Ε. Στυλιανιδης: Οι προτεραιοτητες του 2024 σε εθνικο και τοπικο επιπεδο

Πρωτογενής τομέας, διέλευση λεωφορείων από τον μεθοριακό σταθμό της Νυμφαίας, το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής αλλά και η «εκμετάλλευση» του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής δια της συνεργασίας με την Λυρική σκηνή στα άμεσα σχέδιά του

Τις προτεραιότητες, σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο, για το νέο έτος απαρίθμησε μιλώντας το πρωί της Τετάρτης, 3 Ιανουαρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Καλεσμένος στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» ο κ. Στυλιανίδης ξεκίνησε από τα τοπικά ζητήματα, που θα αποτελέσουν όπως υπογράμμισε και ο ίδιος προτεραιότητα σε επίπεδο διεκδικήσεων αλλά και πίεσης προς την κεντρική πολιτεία, εκκινώντας από τον πρωτογενή τομέα και τις διευκρινίσεις που θα πρέπει να δοθούν άμεσα σε παραγωγούς, κτηνοτρόφους και γεωργούς που αυτήν την στιγμή βρίσκονται σε αναστάτωση. Παράλληλα ωστόσο με την ανεύρεση των κατάλληλων σε κάθε περίπτωση πακέτων χρηματοδότησης για έργα πνοής, σε συνεργασία με την νέα Περιφερειακή αρχή της ΠΑΜ-Θ, όπως το Φράγμα του Ιάσμου ή το αρδευτικό δίκτυο για το φράγμα Ιασίου που είναι ήδη δρομολογημένα.

Το νέο έτος θα αποτελέσει έτος «επιστροφής» αλλά και επιμονής στην ικανοποίηση ενός πολύχρονου και πάγιου αιτήματος της τοπικής κοινωνίας που αφορά στην «απελευθέρωση» της διέλευσης λεωφορείων από τον μεθοριακό σταθμό της Νυμφαίας, για το οποίο όπως τόνισε έχει ήδη θέσει εκ νέου το θέμα στα αρμόδια υπουργεία ώστε η περιοχή μας να κερδίσει από τον στοχευμένο τουρισμό, τόσο εντός της Κομοτηνής, όσο και σε παραλιακούς και μη οικισμούς με στόχο την τουριστική ανάπτυξη. Ερωτηθείς σχετικά με το αν θεωρεί ότι πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, ο ίδιος γνωστοποίησε πως λίγο πριν τις εκλογές ο Υπουργός της Βουλγαρίας είχε υποσχεθεί την υπογραφή της απαραίτητης ρηματικής διακοίνωσης, ωστόσο έκανε πίσω, προφανώς λόγω πιέσεων από τους ξενοδόχους της Μαύρης Θάλασσας. Αυτό που θα ενισχυθεί ωστόσο τώρα θα είναι οι πιέσεις που θα ασκηθούν και σε διμερές επίπεδο, ενώ όπως τόνισε αν χρειαστεί το ζήτημα θα γίνει και ευρωπαϊκό.

Θέμα μηνών η ενεργοποίηση της επιτροπής παρακολούθησης για το πόρισμα της Διακομματικής

Θέμα λίγων μηνών, σε κάθε περίπτωση εντός των πρώτων μηνών του 2024 αναμένεται σύμφωνα με τον ίδιο να οριστεί η επιτροπή παρακολούθησης της υλοποίησης των πορισμάτων της Διακομματικής Επιτροπής για την Θράκη, ώστε αυτό να μην μείνει στα χαρτιά, γεγονός που θα πρέπει να «ιδωθεί» συνδυαστικά και με τις θετικές εξελίξεις στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής όπου μετά από πολλά χρόνια, υπάρχει κινητικότητα τόσο σε ό,τι αφορά την εξέλιξη νέων επενδύσεων όσο και στην επέκταση υφιστάμενων επιχειρήσεων.

Σε ό,τι επίσης αφορά την περιοχή η έναρξη κατασκευής του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής αποτελεί ήδη γεγονός, ενώ σε εξέλιξη είναι και η ψηφιοποίηση του Μουσείου Καραθεοδωρή, εξέλιξη που όπως ανέφερε «πέραν ότι το Μουσείο θα μπει σε κάθε σχολείο» θα καταστήσει την περιοχή προορισμό εκπαιδευτικών εκδρομών με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο ωφέλειας συνολικά για την περιοχή.

«Επανεκκίνηση» της συνεργασίας μεταξύ ΠΑΜ-Θ και Λυρικής για το Μέγαρο Μουσικής

Τέλος ο ίδιος αναφέρθηκε και στην ανάγκη τακτοποίησης της λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής της Κομοτηνής, σε συνεργασία με την Λυρική Σκηνή, θέμα που έχει ήδη συζητήσει ο ίδιος με την Υπουργό Πολιτισμού κ.Λίνα Μενδώνη, ώστε το μέρος «να πάρει ζωή και να φιλοξενήσει παραστάσεις που θα προσελκύσουν στην πόλη μας και επισκέπτες από άλλες πόλεις». Ερωτηθείς ως προς την υφιστάμενη κατάσταση της προαναγγελθείσας συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας ΑΜ-Θ και Λυρικής Σκηνής, που φαίνεται πως προς το παρών έχει μπει στον «πάγο» ο κ.Στυλιανίδης μετέφερε πως υπήρξε αντίδραση από πλευράς της προηγούμενης περιφερειακής αρχής, για να τονίσει πως «τώρα θα πρέπει να γίνει συζήτηση με το νέο περιφερειάρχη για να δούμε πως μπορούμε να διεκδικήσουμε λύσεις».

