Διονυσιακου τυπου, ευφορικη συζητηση για λαθη και παραλειψεις-προχειροτητα;

στο έντυπο υλικό της περιφερειακής εκδήλωσης «Δραμοινογνωσία»

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΑΜ-Θ η συζήτηση επί της φετινής δεύτερης διοργάνωσης της «Δραμοινογνωσίας» που θα λάβει χώρα στην Δράμα από τις 2 έως τις 7 Ιουνίου.
 
Γεγονός αναμενόμενο βέβαια μιας και λίγες ημέρες πριν τη συνεδρίαση, παρατάξεις της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα η «Κοινωνική Συμμαχία» σε ανακοίνωσή της χαρακτήριζε ως πρόκληση το ποσό των 20.000 ευρώ, που αποτελούσε τις εγκεκριμένες από την οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας δαπάνες  για τη διενέργεια της «Δραμοινογνωσία 2015».
 

 
«Αλαλούμ ασαφειών» και προχειρότητα στη διοργάνωση κατήγγειλε η «Κοινωνική Συμμαχία»
 

Κατά τη συνεδρίαση λοιπόν του σώματος το απόγευμα της Τετάρτης τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ο επικεφαλής της «Κοινωνικής Συμμαχίας» κ. Φώτης Καραλίδης διερωτήθηκε εκ νέου για το τελικό ποσό που θα διαθέσει για τη διοργάνωση η Περιφέρεια, καθώς επίσης και για τη νομιμότητα της προγραμματικής σύμβασης η οποία υπεγράφη, για να λάβει τη διαβεβαίωση από πλευράς του κ. Πατακάκη, για τη νομιμότητα της σύμβασης καθώς επίσης και για την «αναμόρφωση» των δαπανών της διοργάνωσης στις 15.000 ευρώ.
 
Ο κ. Καραλίδης ζητώντας την τελική αυτή εισήγηση της οικονομικής επιτροπής εξέφρασε την αντίδρασή του, τονίζοντας πως το ζήτημα της «Δραμοινογνωσίας» «πέρασε από όλο τον κύκλο των θεσμικών οργάνων της Περιφέρειας τους τελευταίους μήνες, συζητήθηκε έξι φορές στην οικονομική επιτροπή, δύο φορές στο Περιφερειακό Συμβούλιο και από αρχικό προϋπολογισμό 38.000 ευρώ, πήγαμε στις 25.000, επανήλθαμε στις 38.000, μετά στις 20.000 και τελικά καταλήξαμε με την τελευταία αυτή εισήγηση στις 15.000 ευρώ σε ό,τι αφορά τις οικονομικές δαπάνες». Κατά τη διάρκεια συζήτησης δε του θέματος ο κ. Καραλίδης επεσήμανε και λάθη στις προσκλήσεις και το έντυπο υλικό της διοργάνωσης και συγκεκριμένα την φιλοξενία φορέων ως «συνδιοργανωτές» την ώρα που η διοργάνωση είναι αποκλειστικά της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για να καταλήξει κάνοντας λόγο για «προχειρότητα» στη διοργάνωση, για «ευκαιριακές δουλειές που γίνονται στο γόνατο» και για «αλαλούμ ασαφειών» στη σύμβαση, που, όχι απλά, δεν διαφημίζουν την εκδήλωση σκοπός της οποίας είναι  η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων αλλά δίνουν βήμα για «κοροϊδία».
 

 
«Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Πατακάκης βλάπτει σοβαρά τη Δραμοινογνωσία» η ανακοίνωση της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης

 
Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης» που σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνει πως «κάθε εκδήλωση που γίνεται στην κατεύθυνση στήριξης ή προώθησης τοπικών προϊόντων είναι σημαντική και πρέπει να έχει την ανάλογη στήριξη από την Περιφέρεια» τονίζοντας όμως στη συνέχεια πως «ο τρόπος που ο Αντιπεριφερειάρχης χειρίστηκε το θέμα των εκδηλώσεων δεν συνάδει με τη  σημασία που μπορούν να αποκτήσουν τέτοιες εκδηλώσεις, αλλά και με τη σοβαρότητα με την οποία πρέπει να εισηγείται οποιοδήποτε θέμα» επισημαίνοντας πως οι επαναλαμβανόμενες συζητήσεις και αλλαγές της οικονομικής επιτροπής και του Συμβουλίου «ως προς τις οικονομικές δαπάνες αλλά και σχετικά με τους συνδιοργανωτές δεν μπορεί παρά προχειρότητα να φανερώνει». Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης πως «αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στις προσκλήσεις και σε όλο το διαφημιστικό υλικό των εκδηλώσεων αναφέρονται ως συνδιοργανωτές φορείς οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τη συγκεκριμένη εκδήλωση, ούτε έχουν αποδεχτεί οποιαδήποτε συμμετοχή» τονίζοντας στη συνέχεια την ανάγκη πραγματοποίησης αντίστοιχων εκδηλώσεων «σε νέο διευρυμένο πλαίσιο και με σοβαρό σχεδιασμό», εκφράζοντας τέλος την ελπίδα ότι η επόμενη διοργάνωση «θα προετοιμαστεί με όρους που θα αναδεικνύουν τη σοβαρότητα και τη σημασία της για τους οινοπαραγωγούς της περιφέρειάς μας».
 
