Δραματικη η υποστελεχωση της Παιδιατρικης Κλινικης και της Μοναδας Νεογνων του Νοσοκομειου Αλεξανδρουπολης

Λειτουργεί με το 50% των προβλεπόμενων θέσεων και εξυπηρετεί όλη την Περιφέρεια

Άμεση στελέχωση ζητούν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της ΑΜΘ

Ερώτηση κατέθεσαν την Τετάρτη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και ο τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο Ανδρέας Ξανθός με θέμα: «Ανάγκη άμεσης προκήρυξης των κενών οργανικών θέσεων γιατρών στην Παιδιατρική Κλινική και στη Μονάδα Νεογνών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης».

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές τονίζουν τη δραματική υποστελέχωση της Παιδιατρικής Κλινικής και της Μονάδας Νεογνών του ΠΝ Αλεξανδρούπολης, οι οποίες καλύπτουν όλους τους νομούς της Αν. Μακεδονίας Θράκης, παραθέτοντας πως «στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (ΠΓΝΑ) προβλέπονται στον Οργανισμό του (ΦΕΚ 1156, τ. δεύτερο, 10/4/2012) 14 θέσεις γιατρών ΕΣΥ στην Παιδιατρική Κλινική και στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών ( ΜΕΝΝ). Από αυτές τις 14 οργανικές θέσεις καλυμμένες είναι μόνο οι 2 στην Παιδιατρική Κλινική και οι 5 στην ΜΕΝΝ. Άρα, συνολικά, υπάρχουν 7 κενές οργανικές θέσεις ιατρών ΕΣΥ (το 50% των προβλεπόμενων), εκ των οποίων οι 5 αφορούν την Παιδιατρική Κλινική και οι 2 τη ΜΕΝΝ».

«Η σύγκριση της στελέχωσης των παιδιατρικών τμημάτων του ΠΓΝΑ με την αντίστοιχη άλλων ομοειδών νοσοκομείων της επαρχίας, αναδεικνύει μια μεγάλη υστέρηση και μια ανισότιμη κατανομή των ανθρώπινων πόρων στον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα της δημόσιας παιδιατρικής  περίθαλψης» υπογραμμίζουν οι βουλευτές για να συμπληρώσουν πως «η Παιδιατρική Κλινική του ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης είναι η μοναδική τριτοβάθμια υγειονομική δομή για παιδιά στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καλύπτει 5 Νομούς (Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου ) και ο  πληθυσμός της περιοχής υπερβαίνει τις 500.000 κατοίκους (απογραφή 2021). Στελεχώνεται με μόλις 7 ειδικευμένους γιατρούς (4 μέλη ΔΕΠ, 2 Διευθυντές ΕΣΥ  και 1 επικουρικό γιατρό) και εφημερεύει καθημερινά όλο το χρόνο».

«Αυτή η δραματική υποστελέχωση έχει οδηγήσει σε εξάντληση των αντοχών του ιατρικού προσωπικού και σε αδυναμία ανταπόκρισής του στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες υγειονομικής φροντίδας του παιδικού πληθυσμού της περιοχής» τονίζουν οι βουλευτές και ερωτούν τον κ. Υπουργό:

1. Αν προτίθεται και πότε να προκηρύξει όλες τις κενές οργανικές θέσεις γιατρών ΕΣΥ στην Παιδιατρική Κλινική και στη Μονάδα Νεογνών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

2. Αν προτίθεται, στο μεσοδιάστημα μέχρι την πλήρωση των θέσεων με μόνιμο ιατρικό προσωπικό, να καλύψει επειγόντως τα σημερινά κενά με επικουρικούς παιδιάτρους.

3. Αν υπάρχει σχέδιο συμπληρωματικών κινήτρων (εργασιακών, μισθολογικών, εκπαιδευτικών, επιστημονικής εξέλιξης κ.λπ.) για την προσέλκυση γιατρών στα υποστελεχωμένα τμήματα των επαρχιακών νοσοκομείων και για την αντιστροφή του ιατρικού brain drain.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.