Διπλασιασμο της ποσοστωσης για τα παιδια της μειονοτητας στην Τριτοβαθμια εκπαιδευση ζητησε ο Ιλχαν Αχμετ

Τόνισε πως η βάση του 10 θα οδηγήσει τις μη προνομιούχες οικογένειες στην αγκαλιά των ιδιωτικών κολεγίων, εις βάρος των Περιφερειακών πανεπιστημίων

Την αντίθεσή του ίδιου αλλά και του ΚΙΝΑΛ στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την φύλαξη των πανεπιστημίων και άλλων διατάξεων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο Βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου.
 
Αφού ανέπτυξε την θέση του κόμματός του για την πολιτική φύλαξης των πανεπιστημίων ενάντια στην αστυνομοκρατία που θεωρεί πως επιβάλει η κυβέρνηση, ζήτησε να γίνει δεκτή η τροπολογία του ΚΙΝΑΛ για τον διπλασιασμό της ποσόστωσης για την πρόσβαση των μαθητών της Μειονότητας στα ελληνικά πανεπιστήμια.
 
Κατήγγειλε δε ότι η θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής 10 θα οδηγήσει τις μη προνομιούχες οικογένειες στην αγκαλιά των ιδιωτικών κολεγίων, εις βάρος των Περιφερειακών πανεπιστημίων
 
Τέλος απευθυνόμενος στην Υπουργό κ. Νίκη Κεραμέως, ζήτησε να δοθεί η δυνατότητα είτε για αναστολή της προκήρυξης των εκλογών των σχολικών εφορειών των μειονοτικών σχολείων της Θράκης είτε την άμεση διενέργεια τους με όλα τα μέσα προστασίας εν μέσω πανδημίας.   
 

Χωρίς ουσιαστικό διάλογο το νομοσχέδιο

 
Στην ομιλία του ο κ. Αχμέτ τόνισε πως με τα πανεπιστήμια να λειτουργούν μόνο εξ αποστάσεως, σε μια πραγματικότητα που δεν ευνοεί τον ουσιαστικό διάλογο, το υπουργείο φέρνει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που αφορά και βάζει όλους απέναντι, γονείς, φοιτητές και καθηγητές.
 
Ειδικά για το θέμα της πανεπιστημιακής Αστυνομίας, σημείωσε πως το Κίνημα Αλλαγής, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα της ασφάλειας και των παραβατικών συμπεριφορών κατέθεσε πρόταση νόμου αναγνωρίζοντας το αυτοδιοίκητο των Ανώτατων Ιδρυμάτων για να φροντίσουν τα ίδια για την ασφάλεια και την προστασία τους, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ακαδημαϊκή ελευθερία. 
 

Αίτημα ξανά να διπλασιαστεί η ποσόστωση μαθητών της μειονότητας

 
Όσο για την βάση εισαγωγής, σημείωσε ότι το υπουργείο δεν ενδιαφέρεται για τις «αντοχές» κάθε πανεπιστημιακού τμήματος, αλλά το πόσοι θα μείνουν εκτός Πανεπιστημίων και θα οδηγηθούν μοιραία στην αγκαλιά των κολεγίων με τεράστιο κόστος για την ελληνική οικογένεια.
 
«Ευτυχώς είχατε την ευαισθησία να μην καταργήσετε τις ειδικές κατηγορίες των φοιτητών στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και τα παιδιά της Μειονότητας της Θράκης» ανέφερε, επαναφέροντας το αίτημα για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, της αποδοχής τροπολογίας του ΚΙΝΑΛ με στόχο τον διπλασιασμό της ποσόστωσης για την εισαγωγή των μαθητών της Μειονότητας της Θράκης στα ελληνικά πανεπιστήμια ως υπεραρίθμων και χωρίς να στερείται η θέση από κανέναν άλλον υποψήφιο που παίρνει μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις.
 
Όπως ανέφερε, η θετική αυτή διάκριση ξεκίνησε με την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, και πάλι η δημοκρατική παράταξη ζητά από την χώρα να επενδύσει στο εκπαιδευτικό μέλλον της Μειονότητας, δίνοντας βάρος στη δυνατότητα πρόσβασης των παιδιών αυτών στα ελληνικά πανεπιστήμια. «Αισθανόμαστε περήφανοι για τις πρωτοβουλίες αυτές που σπάζουν το κέλυφος του κοινωνικού αποκλεισμού και επενδύουν σε ένα μέλλον ίσων ευκαιριών για όλους τους συμπολίτες μας. Σας καλούμε να την αποδεχτείτε άμεσα» κατέληξε, τονίζοντας πως το Κίνημα Αλλαγής καταψηφίζει επί της αρχής το παρόν νομοσχέδιο.
 

Απαραίτητο να βρεθεί λύση για τις σχολικές εφορείες των Μειονοτικών Σχολείων

 
Ο βουλευτής Ροδόπης αφιέρωσε σημαντικό μέρος της ομιλίας του στο θέμα της εκλογής σχολικών εφορειών των μειονοτικών σχολείων σε όλη τη Θράκη.
 
Όπως ανέφερε, η Δημοκρατική Παράταξη συνδέθηκε την δεκαετία του 1990 με την θεσμοθέτηση της άμεσης εκλογής των σχολικών εφορειών των Μειονοτικών σχολείων της Θράκης από τους φορείς της σχολικής κοινότητας της κάθε σχολικής μονάδας.
 
Όμως αυτή η κατάκτηση δοκιμάζεται από «αλλοπρόσαλλές» κυβερνητικές αποφάσεις, όπως τις χαρακτήρισε, γιατί ενώ οι θητείες έχουν λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2020, αφενός δεν δόθηκε χρόνος για την κατάθεση υποψηφιοτήτων, και στη συνέχει έχουν προκηρυχθεί 4 φορές και έχουν ακυρωθεί από νεότερες οδηγίες.
 
Όμως επειδή δεν έχει γίνει νόμιμη ανανέωση των θητειών, δεν μπορούν τα μέλη τους να κάνουν καμία οικονομική συναλλαγή με τις τράπεζες για την χρηματοδότηση άμεσων αναγκών των σχολείων.
 
Για αυτό και μετέφερε το αίτημα της σχολικής κοινότητας των σχολικών εφορειών των μειονοτικών σχολείων της Θράκης να πραγματοποιηθούν, με όλα τα αναγκαία μέσα προφύλαξης και περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας, άμεσα εκλογές στις σχολικές εφορείες στα μειονοτικά σχολεία Ροδόπης και  Ξάνθης.
 
Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, να ανακληθεί η προκήρυξη των εκλογών για την ανανέωση της θητείας των μελών των σχολικών εφορειών που ολοκληρώθηκε στις 31-12-2020 και να παραταθεί για ένα χρόνο με τις παρούσες εκλεγμένες διοικήσεις, έως και τις  21-12-2021. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.