Δημος Μαρωνειας-Σαπων: Απολογισμος τριτου ετους για τον Ντινο Χαριτοπουλο

«Αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις, ανακάμπτουμε και οικοδομούμε ένα καλύτερο βιώσιμο μέλλον»

Συμπληρώθηκε, πριν λίγες ημέρες, το τρίτο έτος θητείας της δημοτικής αρχής του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών και ο Δήμαρχος κ. Ντίνος Χαριτόπουλος, έδωσε στη δημοσιότητα έναν γραπτό απολογισμό για τα πεπραγμένα της παράταξης «Επανεκκίνηση στο Δήμο Μαρωνείας-Σαπών» στη διοίκηση του Δήμου.

«Υλοποιήσαμε τις δεσμεύσεις μας που καταθέσαμε με την ολοκλήρωση του δεύτερου έτους της θητείας μας: να οδηγήσουμε σε μία νέα θετική εποχή όλους τους δημότες και τον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών» σημειώνει ο κ. Χαριτόπουλος αρχικά στον απολογισμό για να αναφερθεί στην πανδημία λέγοντας πως «αντιμετωπίσαμε με επιτυχία την πανδημική πολύπλευρη κρίση και διαχειριστήκαμε, σε δημιουργική συνεργασία με υγειονομικούς φορείς (4η ΥΠΕ, Κέντρο Υγείας Σαπών, Νοσοκομείο Κομοτηνής), με τον καλύτερο τρόπο τις αρνητικές επιπτώσεις».

«Η μετα-πανδημική εποχή όμως χαρακτηρίζεται από νέες πρωτόγνωρες πολυδιάστατες κρίσεις και φαινόμενα, που απειλούν τις κοινωνίες» συνεχίζει ο κ. Χαριτόπουλος, διαβεβαιώνοντας πως «ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών σε συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας, έχει την εμπειρία, τη γνώση, τη θέληση και την ικανότητα να ανταποκριθεί με επάρκεια και σε αυτήν την πρόκληση κι αυτό γιατί πορεύεται με οδηγό την ορθολογική και αποδοτική αξιοποίηση των πόρων με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα».

«Αναδειχθήκαμε πρωταγωνιστές στο νέο αγώνα ενάντια στη λειτουργία χρυσωρυχείων στην Θράκη»

Παραθέτοντας τα όσα έγιναν τον τρίτο χρόνο της παρούσας δημοτικής αρχής ο κ. Χαριτόπουλος, εκκινά από την προώθηση ακόμη περισσότερο και ανάδειξη πανελλήνια της ταυτότητας και της εικόνας της ακριτικής και πολυπολιτισμικής περιοχής. «Ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών έγινε ισότιμος συνομιλητής με την πολιτική ηγεσία, τους Υπουργούς, τους Θεσμούς και του Οργανισμούς» επισημαίνει χαρακτηριστικά και σπεύδει να συμπληρώσει πως «αναδειχθήκαμε πρωταγωνιστές στο νέο αγώνα ενάντια στη λειτουργία χρυσωρυχείων στην Θράκη», θυμίζοντας πως πρώτος ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών κινήθηκε για την απειλή που επανακάμπτει και ενεργοποίησε τους θεσμούς να συμμετέχουν στα συλλογικά σχήματα για την αποτροπή των ερευνών για χρυσό. Ο Δήμαρχος παρέδωσε στον Πρωθυπουργό το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρωνείας-Σαπών και απέσπασε τη δήλωση του ότι καμία επένδυση δεν πρόκειται να προχωρήσει αν δεν το θέλει η τοπική κοινωνία.

Βιολογικός-LED

Στο πεδίο της καθημερινότητας, της προστασίας και της ασφάλειας των Δημοτικών Ενοτήτων και των οικισμών σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, υλοποιήθηκε ένα σημαντικό και παραγωγικό έργο, με στόχο την ενδυνάμωση της επιχειρησιακής ικανότητας του Δήμου στην αντιμετώπιση των προκλήσεων, των φυσικών απειλών και στην κάλυψη των αναγκών των δημοτών.

Σε αυτό το πλαίσιο υπεγράφη η σύμβαση εκτέλεσης του έργου «Ενεργειακή αναβάθμιση – αυτοματοποίηση Δικτύου Οδοφωτισμού Δήμου Μαρωνείας-Σαπών», που αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση λαμπτήρων LED και παράλληλα εξασφαλίστηκε η ολοκλήρωση ενός, τεράστιας αναπτυξιακής σημασίας, έργου για τον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών, αυτό της αποχέτευσης λυμάτων των Σαπών με τη δημοπράτηση μετά από συντονισμένες ενέργειες του έργου του Βιολογικού Καθαρισμού Σαπών.

Σημαντικής σημασίας είναι και οι παρεμβάσεις που έγιναν από την σημερινή δημοτική αρχή για τη διασφάλιση των απαραίτητων χρηματοδοτήσεων σύνδεσης οικιών, καταστημάτων οικοπέδων κλπ με το δίκτυο του βιολογικού καθαρισμού που θα δημοπρατηθούν στο προσεχές διάστημα, δαπάνες τις οποίες θα επιβαρύνονταν σε διαφορετική περίπτωση οι δημότες.

