Διπλασιασμο των διοδιων και καταργηση των απαλλαγων φερνει η παραχωρηση της Εγνατιας Οδου

Αντιδράσεις από την ΠΕΔ ΑΜ-Θ που ζητά να μην υπάρξουν αλλαγές στο υφιστάμενο καθεστώς διέλευσης

Βασίλης Μαυρίδης: «Πέραν των διεκδικήσεων από την Πολιτεία, να δουλέψουμε και εμείς για τη μείωση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων»

Για την απόφαση της ΠΕΔ ΑΜ-Θ σε σχέση με τις αλλαγές στη τιμολογιακή πολιτική των διοδίων αλλά και την κατάργηση των απαλλαγών για μια σειρά συμπολιτών μας, σε συνέχεια της ιδιωτικοποίησης της Εγνατίας Οδού, μίλησε το πρωί της Παρασκευής στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜ-Θ και Δήμαρχος Ορεστιάδας κ. Βασίλης Μαυρίδης.

Ο Πρόεδρος τη ΠΕΔ υπενθύμισε πως αυτή δεν είναι η πρώτη αντίδραση της ΠΕΔ επί των διοδίων, αναφερόμενος στην προ τριών χρόνων προσφυγή κατά της τότε δημιουργίας νέων διοδίων στο Αρδάνιο το Έβρου. «Από τότε είχαμε εκφράσει τις ανησυχίες μας για την ιδιωτικοποίηση που φημολογούνταν ώστε να προλάβομε κάποιες εξελίξεις». Ο ίδιος εξήγησε πως «δεν είμαστε αιθεροβάμονες πιστεύοντας ότι μπορεί να σταματήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της παραχώρησης που έχει δρομολογηθεί, ωστόσο μπορούμε να ενεργήσουμε ώστε να αποτραπεί έστω και την ύστατη στιγμή οι αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική».

Ο κ. Μαυρίδης εξήγησε πως οι αυξήσεις αφορούν σε διπλασιασμό της αξίας χρήσης των αυτοκινητοδρόμων, κάνοντας λόγο για αύξηση από τρία λεπτά το χιλιόμετρο στα έξι, για να επισημάνει επίσης πως η ΠΕΔ θα λειτουργήσει διεκδικητικά και προς την μη κατάργηση της απαλλαγής διοδίων για τους τοπικούς χρήστες και τους ανέργους, αλλά και για τους επαγγελματίες που χρησιμοποιούν το εν λόγω οδικό δίκτυο.

«Το κυριότερο που θα πρέπει κάποια στιγμή αυτή η πολιτεία να σκεφτεί είναι αυτοί οι επαγγελματίες, οι έμποροι, οι επιχειρηματίες, που έχουν να αντιμετωπίσουμε πάρα πολλά προβλήματα, όσον αφορά τη διάθεση των προϊόντων, έχουν ένα μεγάλο κόστος στη μεταφορά αυτών των αγαθών με τα φορτηγά» γεγονός που όπως εξήγησε μετακυλίεται τελικά και στην τσέπη του καταναλωτή.

Η απόφαση της ΠΕΔ ΑΜ-Θ έχει ήδη κοινοποιηθεί στα αρμόδια υπουργεία και συνολικά στην κυβέρνηση, ενώ το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν μια σειρά επαφών για την υποστήριξη και διεκδίκηση των αιτημάτων.

«Όταν λέμε ότι αντιμετωπίζουμε όλους τους πολίτες σε αυτή τη χώρα με μια οριζόντια πολιτική και θέλουμε να μην υπάρχουν ανισότητες, δυστυχώς με τέτοιες κινήσεις και τέτοιες επιβαρύνσεις, όχι μόνο δεν μειώνονται οι αποστάσεις μέσα από αυτές τις ανισότητες, αλλά γίνονται ακόμη χειρότερες» ανέφερε ο κ. Μαυρίδης τονίζοντας πως «έχουμε δρόμο μπροστά μας, πρέπει να το διεκδικήσουμε και έχουμε την ευτυχία να έχουμε ομόφωνες αποφάσεις σε τέτοια σημαντικά θέματα, πέρα από το ιδεολογικό υπόβαθρο που έχει ο καθένας, και κατ’ επέκταση μια ενιαία γραμμή».

«Πέρα από το να διεκδικούμε απέναντι στην πολιτεία, να μειώσουμε εντός της περιφέρειάς μας τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες»

Ερωτηθείς σχετικά με τις υπόλοιπες αποφάσεις της πρόσφατης συνεδρίασης της ΠΕΔ ΑΜ-Θ ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε και στην συζήτηση επί της αδικίας της μη συμμετοχής παιδιών που δεν έχουν εμβολιαστεί για ιατρικούς λόγους στα ΚΔΑΠ ΜΕΑ, με τον ίδιο να επισημαίνει πως κατόπιν διορθωτικών κινήσεων που έγιναν τελικά το ζήτημα λύθηκε, με τα ανεμβολίαστα παιδιά να μπορούν να συμμετέχουν διαθέτοντας σχετική γνωμοδότηση της πάθησής τους από τον γιατρό.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ αναφέρθηκε και στην υπογραφή σύμβασης με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, που έχει ως στόχο να βοηθήσει κυρίως τους μικρούς δήμους της ΠΑΜ-Θ, εξασφαλίζοντάς την επιστημονική και την τεχνική υποστήριξη ενόψει και του νέου ΕΣΠΑ. «Με τον τρόπο αυτό θα είμαστε έτοιμοι μελετητικά να μην χάσουμε τις ευκαιρίες που προκύπτουν από χρηματοδοτικά εργαλεία για τα επόμενα εφτά χρόνια. Αυτό μένει να δούμε στην πράξη την υλοποίησή του, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι με μια τέτοια συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ θα έχουμε μόνο οφέλη κυρίως για τους μικρούς μας δήμους που είναι και υποστελεχωμένοι, αλλά και δεν έχουν τη δυνατότητα να ωριμάσουν μελέτες και έτσι χάνουν κάποιες ευκαιρίες» τόνισε.

«Πρέπει επιτέλους εμείς, πέρα από το να διεκδικούμε απέναντι στην πολιτεία, να κοιτάξουμε και μέσα στην περιφέρειά μας να μειώσουμε τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες και αν είναι δυνατόν να τις εξαλείψουμε» ανέφερε για να καταλήξει υπογραμμίζοντας πως «αυτό είναι μέλημά μου ως προέδρου της ΠΕΔ και γι’ αυτόν τον σκοπό αγωνιζόμαστε με την πλήρη συμπαράσταση όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.