Δημητρης Καρασταυρου: «Η διαχειριση του νερου θα πρεπει να παραμεινει στην τοπικη αυτοδιοικηση»

Προσπάθεια δημιουργίας ενός ελκυστικού προϊόντος με στόχο την ιδιωτικοποίηση του αγαθού εις βάρος των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών βλέπει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Κομοτηνής και μέλος του Δ.Σ. της ΕΔΕΥΑ

Για ξεκάθαρη πολιτική στόχευση της δημιουργίας ενός ελκυστικού προϊόντος που θα προσελκύσει μεγάλα ιδιωτικά funds έκανε λόγο μιλώντας το πρωί της Πέμπτης, 21 Δεκεμβρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» για τις σχεδιαζόμενες από πλευράς της κυβέρνησης αλλαγές στις ΔΕΥΑ όλης της χώρας ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Κομοτηνής και μέλος του Δ.Σ. της ΕΔΕΥΑ κ.Δημήτρης Καρασταύρου.

Καλεσμένος στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» ο κ.Καρασταύρου περιέγραψε αναλυτικά τα όσα παρουσιάστηκαν από πλευράς και του αρμοδίου Υπουργού κ.Σκυλακάκη κατά την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ παρουσία και εκπροσώπων της ΕΔΕΥΑ, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος.

Ξεκινώντας από τις προθέσεις του Υπουργείου όπως παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια της συνεδρίασης ο κ.Καρασταύρου εξήγησε αυτές εμπεριέχουν συγχωνεύσεις των σημερινών υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης σε επίπεδο Περιφέρειας, σε μεγάλα σχήματα, στην ουσία σε ένα νομικό  πρόσωπο με ανεξάρτητο διοικητικό συμβούλιο το οποίο θα εκπροσωπείται, εφόσον είναι εννεαμελές, από πέντε μέλη προερχόμενα από τους μεγάλους δήμους, δύο κρατικούς υπαλλήλους έναν μάνατζερ και ένα ακόμα μέλος, με τον ίδιο να στέκεται αρχικά στο γεγονός ότι δεν θα εκπροσωπείται το σύνολο των δήμων οι οποίοι θα χάσουν και την διαχείριση των υπηρεσιών ύδρευσης.

Το τελευταίο όπως έσπευσε ο ίδιος να εξηγήσει δεν θα ήταν κατ’ ανάγκη κακό, αν και εφόσον υπήρχε ένα ολικό πρόγραμμα αντιμετώπισης του υδατικού πόρου που λέγεται νερό, ως αποτέλεσμα κάποια μελέτης, η οποία θα αποδείκνυε και την ύπαρξη της σχετικής αναγκαιότητας των προωθούμενων αλλαγών, γεγονός ωστόσο που δεν υφίσταται παρά μόνο προφάσεις που επικαλούνται οι κυβερνώντες για να προχωρήσουν στο εν λόγω εγχείρημα.

Τι υποστήριξε ο Υπουργός και οι απαντήσεις της ΕΔΕΥΑ

Σε ειδική συνάντηση που ακολούθησε την συνεδρίαση της ΚΕΔΕ και άρα την παρουσίαση του όλου σχεδιασμού από πλευράς του κυβερνητικού στρατοπέδου ακολούθησε συνάντηση με τον κ.Σκυλακάκη και τα μέλη της ΕΔΕΥΑ, όπου όπως γνωστοποίησε ο κ.Καρασταύρου πέραν του γεγονότος ότι αποτυπώθηκε το ενιαίο μέτωπο κατά των αλλαγών αυτών από πλευράς της αυτοδιοίκησης με έντονες μάλιστα αντιδράσεις, οι παρευρισκόμενοι αποδόμησαν κάθε ένα από τα επιχειρήματα που εκφράστηκαν από πλευράς του Υπουργείου.