Με την ολοκλήρωση του έργου αυτού, που θα γίνει με τις συνδέσεις, θα προχωρήσει άμεσα και η επέκταση του αποχετευτικού συστήματος και στο Αρσάκειο με υπάρχουσα έτοιμη μελέτη, ενός επίσης χρόνιου αιτήματος των κατοίκων του.

Υδροδότηση

Ταυτόχρονα «εντάξαμε το εξαιρετικά σημαντικό έργο κατασκευής εξωτερικού δικτύου ύδρευσης του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», προϋπολογισμού 1.188.970,26 ευρώ πλέον ΦΠΑ» συνέχισε ο κ. Χαριτόπουλος. «Η συγκεκριμένη ένταξη του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών» εξηγεί, «μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, αποτελεί προϊόν της έγκαιρης και έγκυρης ετοιμότητας του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών παρά την έλλειψη προσωπικού, στη διεκδίκηση ένταξης έργων».

Επιπλέον δημοπρατήθηκε και αναδείχθηκε ανάδοχος του έργου «Κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Σαπών», προϋπολογισμού 1.129.032 € που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Το έργο εκτιμάται ότι θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην επίλυση ενός δομικού προβλήματος υδροδότησης της περιοχής και θα ενισχύσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Με το συγκεκριμένο έργο θα εξασφαλισθεί εξοικονόμηση πολύτιμης ενέργειας, λόγω της μείωσης της λειτουργίας των συνδετήριων αντλιοστασίων μεταξύ γεωτρήσεων και δικτύων.

Επίσης στον τομέα της υδροδότησης, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες ανόρυξης νέας υδρογεώτρησης σε αντικατάσταση της υφιστάμενης στην Μαρώνειας, προκειμένου να ενισχυθούν οι υδρευτικές ανάγκες των κατοίκων της.

Παράλληλα, στον ίδιο τομέα έγινε η δρομολόγηση υλοποίησης των κάτωθι έργων:

  • Πρώτον, ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατασκευής για τη νέα δεξαμενή στην Μαρώνεια, χωρητικότητας 300 κυβικών και προϋπολογισμού 37.200 €, που θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες ύδρευσης, αλλά και της πυροπροστασίας της ευρύτερης περιοχής της Μαρώνειας.
  • Δεύτερον, ολοκληρώθηκε η δημοπράτηση νέας γεώτρησης στην Μαρώνεια, προϋπολογισμού 47.000 €, ενώ έχει προβλεφθεί και ο εξοπλισμός της από δαπάνες του Δήμου.
  • Τρίτον, βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο μεταφοράς νερού από τη νέα δεξαμενή της Μαρώνειας στην παραλιακή ζώνη με την κατασκευή δικτύων (2 χιλιόμετρα).
  • Τέταρτον, έχει εξασφαλισθεί η πίστωση και συντάσσεται η μελέτη για την κατασκευή νέας δεξαμενής στην παραλιακή ζώνη των Προσκυνητών.

«Έτσι, με το σύνολο των παραπάνω έργων θα έχει ολοκληρωθεί σύντομα μία σημαντική δράση του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών στον τομέα της υδροδότησης στην περιοχή της Μαρώνειας και ευρύτερα του παραλιακού μετώπου, που το καλοκαίρι αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης και εξυπηρετεί μία μεγάλη ζώνη με πολλούς κατοίκους και επισκέπτες» εξηγεί ο δήμαρχος.

Αντιπλημμυρική θωράκιση

Επειδή όμως το καλοκαίρι είναι πίσω μας και ο χειμώνας μπροστά ο κ. Χαριτόπουλος επισημαίνει στον απολογισμό του πως με στόχο την καλύτερη και ολοκληρωμένη προστασία του ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών συνεχίζει εντατικά και οργανωμένα τις παρεμβάσεις και εργασίες αντιπλημμυρικής θωράκισης σε μεγάλο εύρος του Δήμου.  Οι δράσεις στοχεύουν στην πρόληψη και τον περιορισμό πιθανών προβλημάτων από τυχόν έντονα καιρικά φαινόμενα και στην προστασία ανθρώπων, περιουσιών, υποδομών και περιβάλλοντος, ενώ συγχρόνως συντάχθηκε η μελέτη και έγινε η δημοπράτηση από τον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών του έργου για την αντιμετώπιση ανάλογων φαινομένων το χειμώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύντομα θα ξεκινήσει και η υλοποίηση του έργου αντιπλημμυρικής προστασίας που δημοπράτησε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και αφορά χείμαρρους και  ποτάμια εντός του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών.

