Δυο επερωτησεις απο τον Ιλχαν Αχμετ για τη διαχειριση δασων στη Ροδοπη και το προγραμμα νεων αγροτων

«Από 900.000 ευρώ το 2007 στα 75.000 ευρώ το 2021 οι πιστώσεις για την διαχείριση των δασών στη Ροδόπη!»

«Ανάγκη για επιπλέον 7,2 εκατομμύρια ευρώ ώστε να καλυφθούν όλοι δικαιούχοι στο πρόγραμμα νέων αγροτών στην ΑΜ-Θ»

Με δύο επίκαιρες ερωτήσεις που κατέθεσε, ο βουλευτής Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ, φέρνει ενώπιον των υπουργών Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης δύο κρίσιμα θέματα που αφορούν την Θράκη και την Ροδόπη και πρόκειται να συζητηθούν την επόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια.

Η πρώτη, που προγραμματίστηκε να συζητηθεί την Δευτέρα 4 Ιουλίου, αφορά την συντελεσθείσα μείωση των πιστώσεων ανάθεσης υλοτομικών εργασιών και λοιπών εργασιών συγκομιδής οι οποίες συνιστούν εμπόδιο στην προστασία και διαχείριση των δημοσίων δασών.

Πιο συγκεκριμένα, έξι δασικοί συνεταιρισμοί εργασίας με έδρα την Π.Ε. Ροδόπης διαμαρτύρονται με κοινό τους υπόμνημα για την σημαντική μείωση των ετησίως διατιθέμενων στις Δασικές Υπηρεσίες πιστώσεων που επιφέρει σημαντικά προβλήματα τόσο στην ολοκληρωμένη διαχείριση των δασών, όσο και στις διαδικασίες παραγωγής και διάθεσης των δασικών προϊόντων, καθιστώντας αναγκαία και απαραίτητη τη στήριξη του συγκεκριμένου τομέα και όσων δραστηριοποιούνται σε αυτόν.

Ειδικότερα, ενώ το οικονομικό έτος 2007 οι χορηγούμενες πιστώσεις στις Δασικές Υπηρεσίες για την ολοκληρωμένη διαχείριση των δασών σε επίπεδο Π.Ε. Ροδόπης ανέρχονταν στις 900.000 ευρώ, φθάσαμε το 2021 το αντίστοιχο ποσό να ανέρχεται σε μόλις 75.000 ευρώ!

Τα ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει ο κ. Σκρέκας είναι τα εξής δύο:

«Α) Σκοπεύετε να αυξήσετε τις ετήσιες χορηγούμενες πιστώσεις προς τις Δασικές Υπηρεσίες και ειδικά προς εκείνη της Π.Ε. Ροδόπης που κατακρημνίστηκαν από τις 900.000 ευρώ το 2007 στις 70.000 ευρώ για το 2021;       

Β) Σκοπεύετε να προβείτε σε έκδοση νέας επικαιροποιημένης και συμβατής με τις τρέχουσες συνθήκες στην αγορά απόφασης για την αναβάθμιση των «Τιμών ανάθεσης υλοτομικών εργασιών και λοιπών εργασιών συγκομιδής προκειμένου να καταστεί αφενός μεν βιώσιμη η ενασχόληση με το συγκεκριμένο αντικείμενο εκατοντάδων υλοτόμων σε όλη την χώρα, αφετέρου, δε, να προστατευθεί αποτελεσματικά η υγεία και η ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των δημόσιων δασών μας;»

«Αναγκαία η αύξηση του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα νέων αγροτών»

Η δεύτερη επίκαιρη ερώτηση αφορά την “αναγκαία η αύξηση του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα νέων αγροτών-7,2 εκ. ευρώ υπολείπονται για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης”

Πιο συγκεκριμένα, για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κατατέθηκαν συνολικά 1.460  αιτήσεις, με αιτούμενο ποσό 52.636.000 Ευρώ, όταν το διαθέσιμο ποσό ήταν 45.436.000 Ευρώ και εντάχθηκαν 1.211 δικαιούχοι ενώ παραμένουν ως απορριπτέοι 191 και προκειμένου να ενταχθούν όλοι, απαιτούνται επιπλέον 7.200.000 Ευρώ.

Τα ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει ο κ. Γεωργαντάς είναι τα ακόλουθα:

«Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος νέων γεωργών και να ενταχθούν όλοι όσοι πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας και χαρακτηρίζονται επιλαχόντες, λόγω ανεπάρκειας των διαθέσιμων κονδυλίων;

-Ιδιαίτερα για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης που υπολείπονται 7.200.000 Ευρώ, προτίθεστε με αύξηση του προϋπολογισμού ή ανακατανομή από άλλα προγράμματα του ΠΑΑ να καλύψετε τη διαφορά, προς όφελος των επιλαχόντων και του πρωτογενούς τομέα;».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.