Διπλα πληρωνουν την επιστρεπτεα επιχορηγηση αγροτες της ΠΑΜΘ

Τους είχαν παρακρατηθεί τα ποσά από την αγροτική αποζημίωση covid

Να μην πληρώσουν διπλά την επιστρεπτέα επιχορήγηση covid οι αγρότες που είχαν λάβει την αγροτική αποζημίωση, ζητά με ψήφισμα που κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «Περιφέρεια σε Δράση» και Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης κ. Κωστής Σιμιτσής, και υιοθέτησε το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ.

Παράλληλα ζητά να διορθωθεί διάταξη στο νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο για τις παραχωρήσεις δημόσιων εκτάσεων για την επέκταση διαφόρων παραγωγικών μονάδων, που φαίνεται να αποκλείει τους κτηνοτρόφους.

Όπως τόνισε ο κ. Σιμιτσής για το θέμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, οι αγρότες που είχαν πάρει αυτή αλλά και την «αγροτική αποζημίωση covid», καλούνται να καταβάλουν για δεύτερη φορά τα ίδια ποσά και, επιπλέον, χάνουν το όφελος της έκπτωσης όταν η επιστροφή γίνεται εφάπαξ.

Για παράδειγμα, ένας αγρότης που είχε λαμβάνειν 5.000 ευρώ ως αγροτική αποζημίωση covid και είχε λάβει 4.000 ευρώ ως επιστρεπτέα επιχορήγηση covid, τελικώς εισέπραξε 3.000 ευρώ για την πρώτη επειδή του παρακρατήθηκε το 50% της δεύτερης. Τώρα όμως καλείται να ξαναπληρώσει αυτό που του παρακρατήθηκε, δηλαδή να επιστρέψει όλο το ποσό των 4.000 ευρώ.

«Αν δεν πρόκειται για λάθος ενός «επιτελικού κράτους» που αποτυχαίνει και στα εύκολα, τότε συμβαίνει μια δυσμενής και αδικαιολόγητη διάκριση που πλήττει μονάχα τους αγρότες και κανέναν άλλον επαγγελματία οποιουδήποτε άλλου κλάδου της οικονομίας μας» σημείωσε.

Όσο για το θέμα του νέου Περιβαλλοντικού νόμου, περιλαμβάνεται διάταξη σύμφωνα με την οποία οι παραχωρήσεις δημόσιων εκτάσεων για την επέκταση διαφόρων παραγωγικών μονάδων γίνονται για 30 χρόνια, γεγονός που αποκλείει στην πράξη τις κτηνοτροφικές μονάδες, αφού σε αυτές η παραχώρηση δασικών δημοσίων εκτάσεων γίνεται μόνο για 15 έτη και «αγροτικών» δημοσίων εκτάσεων για 25 έτη.

Στην πράξη όμως έχουν σταματήσει οι παραχωρήσεις αυτής της μορφής, επειδή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρεί τις δημόσιες εκτάσεις ενιαίες και δεν συναινεί στην παραχώρηση επιμέρους τμημάτων τους στους ενδιαφερόμενους, για αυτό και ζήτησε να εκδοθεί ψήφισμα για τα δύο αυτά θέματα.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε

Το ψήφισμα έχει ως εξής:

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υποστηρίζει διαχρονικά την προσπάθεια των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων να βελτιώσουν την παραγωγή τους, να υιοθετήσουν δυναμικές καλλιέργειες και νέες μεθόδους παραγωγής και να προστατεύσουν το περιβάλλον.

Διαπιστώνοντας με ανησυχία ότι έχουν συμβεί σφάλματα στη διαδικασία της επιστροφής των επιχορηγήσεων Covid από τους αγρότες ΖΗΤΕΙ να διορθωθούν το ταχύτερο δυνατό, ώστε οι δικαιούχοι και τώρα υπόχρεοι να μην υποστούν την άδικη και παράνομη χρέωση σε μια περίοδο μεγάλων οικονομικών προβλημάτων και διεθνούς αναταραχής.

Συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί πως οι αγρότες που έχουν λάβει την ειδική «αγροτική» αποζημίωση Covid καλούνται σήμερα να επιστρέψουν το σύνολο των επιστρεπτέων προκαταβολών παρά το γεγονός ότι ήδη είχε παρακρατηθεί το 50% από αυτές υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, όταν εισέπραξαν την ειδική αποζημίωση. Είναι προφανές ότι πρόκειται περί σφάλματος ή αβλεψίας των αρμοδίων, που αν δεν διορθωθεί τάχιστα θα μεταβληθεί σε απροκάλυπτη και παράνομη αδικία σε βάρος των αγροτών αυτών.

Επιπλέον, στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και την προστασία του περιβάλλοντος, επείγουσες δασικές, χωροταξικές και πολεοδομικές διατάξεις, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και ζητήματα κυκλικής οικονομίας» περιέχεται διάταξη (άρθ. 51) σύμφωνα με την οποία οι παραχωρήσεις δημόσιων εκτάσεων για την επέκταση διαφόρων παραγωγικών μονάδων γίνονται για 30 χρόνια, γεγονός που αποκλείει στην πράξη τις κτηνοτροφικές μονάδες, αφού σε αυτές η παραχώρηση δασικών δημοσίων εκτάσεων γίνεται μόνο για 15 έτη και «αγροτικών» δημοσίων εκτάσεων για 25 έτη. Η σχετική ρύθμιση πρέπει να μην αποκλείει τις παραπάνω ειδικές περιπτώσειςόμορων δημόσιων δασικών ή αγροτικών ακινήτων που είχαν παραχωρηθεί για την εγκατάσταση και τη λειτουργία κτηνοτροφικών μονάδων και τώρα επιθυμούν να επεκταθούν σε άλλο δημόσιο ακίνητο σύμφωνα με τις προβλέψεις της ανωτέρω νέας διάταξης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.