Αγροτική οδοποιία

Στο κομμάτι της αγροτικής οδοποιίας ο δήμαρχος επεσήμανε πως συνεχίσθηκαν σταθερά οι στοχευμένες παρεμβάσεις και αποκαταστάσεις στην αγροτική οδοποιία του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών, μέσω των οποίων στηρίζεται η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή της περιοχής και παράλληλα μπορούν να μετακινούνται άνετα, πιο γρήγορα και με ασφάλεια όσοι χρησιμοποιούν τους εν λόγω δρόμους. Έγιναν 80 χιλιόμετρα αγροτικής οδοποιίας στην Δ.Ε. Σαπών και 70 χιλιόμετρα στη Δ.Ε. Μαρώνειας, κατανεμημένα σε όλους τους οικισμούς. Ενώ διαβεβαίωσε πως ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών συνεχίζει και στο επόμενο διάστημα τις παρεμβάσεις με δικά του μέσα και εργολαβίες, προκειμένου να επιτευχθούν σε ικανοποιητικό επίπεδο οι συντηρήσεις και οι αποκαταστάσεις στην αγροτική οδοποιία σε όλους τους οικισμούς της επικράτειας του.

Αξιοποίηση υποδομών

Όσο για τις αναξοιοποίητες υποδομές ο κ. Χαριτόπουλος θύμισε πως «λειτουργήσαμε μετά από εγκατάλειψη πολλών ετών το Τουριστικό Περίπτερο «Δενδράκι» στις Σάπες και προχωρήσαμε σε αναβάθμιση, εξωραϊσμό και βελτίωση του χώρου δασικής έκτασης αναψυχής στην ίδια περιοχή, με την ολοκλήρωση των διαδικασιών του ηλεκτρονικού διαγωνισμού, προϋπολογισμού 136.400 €, ποσό που προέρχεται από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης LEADER».

Ταυτόχρονα ύστερα από επίμονες προσπάθειες και στοχευμένες παρεμβάσεις του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών δημοπρατήθηκε και αναδείχθηκε πλειοδότης για την επαναλειτουργία του δημοτικού ακινήτου του Τουριστικού Περιπτέρου Ιμέρου, που ήταν κλειστό για πολλά χρόνια.

Από τη συγκεκριμένη ενότητα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η αναφορά του δημάρχου στην επανεκκίνηση των ανασκαφικών εργασιών  στο σπήλαιο «Πολύφημος» Μαρώνειας από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας που είναι φορέας εποπτείας και διαχείρισης του έργου, σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση που έχουν υπογράψει το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών και μέσω της οποίας στόχος είναι η ανάδειξη, η προστασία και η βιώσιμη αξιοποίηση του σπηλαίου.

Παρεμβάσεις στην παραλιακή ζώνη

Επιπλέον, για την παραλιακή ζώνη σύμφωνα με τον κ. Χαριτόπουλο πραγματοποιήθηκαν ουσιαστικές και σοβαρές παρεμβάσεις στις παραλίες και τους παραθεριστικούς οικισμούς.

Εκτός των εργασιών που έγιναν με εργολαβία και είχαν σαν στόχο τις πρώτες βασικές συντηρήσεις στους χώρους, μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που δημιούργησαν καταστροφές σε υποδομές στην παραλιακή ζώνη, ο Δήμος προέβη σε μία σειρά εργασιών με δικά του μέσα.

Ακόμη, τοποθετήθηκαν νέοι κάδοι κατά μήκος όλης της παραλιακής ζώνης, τοποθετήθηκαν αλλαξιέρες, νέες ομπρέλες και χημικές τουαλέτες, ενώ έγινε συντήρηση και κατασκευή νέων ντουζιερών, καθώς και τοποθέτηση νέων πυροσβεστικών κρουνών και seatrack για την αυτόνομη πρόσβαση των ΑμεΑ στη θάλασσα.

Κοινωνική προστασία

Τέλος, στον τομέα της κοινωνικής προστασίας, όπως παρέθεσε ο δήμαρχος, φιλοξενήθηκαν στους δύο παιδικούς σταθμούς του Δήμου συνολικά 31 παιδιά. Εφαρμόστηκαν ημερήσια δημιουργικά προγράμματα απασχόλησης των νηπίων, τηρουμένων των μέτρων που ίσχυαν κάθε φορά για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού. Σε αυτό το πλαίσιο τους παιδικούς σταθμούς επισκεπτόταν σε τακτικά χρονικά διαστήματα παιδίατρος, ο οποίος επέβλεπε την τήρηση των μέτρων και την υγεία των παιδιών και παρείχε ιατρικές συμβουλές στο παιδαγωγικό προσωπικό.

Επίσης το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών ανταποκρίθηκε συνολικά σε 3.081 αιτήματα πολιτών για διάφορα θέματα.

«Ο συνοπτικός και περιεκτικός απολογισμός ενός καρποφόρου έργου στον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών, μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον κρίσεων και προβλημάτων, δείχνει ότι μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία, αποφασιστικότητα και θετικά συναισθήματα. Είμαστε αποφασισμένοι και δεσμευόμαστε να επανεκκινήσουμε και να αναγεννήσουμε τον τόπο μας» υπογράμμισε κλείνοντας ο δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.