Ε. Στυλιανιδης: Στο χερι της τοπικης κοινωνιας να μην ειναι μειωμενοι οι εισακτεοι στο ΔΠΘ

Η σωστή διαχείριση του ζητήματος θα βοηθήσει ώστε να μην επηρεαστεί ο αριθμός των εισακτέων

Στο χέρι της τοπικής κοινωνίας και του πανεπιστημίου θεωρεί πως είναι να μην επηρεαστεί ο αριθμός των εισακτέων στις σχολές της Κομοτηνής, από την θεσμοθέτηση της βάσης εισαγωγής με το νέο νομοσχέδιο, ο Βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
 
Ο κ. Στυλιανίδης μίλησε για το γενικό πλαίσιο στο οποίο εισήχθηκε και ψηφίστηκε το νομοσχέδιο, όσο αφορά την Πανεπιστημιακή Αστυνομία αλλά και τον χρόνο φοίτησης, αλλά και ένα θέμα για το οποίο προειδοποίησε η αντιπολίτευση στη Βουλή, την μείωση των εισακτέων ειδικά στα Περιφερειακά Πανεπιστήμια.
 
Όσο αφορά τη στήριξη ειδικά στο ΔΠΘ το προηγούμενο διάστημα, σημείωσε πως η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός έδειξαν συνέπεια σε αυτή, ακυρώνοντας την δημιουργία 4ης Νομικής, την οποία ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως θα ακολουθούσε και νέα Ιατρική, κάτι που «θα έπληττε βάναυσα την πιο σοβαρή, αποτελεσματική και δυναμική επένδυση που έκαναν οι κυβερνήσεις στη Θράκη».
 
Την ίδια ώρα είναι θετικό ότι εγκρίθηκαν τα προγράμματα ΣΔΙΤ για τις φοιτητικές εστίες, που θα αυξήσουν τις υφιστάμενες κατά 350 θέσεις, και δίνει τη δυνατότητα να στηριχθούν ακόμα περισσότεροι φοιτητές στην περιοχή. Ο ίδιος άλλωστε στηρίζει την απόφαση της Συγκλήτου για τη δημιουργία τουλάχιστον 1 τμήματος σε κάθε πόλη, ώστε και να γίνουν πληρέστερες επιστημονικά κάποιες σχολές, να αυξηθεί ο φοιτητικός πληθυσμός των εισακτέων, και μάλιστα σε τομείς που υπάρχουν υποχρεωτικές παρακολουθήσεις.

Να γίνει σωστή διαχείριση στο θέμα της βάσης 

Ειδικά πάντως για το θέμα των εισακτέων, υπενθύμισε πως η απόφαση του αριθμού τους ανά ειδικότητα, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από το πανεπιστήμιο, τόσο στον αριθμό των εισακτέων, που θα συναποφασίσει με το υπουργείο Παιδείας, αλλά και του ποσοστού του μέσου όρου που θα καθορίζει τη βάση. «Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ελαστικοποιήσουν τη βάση οι αποφάσεις του ΔΠΘ, ώστε ο αριθμός των εισακτέων που έχουμε προσδιορίσει ότι θέλουμε να μπορέσει να μπει και να έρθουν οι φοιτητές εδώ» ανέφερε ο βουλευτής για να διευκρινίσει πως αυτό προϋποθέτει τη συνεργασία της τοπικής κοινωνίας, την ηγεσίας του πανεπιστημίου, που θεωρεί πως είναι ανοιχτή σε συνεργασίες, και της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, όπου και θα πρέπει να υπάρξει κοινή πίεση, ώστε όταν θα ανοίξουν τα Πανεπιστήμια, να έχουν αρκετούς φοιτητές που θα μένουν εδώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.