Δυσφορια Τουρκιας για Αλεξανδρουπολη, μεσω Hurriyet

Η «πόλη του Αμερικανού» και η μυστική επίσκεψη του αρχηγού της CIA

Τη δυσφορία της Άγκυρας για την ολοένα και στενότερη ελληνοαμερικανική συνεργασία με επίκεντρο το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αντανακλά σειρά δημοσιευμάτων την Πέμπτη στον τουρκικό Τύπο, με αποκορύφωμα το πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας Hurriyet με τίτλο: «Αλεξανδρούπολη: Η πόλη του Τζόνι». Όπου Τζόνι, δηλαδή ο Αμερικανός στη διεθνή αργκό, ο επικεφαλής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς που φέρεται να επισκέφθηκε μυστικά την πρωτεύουσα του νομού Έβρου, μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Αντίστοιχα δημοσιεύματα έχουν την Πέμπτη και άλλες τουρκικές εφημερίδες, όπως η Milliyet και η Aksam, όπου επίσης εκδηλώνεται ο προβληματισμός της τουρκικής ηγεσίας για τη σύσφιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και τη βάση των ΗΠΑ μερικά χιλιόμετρα από την ελληνοτουρκική μεθόριο.

Στην ανταπόκριση της Hurriyet από την Αθήνα που καθίσταται το κύριο θέμα της ημέρας για τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα, επισημαίνεται η επίσκεψη Μπερνς στην Αλεξανδρούπολη, η οποία αποκαλείται «Δεδεαγάτς», χρησιμοποιώντας τη μέχρι πριν έναν αιώνα επίσημη οθωμανική ονομασία της Αλεξανδρούπολης.

«Κι αν δεν έγινε σαφές από την επίσκεψη Μπερνς, μία ημέρα αργότερα ήταν ξεκάθαρο με την επίσκεψη και του Αμερικανού πρέσβη, Τζορτζ Τσούνη στην πόλη, όπου βρίσκεται αμερικανική βάση κοντά στα τουρκικά σύνορα», γράφει η τουρκική εφημερίδα.

Τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «η Αλεξανδρούπολη, 40 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα, έχει γίνει πρόσφατα ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια logistics των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Η πόλη επανέρχεται στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες ύστερα από κάποιες ενδιαφέρουσες και αλλεπάλληλες επισκέψεις».

Γίνεται αναλυτική αναφορά στην επίσκεψη Μπερνς στην Αθήνα (30 Μαΐου) και κατόπιν στην Αλεξανδρούπολη (1 Ιουνίου) που ακολουθήθηκε την περασμένη Παρασκευή από τις επισκέψεις τόσο του κ. Τσούνη όσο και των ομολόγων τους της Ουκρανίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Μολδαβίας, που επιθεώρησαν και αυτοί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Όλα αυτά πλαισιωμένα από τη φωτογραφία του κ. Μπερνς, το λογότυπο της CIA και βεβαίως την Αστερόεσσα.

Ακολούθως η ανταπόκριση από την Αθήνα επικαλείται δημοσίευμα του τοπικού ελληνικού site σύμφωνα με το οποίο ο κ. Μπερνς επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη μετά την Αθήνα, πηγαίνοντας τόσο στο λιμάνι της πόλης όσο και στον φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Προστίθεται μάλιστα ότι «ούτε οι τοπικές αρχές της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) ούτε η Ελληνική Αστυνομία ενημερώθηκαν για αυτή την επίσκεψη».

Ακολούθως παρατίθενται οι δηλώσεις Τσούνη από την Αλεξανδρούπολη στις 2 Ιουνίου, και συγκεκριμένα πως η πόλη της Θράκης έχει μετατραπεί σε ενεργειακό κέντρο που θα παρέχει ασφάλεια και σταθερότητα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για άλλες χώρες της περιοχής, προσθέτοντας ότι «όλοι αναγνωρίζουν τη σημασία της Αλεξανδρούπολης ως ενεργειακού και εμπορικού κέντρου, καθώς και ως κέντρου logistics για το ΝΑΤΟ».

Πηγή: Hurriyet

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.