Δημοι και Περιφερειες κατα της Κυβερνησης

Συνεδρίασαν εκτάκτως ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ με θέμα την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων τους στην ΤτΕ

Μεγάλες αντιδράσεις από πλευράς δήμων και περιφερειών έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης -με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ)- για υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδος. 
 
Κατά την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ «η απόφαση αυτή πλήττει ευθέως την ανεξαρτησία του θεσμού. Καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε μέχρι σήμερα να αγγίξει τα χρήματα των δήμων, σταματάει τα έργα που είναι προγραμματισμένα, δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία των ΟΤΑ καθώς δεν θα μπορούν να αγοράσουν τα απολύτως απαραίτητα (καύσιμα, αναλώσιμα κλπ) ενώ η μισθοδοσία των υπαλλήλων διασφαλίζεται μόνο για ένα 15ήμερο».

Κάθετα αντίθετοι οι δήμαρχοι με ποικίλες αντιδράσεις

Από χθες το πρωί πολλοί δήμαρχοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην απόφαση, μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση «αψυχολόγητη», ενώ και ο δήμαρχος Πατρέων ανέφερε ότι «η αρπαγή των αποθεματικών θα επιδεινώσει τη ζωή δεκάδων χιλιάδων οικογενειών του δήμου μας, αποτελώντας νάρκη ακόμη και στη στοιχειώδη λειτουργία κρίσιμων υπηρεσιών και δομών του δήμου, που εξυπηρετούν τα λαϊκά στρώματα».
 
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης κατήγγειλε την κυβερνητική απόφαση, τονίζοντας ότι πλήττει ευθέως την ανεξαρτησία του θεσμού και θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών τους, ενώ κατά την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης του Δ.Σ. χαρακτήρισε την απόφαση αυτή «απαράδεκτη, αντιδημοκρατική, πραξικοπηματική και πολιτικά κατακριτέα», κάνοντας λόγο, παράλληλα, για μία «προσχεδιασμένη ενέργεια».

Παρέμβαση Δημήτρη Μάρδα στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ

Οι πρόεδροι των δύο Ενώσεων μάλιστα Γιώργος Πατούλης και Κώστας Αγοραστός συγκάλεσαν χθες έκτακτες συνεδριάσεις των διοικητικών τους συμβουλίων, της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ αντίστοιχα, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις, ακόμη και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) βρέθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Μάρδας. Παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση, εν μέσω αποδοκιμασιών, ο ίδιος χαρακτήρισε «δικαιολογημένες» τις αντιδράσεις των δημάρχων, «μιας και δεν υπήρξε ενημέρωσή», ενώ παράλληλα διευκρίνισε στους δημάρχους ότι θα τοποθετηθούν σε repos και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της Χώρας, για τους «επόμενους δύο μήνες», όπως τόνισε ο κ. Μάρδας, με τους Δήμους ανά 15 ημέρες να υποβάλουν αιτήματα προς την ΤτΕ, προκειμένου να παίρνουν χρήματα, για να καλύψουν τις ανάγκες τους, κατά το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα των δύο μηνών.

 

Συγκεκριμένα, η διάθεση των χρημάτων σε ειδικό λογαριασμό στη ΤτΕ, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση σε έκτακτη ανάγκη, θα γίνει με ορισμένους όρους. Οι δήμοι θα αποστείλουν ενημέρωση για τις ανάγκες τους για το επόμενο 15ήμερο και τα υπόλοιπα κεφάλαια, που δεν είναι απαραίτητα για την άμεση ανάγκη των ταμειακών τους αναγκών, θα τοκισθούν με επιτόκιο 2,5%. Όποιος δήμος ζητήσει επιστροφή ποσού, που δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνολικού του ποσού που έχει κατατεθεί, θα του επιστρέφεται αμέσως. Για ποσά μεγαλύτερα από 20%, η επιστροφή θα γίνεται εντός προθεσμίας ολίγων ημερών. Ο Αν. Υπουργός Οικονομικών, απαντώντας στις ερωτήσεις του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη, διευκρίνισε, πως «τα χρήματα που ζητούνται είναι από τα “διαθέσιμα” και μόνο των δήμων – χωρίς να διευκρινίζει αν αυτά τα “διαθέσιμα” αφορούν και τα ανταποδοτικά έσοδα των δήμων – αφού πρώτα υπολογιστούν οι υποχρεώσεις τους».