«Καθαρή νίκη» το στοίχημα της ΝΔ για τις ευρωεκλογές

Σε εθνικό επίπεδο αναφερόμενος στο «ορόσημο» των ευρωεκλογών ο βουλευτής της ΝΔ στην Ροδόπη μίλησε για μια κρίσιμη μάχη με «χαλαρότερα» ωστόσο διλήμματα σε σχέση με αυτά των εθνικών εκλογών, τονίζοντας πως στόχος του κυβερνώντος κόμματος είναι μια «καθαρή νίκη» με όσο το δυνατόν καλύτερο ποσοστό. Ο ίδιος υπεραμύνθηκε των περιφερειακών λιστών ως προς τους υποψηφίους υπό την έννοια ότι θα μπορούσαν καλύτερα κατ’ αρμοδιότητα να προωθούνται ζητήματα των κατά τόπους περιοχών, επιλογή που δεν προχώρησε ωστόσο, εκφράζοντας την άποψη πως «η υφιστάμενη ξεκάθαρη εκλογική και πολιτική κυριαρχία της ΝΔ θα καταγραφεί και στις ευρωεκλογές».

Ως προς το σχέδιο νόμου για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια που σύμφωνα με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού θα γίνει νόμος του κράτους εντός του πρώτου μήνα του 2024, αποτελώντας ένα από τα πρώτα σημαντικά κοινοβουλευτικά για την κυβέρνηση «ραντεβού» ο ίδιος τάχθηκε υπέρ, υπενθυμίζοντας πως πρόκειται τόσο για μία πρόταση που ξεκίνησε από την Κομοτηνή και άρα για μία εξέλιξη που υποστηρίζει με συνέπεια από τα φοιτητικά του χρόνια, έχοντας τότε μάλιστα και απόφαση της γενικής συνέλευσης του φοιτητικού Συλλόγου της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων γιατί όπως τόνισε «πίστευαν ότι η άμυλα θα “ξυπνήσει” αφενός και το δημόσιο πανεπιστήμιο και αφετέρου θα αξιοποιηθεί ερευνητικό και ακαδημαϊκό προσωπικό αλλά και φοιτητές που φεύγουν σε ξένα πανεπιστήμια».

Η πολιτική βούληση υπάρχει, το νομοσχέδιο έχει διαμορφωθεί και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση όπου οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις που θα κατατεθούν θα το αναμορφώσουν ώστε να κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπής της Βουλής, ανέφερε απαριθμώντας τα εναπομείναντα βήματα, εξηγώντας ωστόσο πως αυτό, ήτοι η αδειοδότηση της δημιουργίας παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, αποτελεί μόλις ένα πρώτο βήμα.

Ενδιαφέρον από τα Τζονς Χόπκινς και Columbia για παραρτήματα επί ελληνικού εδάφους

Ο κ.Στυλιανίδης ανέφερε πως ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από δύο αμερικανικά πανεπιστήμια το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς και το Columbia, με ένα από τα δύο να έχει και την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Επίσης ενδιαφέρον υπάρχει και από το Αμερικανικό Κολλέγιο Deree, καθώς και από δύο Κυπριακά πανεπιστήμια που έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να ετοιμάσουν τους φακέλους υποβολής τους.

Στόχος σύμφωνα με τον ίδιο είναι τα όποια μη κρατικά πανεπιστήμια δημιουργηθούν να μην παραμείνουν μόνο στην Αθήνα, αλλά μέσω συνεργασιών με περιφερειακά δημόσια πανεπιστήμια να «τρέξουν» κοινά προγράμματα, ώστε «να ωφεληθούν και τα δημόσια πανεπιστήμια αλλά και οι τοπικές κοινωνίες στις οποίες αυτά λειτουργούν».

Παράλληλα προς τα τέλη του 2024 αναμένεται να ανοίξει η αναθεωρητική διαδικασία του άρθρου 16 του Συντάγματος, ώστε αμέσως μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές «να έχουμε ένα καθαρό θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέπει την ανάπτυξη αντίστοιχων επενδυτικών πρωτοβουλιών από τον ιδιωτικό τομέα και στην Ελλάδα».

Κλείνοντας ο ίδιος έσπευσε να υπογραμμίσει πως η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα «μας συμφέρει», υπενθυμίζοντας πως 40.000 περίπου Έλληνες φοιτούν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και μπορούν να «επαναπατριστούν» όπως και οι Έλληνες επιστήμονες που ζουν και εργάζονται σε αντίστοιχες δομές στο εξωτερικό, καθώς και να προσελκύσουμε ξένους φοιτητές με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την οικονομία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.