Εγκριθηκε το ΣΒΑΑ του Δημου Κομοτηνης

Με αναπλάσεις σε 13 δρόμους και 8 ιστορικά κτίρια της πόλης

Πρότυπο παραολυμπιακό πάρκο θα δημιουργήσει ο ΠΕΡΠΑΤΩ

Με μικρές αλλαγές, και την συμπερίληψη του ΔΠΘ, του ΤΕΕ Θράκης και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης στο εταιρικό σχήμα του έργου, από το κείμενο που είχε δοθεί σε διαβούλευση, εγκρίθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 13 Σεπτεμβρίου το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του Δήμου Κομοτηνής από το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής.

Να θυμίσουμε πως τα ΣΒΑΑ στην περιοχή μας αφορούν 6 Αστικές Αρχές (Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Δράμα, Καβάλα, Ορεστιάδα), και θα έχει προϋπολογισμό για τον Δήμο Κομοτηνής 15.100.000, τα 14.200.000 ευρώ από τα οποία αφορούν έργα σε δρόμους και ιστορικά κτίρια της πόλης, ενώ τα 900.000 ευρώ παρεμβάσεις μέσω Συλλόγων.

Οι φορείς που θα συνεργαστούν στο εταιρικό σχήμα στο πλαίσιο της Στρατηγικής ΒΑΑ του Δήμου Κομοτηνής είναι το ΔΠΘ, η Κ.ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α.Ε., ο Σύλλογος Ατόμων με κινητικά προβλήματα και φίλων νομού Ροδόπης «ΠΕΡΠΑΤΩ», ο Σύλλογος Μέριμνας Α.με.Α Νοητικής υστέρησης Ν. Ροδόπης «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης και το ΤΕΕ Θράκης.

Λογική συνέχιση των παρεμβάσεων που υλοποιούνται

Όπως τόνισε στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Έργων κ. Δημήτρης Καρασταύρου, ο σχεδιασμός αποτελεί λογική συνέχεια των παρεμβάσεων που έχουν ήδη υλοποιηθεί για την ενίσχυση της ταυτότητας της πόλης. Μέσω των ΣΒΑΑ λοιπόν θα προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας την ανάπλαση 13 κεντρικών δρόμων της Κομοτηνής, ενώνοντας τις γειτονιές με το κέντρο, ενώ θα επεκταθεί και το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων.

Παράλληλα σχεδιάζουν παρεμβάσεις σε 7+1 ιστορικά κτίρια της πόλης, που είτε είναι κλειστά ή χρειάζονται αναβάθμιση και εξοπλισμό, ώστε αφού βελτιώσουν τους κοινόχρηστους χώρους να δώσουν και εναλλακτικές στους επισκέπτες της πόλης.

Οι 13 δρόμοι που αναβαθμίζονται είναι οι: Εθνικής Αντιστάσεως – Εγνατία, Γ. Παπανδρέου – Ξάνθης, Γ. Κονδύλη, Λεωφόρος Ηρώων – Θησέως, Υψηλάντου, Δημοκρίτου – Ορφέως, Βασιλέως Γεωργίου – Δ. Μπλέτσα – Ι. Σισμάνογλου, Ζυμβρακάκη – Μαρκίδου, Χ. Τσούντα, Τσαλδάρη – Κακουλίδου – Συμεωνίδη, Χαλκοκονδύλη, Χ. Τρικούπη, Πουρνάρα.

Όσο για τη λειτουργική αναβάθμιση και ανάδειξη του αξιόλογου κτηριακού αποθέματος, η προτεινόμενη παρέμβαση αφορά την κτηριακή και ενεργειακή αναβάθμιση σημαντικών μουσείων και πολιτιστικών κτηρίων του Δήμου της Κομοτηνής, την προστασία και ανάδειξη των συλλογών τους, την εξασφάλιση της προσβασιμότητας και την αναβάθμιση της λειτουργίας τους με απώτερο στόχο την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ τους, την ενιαία προβολή τους και την ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης.

Τα κτήρια είναι το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής (Αρχοντικό Πεΐδη), το Θρακικό Εθνολογικό και Πολιτιστικό Μουσείο Κομοτηνής και Θράκης (Αρχοντικό Σκουτέρη, Δημοτικό Μουσείο Κομοτηνής), η Δημοτική Παπαδριέλλειος Πινακοθήκη (Αρχοντικό Ζαφειρίου Στάλιου), η Οικία Ταμαρέση, διατηρητέο Κτίριο επί της Χ. Τρικούπη, το Αρχοντικό Μουζιοπούλου και η Καπναποθήκη του Δήμου Κομοτηνής- Πολιτιστική Κυψέλη. Σε αυτά ο Δήμος Κομοτηνής συνυπολογίζει και τη δυνατότητα παρεμβάσεων στο Παλαιό Δικαστικό Μέγαρο, αν αυτό παραχωρηθεί σε αυτόν ώστε να έχει τη δυνατότητα να τις πραγματοποιήσει.