Η άποψη της κυβέρνησης

Ωστόσο, από την αντίθετη πλευρά η κυβέρνηση έχει εντελώς διαφορετική άποψη. Υποστηρίζει ότι πρόκειται για μία πρακτική που ισχύει σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνοντας τη δυνατότητα στο κράτος να δανείζεται για μία χρονική περίοδο ως και 15 ημέρες ποσά τα οποία οι φορείς δεν έχουν ανάγκη. Παράλληλα τονίζει ότι την ώρα που τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών δεν ξεπερνούν το 1%, στην Τράπεζα της Ελλάδος η απόδοση είναι της τάξης του 2,5%.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «με αυτό τον τρόπο οι φορείς εξασφαλίζουν πιο αποδοτική τοποθέτηση των ταμειακών τους διαθεσίμων, αφού τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών δεν ξεπερνούν το 1%, ενώ στην Τράπεζα της Ελλάδος η απόδοση είναι της τάξης του 2,5%. Υπενθυμίζουμε ότι με πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης, τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων είναι πλήρως εξασφαλισμένα με δικαίωμα αποζημίωσης από το Δημόσιο».

Οι αποφάσεις τις ΚΕΔΕ

Μέσα από το ψήφισμα της η ΚΕΔΕ, το οποίο μάλιστα ψηφίστηκε ομόφωνα από τους εκπροσώπους των δημάρχων, η Ένωση καταγγέλλει τη μεθόδευση της κυβέρνησης και την έκδοση της ΠΝΠ η οποία πλήττει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία των ΟΤΑ. Θεωρεί μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που έδωσε ο κ. Μάρδας και καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα την ΠΝΠ και να ξεκινήσει έναν ειλικρινή διάλογο με σκοπό κοινές κι αποδεκτές λύσεις από όλους για το εθνικό συμφέρον. Καλεί τους δήμους να συγκαλέσουν έκτακτα δημοτικά συμβούλια με σκοπό την έκδοση ψηφισμάτων τα οποία θα καταγγέλλουν την εν λόγω ΠΝΠ. Καλεί, επίσης, τις δημοτικές αρχές όλης της χώρας, τουλάχιστον μέχρι το τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ στις 7 Μαΐου, να μην εφαρμόσουν όσα προβλέπει η ΠΝΠ, άλλως τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή στοιχειώδης λειτουργία των ΟΤΑ. Τέλος, καλεί τους δήμους όλης της χώρας σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις μαζί με το προσωπικό τους, την ημέρα που θα τεθεί η ΠΝΠ στη Βουλή προς συζήτηση, ενώ η ΚΕΔΕ δηλώνει αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε πολιτική πίεση προς τους στόχους αυτούς.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητά η ΕΝΠΕ

Σε άμεση συνάντηση κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η ΕΝΠΕ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστός, μέσα από την απόφαση της Ένωσης η οποία συνοψίζεται στην εξής απόφαση:
«H αυτοδιοίκηση, όπως και στο παρελθόν, έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να συμβάλει στις ανάγκες της πατρίδας και της κοινωνίας μας. Είναι συνεπώς αυτονόητο ότι σε συνεργασία με την Κυβέρνηση θα εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος, θα συνδράμει στον αγώνα της και θα αντιδράσει ανάλογα. Είναι αντίθετη όμως σε μονομερείς ενέργειες που πλήττουν το κύρος και την αυτονομία της αυτοδιοίκησης όπως οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Κρίνοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος ζητεί άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας. Μέχρι να γίνει η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό οι Περιφερειάρχες δεν θα μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα όπως ορίζει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου». «Η χώρα μας στηρίζεται στην τοπική αυτοδιοίκηση που είναι ο θεσμός της δημοκρατίας ο οποίος βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες. Αυτή την πατρίδα όλοι μαζί την έχουμε. Όλοι νοιαζόμαστε το ίδιο», ανέφερε ο κ. Αγοραστός υπογραμμίζοντας ότι οι περιφέρειες δε θα μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και επιφυλάσσονται για κάθε νόμιμο δικαίωμα που έχουν. «Δεν είναι δικά μας χρήματα αυτά. Είναι χρήματα της κοινωνίας και των ανθρώπων του μόχθου. Χρήματα ονοματισμένα. Είναι χρήματα που δε μας περισσεύουν, από το υστέρημά μας είναι. Είναι μεγάλο το ζήτημα. Ζητήσαμε να συνεννοηθούμε για να συμβάλλουμε όσο μπορούμε. Να μην αιφνιδιαστούμε να μην υποβαθμιστούν οι ΟΤΑ», τόνισε μεταξύ άλλων.

Έκτακτη συνεδρίαση ΠΕΔ ΑΜ-Θ σήμερα

Να σημειωθεί τέλος ότι για σήμερα στις 13.30 η ΠΕΔ ΑΜ-Θ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. με τη συμμετοχή όλων των δημάρχων της περιφέρειας στην οποία θα συζητηθεί εκτός των θεμάτων ημερήσιας διάταξης και το θέμα σχετικά με την υπογραφείσα από την Κυβέρνηση Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για «Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.