Δημοσκοπηση της «Good Affairs» για την περιφερειακη αυτοδιοικηση

Το 31,1% δηλώνει πως θα ξαναψήφιζε για περιφερειάρχη τον Χρ. Μέτιο

Τις τάσεις και τις προτιμήσεις των πολιτών στις 13 περιφέρειες της χώρας καταγράφει έρευνα της «Good Affairs IKE» με τη μέθοδο του digital poll.

Η έρευνα διεξήχθη το χρονικό διάστημα 19-26 Απριλίου 2023 με δείγμα 8.486 πλήρως απαντημένων ερωτηματολογίων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν σταθμιστεί ως προς την ηλικία, το φύλο, την περιφέρεια και την ψήφο στις βουλευτικές εκλογές του 2019.  Η συνολική μέγιστη απόκλιση είναι στο ±4%.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της έρευνας αποτελούν την αποτύπωση των τάσεων της κοινής γνώμης αναφορικά με το θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και δεν αποτελούν πρόβλεψη ψήφου.

Τι έδειξε η έρευνα

Για την περιφέρεια ΑΜΘ η έρευνα δείχνει πως το 32,2% κρίνει πολύ καλή ή καλή την θητεία του Περιφερειάρχη μέχρι τώρα και ένα 52% κακή πολύ κακή.

Στο ερώτημα αν θα ξαναψηφίζατε τον περιφερειάρχη κ. Μέτιο το 31,1% απάντηση σίγουρα ναι και μάλλον ναι ενώ ένα 52,7% μάλλον όχι και σίγουρα όχι, ενώ το 7,7% ίσως.

Στο ερώτημα αν «Η κακή ή καλή επίδοση του περιφερειάρχη της περιοχής που ψηφίζετε θα επηρεάσει την ψήφο σας στις εθνικές εκλογές» το 39,5% απάντησε ναι θα επηρεάσει και το 57,5% όχι, δεν θα επηρεάσει.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ερώτημα αν θα πρέπει να υπάρχει ορισμένο όριο θητειών για τους περιφειάρχιες με τη συντριπτική πλειοψηφία (ποσοστό 81,4%) να απαντά ναι και μόλις 13,7% όχι. Σχεδόν τα ίδια συντριπτικά ποσοστά συναντά και η ερώτηση αν θα πρέπει να αναζητούνται ευρύτερες συγκλίσεις στο πρόσωπο του υποψηφίου ή αν ο περιφερειάρχης θα πρέπει να εκφράζει τον κομματικό του φορέα, με το 82,8% να απαντά πως θα πρέπει να αναζητούνται ευρύτερες συγκλίσεις και το 12,8% να δηλώνει πως ο περιφερειάρχης θα πρέπει να εκφράζει τον κομματικό του φορέα.

Τέλος στο ερώτημα ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιφέρειάς σας, την πρώτη θέση κατέχει η ανεργία με 32,5% και ακολουθούν το οδικό δίκτυο με ποσοστό 17,8%, η ακρίβεια με 11,6% και το μεταναστευτικό-προσφυγικό με 11,4%. Η υγεία, η ρύπανση, η εγκληματικότητα και οι φυσικές καταστροφές συγκέντρωσαν μονοψήφια ποσοστά.

Περιφερειακή Σύνθεση: «Το ότι ο Χρήστος Μέτιος είναι σε εξαιρετικά δεινή θέση, είναι γνωστό, τώρα όμως είναι και αποτυπωμένο με την μέθοδο της Στατιστικής»

Η δημοσίευση της έρευνας αποτέλεσε αφορμή σχολιασμού για την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Περιφερειακή Σύνθεση» που επισημαίνει τα εξής:

«Το ότι ο Χρήστος Μέτιος είναι σε εξαιρετικά δεινή θέση, είναι γνωστό. Τώρα όμως είναι και αποτυπωμένο με την μέθοδο της Στατιστικής αν και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το ότι ο ίδιος και η παράταξή του βρίσκονται σε αποδρομή.

Και, πώς θα μπορούσε το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό; Η αντιδημοφιλία του εδράζεται στην απραξία του, την ατολμία του, την ανικανότητα του να διοικήσει και την παντελή απουσία σχεδιασμού από τον ίδιο και τους ανθρώπους που τον πλαισιώνουν και που ως επί το πλείστον είναι συνεργαζόμενοι μαζί του και άρα δεν μοιράζονται κανένα όραμα, αλλά τους συνδέει εξαρτητική σχέση.

Σε μία περίοδο που οι πολίτες της Περιφέρειας μας καλούνται να ζήσουν, να επενδύσουν, να δημιουργήσουν οικογένειες μέσα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο πλαίσιο, ο περιφερειάρχης και οι συν αυτώ το μόνο που κάνουν είναι να φωτογραφίζονται και να δημιουργούν «παρεάκια» με αποκλειστική στόχευση την εξυπηρέτηση ίδιων συμφερόντων.

Επομένως από την παράταξή μας το αποτέλεσμα της έρευνας χαρακτηρίζεται αναμενόμενο, καθώς η Περιφερειακή Σύνθεση βρίσκεται σε απόλυτη και ευθεία σύνδεση με τους πολίτες, τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους. Η Περιφερειακή Σύνθεση είναι η παράταξη που αναδεικνύει συνεχώς τα θέματα ουσίας και δεν έχει διστάσει ούτε μία φορά να στηλιτεύσει και να καταδικάσει τις αστοχίες της διοίκησης.

Ο Χριστόδουλος Τοψίδης ηγείται μίας ομάδας ανθρώπων με όραμα και σχεδιασμό που μπορούν και θα κάνουν πράξη την αναστροφή της πορείας της Περιφέρειας μας από τα «βράχια» που την έχει ρίξει η απερχόμενη διοίκηση, στο δρόμο της ανάπτυξης, της ευημερίας και της προόδου.

Η 8η Οκτωβρίου είναι πλέον κοντά και οι πολίτες με την ψήφο τους θα δώσουν εντολή διοίκησης στην παράταξη που ξέρει και μπορεί να διοικήσει ισόνομα, ισότιμα και δίκαια, δηλαδή στην Περιφερειακή Σύνθεση».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.