«Ειναι στις προθεσεις της κυβερνησης η καταργηση του Διοικητικου Εφετειου Κομοτηνης;»

Ερώτηση προς τον Υπ. Δικαιοσύνης από τον βουλευτή Ροδόπης Δ. Χαρίτου

Ο  βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου φέρνει στη Βουλή το σοβαρό θέμα του σχεδιασμού της νέας χωροταξίας των διοικητικών δικαστηρίων της χώρας, όπου αποκαλύπτεται η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής.

Σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Δικαιοσύνης και υπογράφουν 20 βουλευτές, ανάμεσά τους και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέρει ότι ο σχεδιασμός αυτός πρόσφατα ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων, ένας σχεδιασμός που η υλοποίηση του είναι σε εξέλιξη.

Στην σχετική εισήγηση-μελέτη που εκπονήθηκε  πριν λίγα χρόνια η κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής στηρίζεται στο ότι δε συνάδει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, κυρίως αναφορικά με τον αριθμό των υπηρετούντων δικαστών. Την ίδια στιγμή η διατήρηση Διοικητικών Εφετείων άλλων περιοχών που προβλέπει η εν λόγω εισήγηση,  γίνεται  με την επίκληση εθνικών, γεωγραφικών και κοινωνικών κριτηρίων.  Όπως σημειώνει ο βουλευτής, αν υπάρχει μια δομή δικαιοσύνης που οφείλει  να διατηρηθεί βάση αυτών των κριτηρίων είναι το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής. Ενώ είναι βέβαιο ότι η τυχόν υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού και η υπαγωγή στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης όλων των διοικητικών υποθέσεων της περιοχής μας θα καταστήσει δύσκολη έως αδύνατη την πρόσβαση των πολιτών στο δικαίωμα της δικαιοσύνης.

Ο βουλευτής ρωτά τον υπουργό Δικαιοσύνης ποιος είναι ο επανασχεδιασμός του χάρτη των Διοικητικών Εφετείων της χώρας και αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.