Η Ρωσία λέει ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στην ομάδα των Ουκρανών διαπραγματευτών, με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, να κατηγορεί το Κίεβο ότι έχει μετατρέψει σε «τσίρκο» τις συνομιλίες και ότι αλλάζει θέσεις «για να εκτρέψει την προσοχή».

Οι συνομιλίες για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός κόλλησαν αυτόν τον μήνα όταν το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής εκατοντάδων αμάχων και της λεηλασίας των σπιτιών τους, σε πόλεις που έλεγχε η Ρωσία πριν αποσύρει τις δυνάμεις της από την κεντρική Ουκρανία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλιούτ Τσαβούσογλου, επιβεβαίωσε από την πλευρά του ότι δεν σημειώνεται πρόοδος αναφορικά με τις εκκλήσεις της Ουκρανίας προς τρίτες χώρες να υπογράψουν εγγυήσεις συλλογικής ασφάλειας παρόμοιες με το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.