Δημος Κομοτηνης: Ν’ αποσυρθει το νομοσχεδιο που ιδιωτικοποιει το νερο

Γιάννης Γκαράνης: «Ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού είναι αδιαπραγμάτευτος»

Την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που φέρνει αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας και ελέγχου των Επιχειρήσεων Ύδρευσης της χώρας εκφράζει ο Δήμος Κομοτηνής, ασπαζόμενος τις αντιδράσεις που κάνουν λόγο για προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού.

Όπως εξηγεί ο Δήμος σε ανακοίνωσή του η επιδιωκόμενη ίδρυση Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων παρακάμπτει τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και τις μετατρέπει σε παρόχους δυναμιτίζοντας την αυτοτέλειά τους. Μάλιστα εξηγεί πως ως Ρυθμιστική Αρχή, καθως δεν υπάγεται στην εποπτεία του Δημοσίου, ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού και για υπέρογκες αυξήσεις προς τους καταναλωτές.

Ο Δήμος Κομοτηνής συντάσσεται με την ανακοίνωση όπως και με τις κινητοποιήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης,  αναγνωρίζοντας την απειλή απέναντι στο δημόσιο και κοινωνικό αγαθό που είναι το νερό, θυμίζοντας με νόημα πως τον περασμένο Οκτώβρη το Συμβούλιο της Επικρατείας για τρίτη φορά αποφάνθηκε ότι οι εταιρείες ύδρευσης πρέπει να  ανήκουν στο  Δημόσιο καθώς οι υπηρεσίες τους είναι αναγκαίες για την επιβίωση του πληθυσμού.

Γιάννης Γκαράνης: «Ο χαρακτήρας των ΔΕΥΑ δεν πρέπει να αλλάξει»

Για το θέμα, τοποθετήθηκε και ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης επισημαίνοντας τα εξής:

«Ο δημόσιος χαρακτήρας του θεμελιώδους αγαθού, του νερού, είναι αδιαπραγμάτευτος. Συντασσόμαστε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης, διαφωνούμε κατηγορηματικά με τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, με την άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση του νερού. Ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και την έναρξη εποικοδομητικού διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα φορείς, κατά τον οποίο πρέπει να ληφθεί υπόψη και η γνώμη των τοπικών κοινωνιών. Επίσης ζητάμε τη διαβεβαίωση ότι οι ΔΕΥΑ θα στηριχτούν θεσμικά και οικονομικά για να συνεχίσουν να επιτελούν το έργο τους που αφορά: στην εξασφάλιση ποιοτικού πόσιμου νερού σε επαρκή  ποιότητα για τους καταναλωτές και τη δημιουργία έργων υποδομής που θα βελτιστοποιήσουν την ποιότητα του νερού. Ο μόνος δρόμος για να μη γίνουν ανεξέλεγκτες αυξήσεις των τιμολογίων και να λαμβάνονται υπόψη τα ειδικά κοινωνικά κριτήρια των νοικοκυριών είναι να παραμείνει ως έχει ο χαρακτήρας των ΔΕΥΑ».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.