Εκκινώντας από το γεγονός ότι οι αλλαγές προωθούνται με στόχο την δημιουργία οικονομίας κλίμακος, υπό την λογική ότι ένα μεγάλο και ενιαίο σχήμα θα οδηγήσει σε οικονομία τόσο σε ότι αφορά την διαχείριση των πόρων όσο και του ανθρώπινου δυναμικού. Αντίθετα με την λογική του υπουργείου οι παρευρισκόμενοι εκ μέρους της ΕΔΕΥΑ υποστήριξαν ότι αποτέλεσμα των μεγάλων αυτών περιφερειακών σχημάτων θα είναι ο αποκλεισμός από τους σχετικούς διαγωνισμούς μιας σειράς μεσαίων και μικρότερων επιχειρήσεων που σήμερα προσφέρουν εκπτώσεις σε έργα και υπηρεσίες της τάξεως του 30-40%, έναντι ποσοστών 3-5% που προσφέρονται σε διαγωνισμούς που «τρέχουν» τα υπουργεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τους πόρους που διατίθενται για κάθε έργο πολύ δε περισσότερο για τις τοπικές αυτές επιχειρήσεις που θα «σβήσουν» μη όντας ικανές να επιβιώσουν στον ανταγωνισμό των μεγάλων επιχειρήσεων των Αθηνών ή του εξωτερικού. Μάλιστα ο κ.Καρασταύρου τόνισε πως επιχειρήσεις όπως η ΔΕΥΑ Κομοτηνής ενισχύουν κάθε χρόνο την τοπική οικονομία με ποσά της τάξεως των 6 εκατ. ευρώ, πόροι που όπως τόνισε θα εκλείψουν ζημιώνοντας και τις κατά τόπους οικονομίες.

Σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει την συγκέντρωση των σημερινών υπαλλήλων των ΔΕΥΑ σε έναν μεγάλο φορέα που θα διαχειρίζεται το σύστημα της ύδρευσης και της αποχέτευσης, την ώρα που σύμφωνα με το παράδειγμα της Ροδόπης ο κάθε δήμος της διαθέτει στον τομέα της ύδρευσης έναν ή το πολύ δύο υπαλλήλους, υπενθυμίζοντας το πάγιο αίτημα των ήδη υποστελεχωμένων ΔΕΥΑ να επιτραπεί η πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού που θα βοηθούσε σημαντικά στην βελτίωση των υφιστάμενων συνθηκών μέσα στις ΔΕΥΑ.

Το δεύτερο επιχείρημα που πρόταξε ο κ.Σκυλακάκης αφορούσε στα ανείσπρακτα ποσά των ΔΕΥΑ που σύμφωνα με τον ίδιο αγγίζουν τα 700 εκατ. ευρώ για το οποίο μάλιστα όταν ρωτήθηκε δήλωσε πως θα λυθεί μέσω της ΑΔΑΕ όπως γίνεται στις περιπτώσεις οφειλών σε ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές. Η λογική αυτή όπως έσπευσε να υπενθυμίσει ο κ.Καρασταύρου αποτελεί αίτημα των ΔΕΥΑ όλης της χώρας τουλάχιστον των τριών τεσσάρων χρόνων το οποίο όμως δεν ικανοποιήθηκε. Την έκπληξη των παρευρισκομένων ωστόσο προκάλεσε το επιχείρημα του υπουργού για τα μεγάλα χρέη των ΔΕΥΑ από δάνεια, την ώρα που όπως έσπευσε να υπογραμμίσει ο κ.Καρασταύρου ως επιχειρήσεις δεν διαθέτουν το δικαίωμα αυτό. Στο σημείο αυτό υπήρξε και η προσωπική παρέμβαση του ιδίου ζητώντας διευκρινίσεις ως προς το περιεχόμενο του δανεισμού, εξηγώντας ότι ο μοναδικός δανεισμός που οι ΔΕΥΑ έχουν αφορούν στα προγράμματα «Αντώνης Τρίτσης» και «Φιλόδημος» που αποτελούν τριμερής συμφωνίες μεταξύ των ΔΕΥΑ, του Υπουργείο Εσωτερικών και το Ταμείου παρακαταθηκών και Δανείων, και τα οποία αποπληρώνει το ίδιο το Υπουργείο.

«Δεν τα πληρώνουν αυτά οι ΔΕΥΑ, το Υπουργείο Εσωτερικών τα πληρώνει αυτά» εξήγησε ο ίδιος τονίζοντας ότι οι οφειλές των ΔΕΥΑ προέρχονται από την ιδία συμμετοχή των έργων, που για πολλά χρόνια ήταν υποχρεωμένες να καταβάλουν προκειμένου να υλοποιήσουν το επενδυτικό τους πρόγραμμα και από το ενεργειακό κόστος.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Κομοτηνής εξήγησε πως «για πολλά χρόνια οι ΔΕΥΑ ήταν οι μόνοι φορείς που δεν είχαν 100% χρηματοδότηση, με τα ποσοστά ιδίας συμμετοχής σε έργα να αγγίζει ακόμα και το 65%. Για παράδειγμα ένα επενδυτικό πρόγραμμα της τάξης των 10 εκατ. ευρώ απαιτούσε ιδίους πόρους 6,5 εκατ.  από την ΔΕΥΑ για να υλοποιηθεί. Το ποσοστό αυτό έφτασε στο 19% και λίγο πριν το 2010 τελικά άγγιξε το 100% επιτέλους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ΔΕΥΑ προκειμένου να κάνουν τα δίκτυα που επιθυμούσαν να δανείζονται με τους δήμους ως εγγυητές, δημιουργώντας οφειλές. Οφειλές που όμως γνωρίζουμε πως υπάρχουν από πλευράς των ΔΕΥΑ προς τους Δήμους εδώ και πολλά χρόνια».

