Δριμυ κατηγορω ΚΚΕ ΑΜΘ για την πυρκαγια στο Παπικιο

«Μετά τον Οκτώβριο, κάθε πυρκαγιά αντιμετωπίζεται με μπόλικο φιλότιμο πυροσβεστών, εθελοντών και … με προσευχές»

Δριμύ «κατηγορώ» στην κυβέρνηση απευθύνει το ΚΚΕ ΑΜΘ με αφορμή την πυρκαγιά στο Παπίκιο που μαίνεται για περισσότερες από 10 ημέρες. Το περιφερειακό όργανο του ΚΚΕ καταλογίζει επίσης έλλειμα διεδικητικότητας στην Περιφέρεια και τους Δήμους για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρική προστασίας.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του τονίζει πως «η δασική πυρκαγιά στο Παπίκιο Όρος του Νομού Ροδόπης, αποτελεί το 2ο στη σειρά περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται μέσα σε λίγους μήνες, μετά και το αντίστοιχο στο Δάσος της Δαδιάς στον Έβρο. Αναδεικνύει τη δασοκτόνο πολιτική που ακολουθεί τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά. Μια πολιτική που δεν αντιμετωπίζει την υποστελέχωση των αρμόδιων δασικών υπηρεσιών και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τις  τεράστιες ελλείψεις σε μέσα, την ελάχιστη χρηματοδότηση, την  ανυπαρξία πρόληψης κάθε φυσικού και άλλου κινδύνου. Μια πολιτική που διατηρεί τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων της πρόληψης, της ολοκληρωμένης δασικής διαχείρισης, της πυρόσβεσης και της αποκατάστασης». 

Παράλληλα το ΚΚΕ ΑΜΘ επισημαίνει πως «τεράστιες ευθύνες έχουν η Περιφερειακή Διοίκηση και οι Δημοτικές Αρχές της Ροδόπης, που χρόνια τώρα αντί να διεκδικούν  ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, με έμφαση στην πρόληψη,  αντιπυρικής προστασίας των δασών της περιοχής,  τη βελτίωση  των υποδομών αντιπυρικής προστασίας, τον καθαρισμό και συντήρηση των δασικών δρόμων, τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, την εξασφάλιση του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού και μέσων πυρόσβεσης, υπηρετούν με συνέπεια τη δασοκτόνο πολιτική».

Σε αντίθεση με τα rafalle και τις φρεγάτες, λεφτά για πυροπροστασία δεν υπάρχουν

Σύμφωνα με το ΚΚΕ ΑΜΘ, το γεγονός ότι η πυρκαγιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο για 12η ημέρα, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού της πυροσβεστικής  υπηρεσίας, αποδεικνύει την παντελή έλλειψη σχεδίου προστασίας των δασών του ορεινού όγκου της περιοχής μας. «Το δύσβατο της περιοχής και η μορφολογία της περιοχής δεν μπορεί να αποτελούν δικαιολογία» ξεκαθαρίζει και σπεύδει να υπογραμμίσει πως «η κυβέρνηση ομολογεί την έλλειψη εναέριων μέσων αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, ειδικά των πυροσβεστικών ελικοπτέρων, λόγω της λήξης της σύμβασης ενοικίασης εναέριων πυροσβεστικών μέσων, με την ολοκλήρωση της αντιπυρικής περιόδου για το 2022. Ομολογεί δηλαδή ότι μετά τον Οκτώβριο, κάθε πυρκαγιά αντιμετωπίζεται με μπόλικο φιλότιμο (πυροσβεστών, εθελοντών, κλπ) και … με προσευχές!»

«Σε αντίθεση» συμπληρώνει «με τα rafalle και τις φρεγάτες, με τα οπλικά συστήματα και τα άρματα μάχης που στέλνουν στην Ουκρανία, για να φουντώσει κι άλλο ο πόλεμος και η εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν, λεφτά για εναερία μέσα, για ανανέωση και συντήρηση των επίγειων μέσων, για προσλήψεις και ατομικά μέσα προστασίας των πυροσβεστών, δεν υπάρχουν!»

«Για τα βιομηχανικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης … δεν υπάρχει αντιπυρική περίοδος!»

Κλείνοντας το ΚΚΕ ΑΜΘ υπογραμμίζει ακόμα πως «το γεγονός ότι η κυβέρνηση με ευκολία καταφεύγει σε φθηνές δικαιολογίες και επικαλείται τη «λήξη της αντιπυρικής περιόδου», ενισχύει τις ανησυχίες για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού σε μια περιοχή που τη διατρέχουν αγωγοί φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ, TAP, IGB, POSEIDON),  προετοιμάζονται άλλα ενεργειακά έργα (LNG στην Αλεξανδρούπολη, υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα), δραστηριοποιούνται μεγάλες χημικές και όχι μόνο βιομηχανίες (Πλαστικά Θράκης, Λιπάσματα Καβάλας, sunlight με σχετικά πρόσφατο περιστατικό πυρκαγιάς, όπως επίσης συνέβη και στις χερσαίες εγκαταστάσεις «Σίγμα» των πετρελαίων Καβάλας, κλπ), λειτουργούν λιμενικές και αεροπορικές εγκαταστάσεις. Άλλωστε για τα βιομηχανικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης … δεν υπάρχει αντιπυρική περίοδος!».

Το ΚΚΕ ΑΜΘ τονίζει πως «τώρα με ευθύνη της κυβέρνησης να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα:

  • για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Παπίκιο Όρος.
  • για  την οικολογική ανάταση-αποκατάσταση του μοναδικής σημασίας φυσικού πλούτου της περιοχής.
  • για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς (βυζαντινή μοναστηριακή παράδοση).
  • για την πρόληψη και αντιμετώπιση της επιβάρυνσης της υγείας των κατοίκων των περιοχών όπου εξαπλώθηκαν οι καπνοί της πυρκαγιάς (ως και τη Θάσο σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες).
  • Άμεσα να ξεκινήσουν τα αναγκαία αντιπλυμμηρικά έργα, αφού σε λίγες μέρες ξεκινούν οι βροχοπτώσεις.
  • Καμία σκέψη για αλλαγή χρήσης της γης».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.