Σχέδια επιχειρηματικότητας και τεχνολογίας

Πέρα από τις παρεμβάσεις σε δρόμους και κτίρια, που θα απορροφήσουν την μερίδα του λέοντος της χρηματοδότησης, υπάρχουν και σχέδια για άλλες δράσεις, μεταξύ των οποίων η δημιουργία εργαστηρίου στον τομέα του Industry 4.0 (3D PRINTING), που θα  αξιοποιηθεί ως χώρος πειραματισμού και δοκιμής επιχειρηματικών εγχειρημάτων, έκφρασης της δημιουργικότητας / καινοτομίας και ελεύθερης διακίνησης επιχειρηματικών ιδεών.

Επίσης θα γίνουν δράσεις Ψυχοκοινωνικής Υγείας και βιώσιμης ανάπτυξης από το ΔΠΘ, Δράσεις υποστήριξης ηλικιωμένων ανθρώπων ως μέσο πρόληψης και θεραπευτικής αγωγής ψυχικών νόσων, όπως η κατάθλιψη, και νευροεκφυλιστικών παθήσεων, αλλά και δράσεις πολιτισμού για την υποστήριξη των ΑΜΕΑ Νοητικής Υστέρησης, με εργαστήρια Θεάτρου, Κινηματογράφου, μουσικής και άλλα.

Τέλος θα προχωρήσει η δημιουργία ενός πρότυπου παραολυμπιακού πάρκου, εντός του υπαίθριου αθλητικού δημοτικού κέντρου, το οποίο ο Δήμος έχει παραχωρήσει προς χρήση στον Σύλλογο ΠΕΡΠΑΤΩ.

Ενστάσεις από την αντιπολίτευση

Τις ενστάσεις του για την προχειρότητα με την οποία θεωρεί πως έγινε η διαβούλευση, κατέθεσε για ακόμα μια φορά ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Αντώνης Γραβάνης, θεωρώντας πως παρότι άνοιξε το εταιρικό σχήμα, αυτό ακόμα είναι αρκετά κλειστό.

Χαρακτήρισε δε το έργο χωρίς ολοκληρωμένη στρατηγική και συνοχή, χωρίς ωριμότητα για τα επιμέρους έργα, παρότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία, με συγκεκριμένη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, διευκρινίζοντας ωστόσο πως ό,τι έργο και να γίνεται είναι θετικό. Γι’ αυτό και εξήγησε πως θα το ψηφίσουν, διαφωνώντας όμως με τον τρόπο που η δημοτική αρχή διαχειρίστηκε αυτή τη διαδικασία.

Από την πλευρά της η κ. Ελένη Λαφτσή της Πολη-τικής Ανατροπής, αναφέρθηκε και αυτή στο θέμα της διαβούλευσης, αλλά και την ανάγκη για απεύθυνση στα ευρύτερα στρώματα της τοπικής κοινωνίας, και την ένταξη του συνόλου των φορέων της επιχειρηματικότητας.

Σημείωσε δε πως παρά τους πόρους που έχουν δοθεί για ανάλογα έργα την τελευταία εικοσαετία, η αντίληψη των πολιτών είναι πως αυτά δεν είχαν σημαντικά αποτελέσματα στην καθημερινότητα, για αυτό είναι απαραίτητο αυτά τα έργα να γίνουν στοχευμένα. Τόνισε δε πως θα πρέπει να δημιουργηθεί μια άλλη αντίληψη για το αυτοκίνητο στους πολίτες, και αποσυμφόρηση του κέντρου από τις υπηρεσίες, αλλά και μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας.

Τέλος ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιάννης Λεβέντης σημείωσε πως ο σχεδιασμός είναι μακριά από τις λαϊκές ανάγκες, στο δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της μεγιστοποίησης του κέρδους. «Ο λαός της Κομοτηνής δεν θα κερδίσει κάτι από αυτό» τόνισε, και μίλησε για ανάγκη αντισεισμικής θωράκισης, αναβάθμιση των σχολικών υποδομών, και εξέφρασε την αντίθεση του στο σχέδιο.

Εν κατακλείδι ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης στάθηκε στην ασφυκτική πίεση των προθεσμιών από την Περιφέρεια ΑΜΘ, τονίζοντας πως παρά το σύντομο χρόνο, πρόκειται για ένα σχεδιασμό που θα ωφελήσει όλη την πόλη, και θα αναβαθμίσει το κέντρο και τις γειτονιές, ενώ μπορεί να συμπληρωθεί και με άλλα έργα, ανάλογα και τις χρηματοδοτήσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.