Δημοσιευση προσκλησεων για την υλοποιηση εργων του νεου ΕΠΑ

Την ανησυχία του για την πορεία υλοποίησής τους κατέθεσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ροδόπης Μανώλης Ταπατζάς – Με Πιραντέλλο απάντησε ο Περιφερειάρχης

«Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε». Με τον τίτλο του θεατρικού έργου του Νομπελίστα Λουίτζι Πιραντέλλο, που παρουσιάζει τη σύγχυση ανάμεσα στο λογικό με το παράλογο και στην ψευδαίσθηση με την πραγματικότητα, απάντησε ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος στις επανειλημμένες κατηγορίες του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Μανώλη Ταπατζά, για τραγική καθυστέρηση στις προσκλήσεις του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ), που αντικατέστησε το Εθνικό Πρόγραμμα Επενδύσεων.  

Ο κ. Ταπατζάς στην επερώτησή του, κατέθεσε την ανησυχία του για την διασφάλιση της ομαλής ένταξης έργων στο ΕΠΑ 2021-25, με δεδομένη την έντονη αποδυνάμωση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης, που θεωρεί πως θα έχει σαν συνέπεια να μην εντάσσονται νέα έργα,.

«Ποιοι θα απασχοληθούν για την μετάβαση ΠΔΕ στο ΕΠΑ, και είναι δυνατό να ολοκληρωθεί η διαδικασία μετάβασης, και να τρέξουν και προσκλήσεις» αναρωτήθηκε ο κ. Ταπατζάς, προειδοποιώντας πως η Περιφέρειά κινδυνεύει να χάσει κονδύλια, υποδαυλίζοντας την ανάπτυξη του τόπου.

Απαντώντας ο κ. Μέτιος επισήμανε πως υπήρξαν πολλές ανακρίβειες στις αναφορές του κ. Ταπατζά υπενθυμίζοντας πως υπάρχουν πολλές πηγές χρηματοδότησης για την ΠΑΜΘ.

Το ανθρώπινο δυναμικό που θα απασχοληθεί, σημείωσε, είναι 5 άτομα μαζί με τον Γενικό Διευθυντή, ενώ η διαδικασία για τις προσκλήσεις έχει ολοκληρωθεί από τον Δεκέμβριο του 2022.

30 προσκλήσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ

Ήδη έχουν εκδοθεί προσκλήσεις ύψους 30 εκ. ευρώ, ενώ απομένουν προσκλήσεις 13 εκ. ευρώ, σημείωσε.

Ο κ. Ταπατζάς από την πλευρά του ανέφερε πως ο ίδιος ο Περιφερειάρχης, σε πρόσφατη συνάντηση για το θέμα, πίεσε τις υπηρεσίες για να προλάβουν τις προθεσμίες, ενώ έχει αποδυναμωθεί η Διεύθυνση, με δύο από τους υπαλλήλους, σύμφωνα με τον ίδιο να είναι με σύμβαση.

Ο κ. Μέτιος αμφισβήτησε τις αιτιάσεις για την πορεία του ΕΠΑ αλλά και την στελέχωση της υπηρεσίας, κλείνοντας την στιχομυθία που ακολούθησε μεταξύ των δύο αντρών, με την φράση «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε», φέρνοντας κάτι από το ιταλικό θέατρο του μεσοπολέμου στη συνεδρίαση του συμβουλίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.