Ε. Στυλιανιδης: «Η προσβαση στο διαδικτυο δεν ειναι πολυτελεια αλλα υποχρεωση μιας δημοκρατικης πολιτειας»

Προτάσεις κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης στην Επιτροπή Θεσμών της βουλής

Στην Επιτροπή Θεσμών του Κοινοβουλίου ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης ως εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας αξιολόγησε την ετήσια έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) επισημαίνοντας την πρόοδο που έχει συντελεστεί αλλά και παραλείψεις ή καθυστερήσεις.

Κατά την τοποθέτησή του ο βουλευτής Ροδόπης επικεντρώθηκε στο κόστος προμήθειας υπολογιστή ειδικά για τις νεότερες γενιές, προτείνοντας την επαναφορά χρηματοδοτικού προγράμματος προς τους πολίτες που είχε υπάρξει κατά το παρελθόν.  «Αυτό το οποίο θα ήθελα να επαναφέρω, κ. Πρόεδρε, και νομίζω ότι η Επιτροπή μας πρέπει να το μεταφέρει στο Υπουργείο Παιδείας, είναι να επαναληφθεί με ευρωπαϊκούς πόρους από το Ταμείο Ανάπτυξης το Πρόγραμμα που κάποτε είχα την ευχέρεια σαν Υπουργός Παιδείας να υλοποιήσω, το «Laptop per Child», δηλαδή ένας υπολογιστής ανά παιδί, για να δώσουμε τη δυνατότητα στην 3η Γυμνασίου, σε κάθε παιδί, να δίδεται δωρεάν ένας υπολογιστής, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανέχειας που μπορεί να έχουν κάποιες οικογένειες και να μην ταυτίζεται αυτή η ανέχεια με την έλλειψη απόλαυσης του δικαιώματος της εκπαίδευσης, της τηλεργασίας, της τηλεϊατρικής της ενημέρωσης κ.λπ.

Ένας υπολογιστής, λοιπόν, ανά παιδί» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο βουλευτής και επέμεινε: «πρέπει εμείς να προτείνουμε ως Επιτροπή στο Υπουργείο Παιδείας να ξαναμελετήσει την επανέναρξη αυτού του Προγράμματος που είχαμε ξεκινήσει και υλοποιήσαμε το 2008-2009».

Ο βουλευτής δεν παρέλειψε να σχολιάσει και το κόστος για την παροχή υπηρεσιών διαδικτύου εξηγώντας πως «όλα να τα έχουμε, αν μια οικογένεια δεν έχει τα χρήματα να αγοράζει τις υπηρεσίες διαδικτύου και τη σύνδεση δεν κάνουμε τίποτα». Εξ ου και απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ΕΕΤΤ τόνισε πως «μάς ενημερώνετε ότι μεσοσταθμικά το 2019 και το 2020 έχουμε μια μείωση της τάξης των 2,2% που προσδοκούσατε το 2021 να πάει στο 2,5%, ενώ ο πληθωρισμός θα έχει πάει πάνω από 5%. Σαφώς είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αυτό, το θέμα είναι όμως τι άλλες κινήσεις σχεδιάζετε να κάνετε για να ρίξετε περισσότερο το κόστος αυτής της υπηρεσίας για όλους τους Έλληνες αδιακρίτως, διότι είναι πλέον στοιχείο της επιβίωσής τους, διότι πάρα πολλές εργασίες και υπηρεσίες και δικαιώματα συνδέονται πλέον με τη χρήση του διαδικτύου, ιδιαίτερα μετά το covid19 αποδείχθηκε αυτό και με το e-government και με την τηλεργασία και με την τηλεκπαίδευση.

Καταπολέμηση του ψηφιακού αναλφαβητισμού

Παράλληλα ο κ. Στυλιανίδης έθεσε ως στόχο και την αντιμετώπιση του ψηφιακού αναλφαβητισμού προτείνοντας τη δημιουργία προγραμμάτων επιμόρφωσης ώστε οι γενιές εκείνες που δεν είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες να μπορέσουν να καλύψουν αυτό το χάσμα. «Θα έλεγα ότι είναι απαραίτητο αυτό, διότι και μια σειρά υπηρεσιών θα αποφορτιστούν και θα πέσει το κόστος τους. Για παράδειγμα, αντί να βλέπουμε αυτή την ουρά των συνταξιούχων έξω από τις τράπεζες κάθε αρχές του μήνα που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, θα πρέπει να εξοικειώσουμε αυτή τη γενιά με το e-banking» επεσήμανε συγκεκριμένα ο κ. Στυλιανίδης.

«Οφείλω να αναγνωρίσω ότι έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά τα τελευταία χρόνια, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει να τρέξουμε όλοι μαζί πιο συντονισμένα και πιο γρήγορα για να μπορέσουμε να φτάσουμε τον ιδανικό στόχο, γιατί πλέον ο στόχος αυτός δεν είναι πολυτέλεια, συνδέεται με την απόλαυση μιας γκάμας δικαιωμάτων των πολιτών και είναι υποχρέωση μιας δημοκρατικής πολιτείας», υπογράμμισε ο βουλευτής Ροδόπης κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.