Ειδικο τιμολογιο νερου για ευπαθεις ομαδες του δημου Κομοτηνης προτεινει η Φ. Καζακου

Κατέθεσε πρόταση προς τον πρόεδρο και το ΔΣ της ΔΕΥΑΚ

Στα χέρια του προέδρου και του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ βρίσκεται, σύμφωνα με ανακοίνωση, η πρόταση της δημοτικής παράταξης «Εμείς… η πόλη» για θέσπιση ειδικού τιμολογίου, με μειωμένα τέλη ύδρευσης ή αποχέτευσης ή και πλήρη απαλλαγή ευπαθών ομάδων του δήμου Κομοτηνής.
 
Στην πρόταση της η επικεφαλής της παράταξης κ. Φελίνα Καζάκου αιτείται προς τη δημοτική επιχείρηση να εξεταστεί και τα τεθεί σε ψηφοφορία από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ η πρόταση, σημειώνοντας πως «πρόκειται για ένα μέτρο που έχει εφαρμοσθεί σε αρκετές ΔΕΥΑ της χώρας τόσο προς όφελος των συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων όσο και προς την στήριξη κοινωνικών ιδρυμάτων, φορέων και οργανισμών που παρέχουν κοινωνικό έργο στις τοπικές κοινωνίες». 

Γνωστοποιώντας την εν λόγω πρωτοβουλία σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη αναφέρει: 

«Όπως αναφέρεται στην τροποποίηση του άρθρου 10  του ν. 4071/2012  στην παράγραφο 12, «το διοικητικό συμβούλιο της Δ.Ε.Υ.Α. μπορεί να θεσπίζει ειδικό τιμολόγιο, μειωμένα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης ή και πλήρη απαλλαγή από αυτά για τις ευπαθείς ομάδες των καταναλωτών με βάση ενιαία και αντικειμενικά κριτήρια». Στις ευπαθείς αυτές ομάδες εντάσσονται ιδίως, αλλά όχι αποκλειστικά, οι κατηγορίες που αναφέρονται στο άρθρο 202 παρ. 3 του ν. 3463/2006 (Α΄114), όπως εκάστοτε ισχύει.
 
Σύμφωνα με το άρθρο  202 του ν. 3463/2006 είναι δυνατή η μείωση δημοτικών φόρων ή τελών (ύδρευσης και αποχέτευσης), ή η απαλλαγή από αυτούς για τους απόρους, τα άτομα με αναπηρίες, τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους μακροχρόνια άνεργους.
 
Αντιλαμβανόμενοι τον κοινωνικό ρόλο που διαδραματίζει στην τοπική κοινωνία η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτείνουμε έκπτωση κατά 50% ή απαλλαγή (ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια) στα τιμολόγια ύδρευσης και αποχέτευσης στους πολύτεκνους, στους τρίτεκνους, σε άτομα με ειδικές ανάγκες, μονογονεϊκές οικογένειες και τους μακροχρόνια άνεργους.
 
Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑ Κομοτηνής μπορεί να θεσπίσει ειδικό τιμολόγιο, με μειωμένα τέλη ύδρευσης ή αποχέτευσης ή και πλήρη απαλλαγή από αυτά, λαμβάνοντας υπόψη τη  δυσμενή κοινωνική-οικονομική κατάσταση  η οποία έχει άμεση επίπτωση στις οικονομικές δυνατότητες των συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων  αλλά και τα οικονομικά δεδομένα των εσόδων της ΔΕΥΑ Κομοτηνής.
 
Η πρόταση μας έχει κατατεθεί στον Πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑ Κομοτηνής, σύμφωνα με την οποία  αιτούμαστε να εξεταστεί η πρόταση μας και να τεθεί το αίτημα μας σε ψηφοφορία προκειμένου να συμβάλουμε στη στήριξη αυτών των ομάδων. 
 
Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για ένα μέτρο που έχει εφαρμοσθεί σε αρκετές ΔΕΥΑ της χώρας τόσο προς όφελος των συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων όσο και προς την στήριξη κοινωνικών ιδρυμάτων, φορέων και οργανισμών που παρέχουν κοινωνικό έργο στις τοπικές κοινωνίες».  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.