Δημος Κομοτηνης: Ομοφωνο «Οχι» στην ιδιωτικοποιηση του νερου

Να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο που κατατέθηκε ζητά με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο

Συνήλθε εκτάκτως σε συνεδρίαση την Τετάρτη 15 Μαρτίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής μετά από πρόσκληση της προέδρου κ. Κλεοπάτρας Στογιαννίδου. Μοναδικό θέμα της συνεδρίασης ήταν η υιοθέτηση και έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας για το κατατεθέν νομοσχέδιο υπαγωγής των παρόχων υπηρεσιών ύδατος στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.).

Το ψήφισμα

Μετά από εισήγηση του Δημάρχου κ. Γιάννη Γκαράνη, το σώμα υιοθέτησε ομόφωνα το εξής ψήφισμα:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής εκφράζει την κάθετη και κατηγορηματική εναντίωσή του στο κατατεθέν πριν από λίγες μέρες νομοσχέδιο, που αφορά στην υπαγωγή των παρόχων υπηρεσιών ύδατος στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.). Ένα νομοσχέδιο, που ανοίγει ξεκάθαρα τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού, ενός από τα σημαντικότερα δημόσια αγαθά. Χωρίς να προηγηθεί καμία διαβούλευση με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) και την Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.), επιχειρείται η ένταξη των Δ.Ε.Υ.Α. στην εποπτεία της Ρ.Α.Α.Ε.Υ, η οποία θα κοστολογεί και θα τιμολογεί το νερό, γεγονός, που συνεπάγεται την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού και την εμπορευματοποίησή του με σκληρά και απόλυτα εμπορευματικά κριτήρια και με πλήρη απουσία κοινωνικής μέριμνας για τους πολίτες. Κι αυτό νομοτελειακά θα συμβεί, γιατί είναι γνωστό ότι οι Ρυθμιστικές Αρχές έχουν ως κύριο γνώμονα λειτουργίας τους την ανταγωνιστική οικονομία.

Ζητούμε:

Α) Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και την εγκατάλειψη κάθε σχεδιασμού ιδιωτικοποίησης του νερού.

Β) Τη στήριξη των Δ.Ε.Υ.Α., οι οποίες έχουν να αντιμετωπίσουν  -μεταξύ άλλων- και τη σοβαρή υποστελέχωση και εκτόξευση του ενεργειακού κόστους.

Γ) Την άμεση στελέχωση και ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος Και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, προκειμένου να μπορέσει να ασκήσει με επάρκεια κι αποτελεσματικότητα τις αρμοδιότητες εποπτείας των Δ.Ε.Υ.Α. όλης της χώρας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.