 

Αργύρης Πατακάκης
 
«Αναλαμβάνω εξ’ ολοκλήρου την ευθύνη αλλά δεν θα απολογηθώ για τα λάθη υπηρεσιακών παραγόντων»
 

Ο κ. Πατακάκης στο τέλος των τοποθετήσεων των επικεφαλής αναγνωρίζοντας τα λάθη στο έντυπο υλικό της διοργάνωσης ανέλαβε όπως ο ίδιος επεσήμανε «εξ’ ολοκλήρου την ευθύνη» υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «δεν θα απολογηθώ για τα λάθη υπηρεσιακών παραγόντων» εκφράζοντας στη συνέχεια τη δυσαρέσκειά του για τις διαστάσεις που πήρε το θέμα αλλά και για τη στάση των αντιπολιτευόμενων συμβούλων λέγοντας πως «μία τέτοια προσπάθεια θα έπρεπε να στηριχθεί και να την αγκαλιάσουμε όλοι».
 

 
Γιώργος Παυλίδης
 «Οι συμμετέχοντες στο περιφερειακό συμβούλιο είναι για να συνδράμουν και να διορθώνουν και όχι να υπονομεύουν τις εκδηλώσεις, την περιφέρεια και τον θεσμό»

 
Τη δική του απάντηση σχετικά με τη διοργάνωση της Δραμοινογνωσίας 2015 και τις καταγγελίες της Κοινωνικής Συμμαχίας για κακοδιαχείριση έδωσε στο περιθώριο της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβούλιο και ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Γιώργος Παυλίδης, ο οποίος στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Πατακάκη τόνισε πως «η Δραμοινογνωσία είναι μια σημαντική εκδήλωση για τη Δράμα και την περιφέρεια» παραδεχόμενος πως παρεισφρήσανε διάφορα λάθη στη διοργάνωση και στα έντυπα, λάθη που σύμφωνα με τον ίδιο όμως οφείλονται στο γεγονός ότι η διαχείριση έγινε από κάποιους συνεργάτες ή άτομα που δεν έχουν ειδική γνώση και όχι από τους αρμοδίους υπαλλήλους.
 
Αναφερόμενος δε στη λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου σημείωσε πως  «οι συμμετέχοντες στο περιφερειακό συμβούλιο είναι για να συνδράμουν και να διορθώνουν και όχι να υπονομεύουν τις εκδηλώσεις, την περιφέρεια και τον θεσμό» για να προσθέσει με νόημα πως «κάποιοι οι οποίοι είναι απόντες από όλα τα αναπτυξιακά δρώμενα και είναι οι ίδιοι που έφεραν την περιφέρεια στον πάτο της Ελλάδας το 2013 με την αδιαφορία, την έλλειψη οργάνωσης, σχεδίου, οράματος να προσπαθούν τώρα να κρατήσουν την περιφέρεια στα ίδια» τονίζοντας κατηγορηματικά πως «δεν θα τα καταφέρουν».
 
Αναφερόμενος τέλος στην τελευταία αλλαγή που έγινε στον προϋπολογισμό της διοργάνωσης δήλωσε πως «υπήρχαν πράγματι ένα δύο σημεία τα οποία σε αυτό το χρονικό σημείο και σε αυτό το κλίμα δεν έπρεπε να είναι έτσι» γι’ αυτό και άλλαξαν τονίζοντας όμως πως «αυτή η διαφοροποίηση, που έγινε τελευταία, δεν είναι όψιμη όπως κάποιοι θέλουν να λένε. Είχε δημοσιοποιηθεί από εμένα και μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο και στο περιφερειακό ταμείο».
 
 

«Θέματα που έχουν να κάνουν με αξιοπρέπεια, διαφάνεια και καθαρότητα, όσο τουλάχιστον θα είμαι εγώ στη διοίκηση, θα τηρούνται ως κόρη οφθαλμού»

 
«Εμείς θέλουμε να πάμε μπροστά, να δούμε τα μεγάλα, να δούμε τα σημαντικά και όχι να διυλίζουμε τον κώνωπα» υπογράμμισε και τόνισε πως «θέματα που έχουν να κάνουν με αξιοπρέπεια, διαφάνεια και καθαρότητα, όσο τουλάχιστον θα είμαι εγώ στη διοίκηση, θα τηρούνται ως κόρη οφθαλμού και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να αφήσει περιθώριο έστω και για σκέψεις». «Τα λάθη που είδατε ότι ήταν πολλά, δεν μπορούν να αποτελούν αφετηρία καταγγελιών και όχι διορθώσεων» τόνισε και κατέληξε απαντώντας στα όσα ακούστηκαν για παρατυπίες στη φετινή σύμβαση λέγοντας πως «η περσινή σύμβαση εμπεριείχε δαπάνες κατά 5.000 μεγαλύτερες από φέτος αλλά τότε όλα ήταν εντάξει» τονίζοντας πως «κάποια στιγμή θα πρέπει να βάλουμε το συμφέρον του τόπου πάνω από μικροπολιτικές».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.