Στο έλεος των περιστάσεων που η ίδια η κυβέρνηση δημιούργησε οι ΔΕΥΑ

Ως προς το ενεργειακό κόστος ο ίδιος υπενθύμισε πως παρά τις εξαγγελίες η κυβέρνηση δεν έχει καλύψει το επιπλέον ενεργειακό κόστος, κόβοντας άλλη μια βοήθεια που θα μπορούσε να προσφέρει «προκειμένου να φτάσει τις ΔΕΥΑ σε σημείο εξαντλητικό και στο έλεος των περιστάσεων που η ίδια δημιούργησε». 

«Αν μια από αυτές τις βοήθειες δίνονταν στις ΔΕΥΑ, οι ΔΕΥΑ δεν είχαν αυτή  την εικόνα αυτή τη στιγμή» ανέφερε ο ίδιος εξηγώντας πως στις περιπτώσεις επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης που δεν μπορούν σήμερα να λειτουργήσουν υπάρχει η λύση των προγραμματικών συμβάσεων με τους δήμους ή η δημιουργία διαδημοτικών επιχειρήσεων. Σε κάθε περίπτωση λύση που εμπεριέχει την συμφωνία μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, καθώς όπως υπογράμμισε «με αυτό που πάει να γίνει τώρα υπάρχει ένα βασικό συνταγματικό πρόβλημα, αυτό της άμεσης παρέμβασης της κυβέρνησης στο αυτοδιοίκητο της τοπικής αυτοδιοίκησης».

«Αυτό το “τερατούργημα” που πάει να συμβεί έχει σαν στόχο και υποδομές όπως τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης και οι βιολογικοί οι οποίοι πληρώθηκαν  από τους πολίτες, γιατί  υπήρχε ίδια συμμετοχή των ΔΕΥΑ, που είναι δημιούργημα, κτήμα και περιουσία των δήμων και τώρα επιχειρείται η μεταφορά τους σε νομικό πρόσωπο εκτός δήμων» πρόσθεσε τονίζοντας πως «αυτό δεν πρόκειται να επιτραπεί σε καμία περίπτωση».

Με λίγα λόγια, πρόσθεσε, «προσπαθούν  να κάνουν  ένα  ελκυστικό  προϊόν  για τα μεγάλα funds» που θα λειτουργήσει εις βάρος των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών, επαναλαμβάνοντας την κάθετη αντίδραση όλων των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης όπως αυτή μεταφέρθηκε εκ νέου στον υπουργό.

Με ολιστική πρότασης για τη βιωσιμότητα των ΔΕΥΑ θα απαντήσει η ΕΔΕΥΑ

Ερωτηθείς για την συνέχεια σε επίπεδο κινήσεων και αποφάσεων αποτροπής υλοποίησης του εν λόγω σχεδιασμού ο κ.Καρασταύρου εξήγησε πως το αμέσως επόμενο διάστημα, η ΕΔΕΥΑ θα υποβάλλει τις προτάσεις της με επίσημα στοιχεία και δεδομένα, στο πλαίσιο ολοκληρωμένης μελέτης, που θα αποδεικνύει τα λάθη της κυβέρνησης, στην επιχειρηματολογία που χρησιμοποιεί προκειμένου να περάσει τον σχεδιασμό της.

Παράλληλα ωστόσο όπως τόνισε «είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθούν και οι πολιτικοί των τοπικών κοινωνιών, αλλά πολύ περισσότερο όλη η κοινωνία, όχι γιατί θέλω σώνει και καλά να κρατήσουμε τις ΔΕΥΑ, αλλά γιατί ότι γίνει θα γίνει εις βάρος της τοπικής κοινωνίας και του κάθε πολίτη». «Θα βλέπουμε αυξήσεις όπως γίνεται στο ρεύμα και στα σκουπίδια, χωρίς να  μπορούμε να επέμβουμε και  χωρίς να μπορούμε να ελέγχουμε» πρόσθεσε «και δυστυχώς θα μας οδηγήσουνε στην  ιδιωτικοποίηση αυτού του αγαθού. Ενός αγαθού που θα πρέπει να μείνει στην τοπική αυτοδιοίκηση».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.