Δημητρης Χαριτου: «Στο τελος επικρατησε η λογικη»

Ο πρώην βουλευτής Ροδόπης και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ κάνει τον απολογισμό του «επεισοδιακού» συνεδρίου

Στην ιστορία αναμένεται να μείνει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ που έλαβε χώρα το προηγούμενο τετραήμερο και χαρακτηρίστηκε από έντονο παρασκήνιο, «γηπεδικές» και σε κάθε περίπτωση ασυνήθιστες πολιτικές συμπεριφορές, υψηλούς τόνους και συνεχείς ανατροπές, μιας και οι σύνεδροι επέλεξαν να μην στηθούν εσωκομματικές κάλπες.

Ενδεικτικό του κλίματος στάθηκε και η πρωτοφανής διαδικασίας που επελέγη, με την ψηφοφορία να αφορά μόνο στην συγκεκριμένη πρόταση και μάλιστα χωρίς να ανακοινωθεί αποτέλεσμα της καταμέτρησης, την ώρα που υπήρχαν προτάσεις περί του «αντιθέτου» τόσο από τον πρώην πρόεδρο του κόμματος κ.Αλέξη Τσίπρα που σε παρέμβασή του πριν την έναρξη του συνεδρίου κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη να αναφερθεί στην βάση του κόμματος, όσο και της Όλγας Γεροβασίλη η οποία δήλωσε παρούσα στην πρόσκληση του νυν προέδρου.

Να υπενθυμίσουμε ότι είχε προηγηθεί σφοδρή προσωπική αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Κασσελάκη και της κ. Γεροβασίλη, με επίδικο την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, τις οποίες ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε, λέγοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα είναι πρόεδρος υπό προθεσμία.

Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησε, μεταξύ άλλων, ο πρώην βουλευτής Ροδόπης και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής κ. Δημήτρης Χαρίτου, ο οποίος το πρωί της Δευτέρας, 26 Φεβρουαρίου έκανε τον απολογισμό των όσων διημείφθησαν.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανακάμψει και θα πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις»

Κληθείς να απαντήσει πρώτα στις ανησυχίες του κόσμου της αριστεράς για τα όσα έχουν διαμειφθεί εντός του κόμματος το τελευταίο διάστημα, ο ίδιος τις χαρακτήρισε λογικές όπως και τον ενδεχόμενο θυμό κάποιων, ωστόσο θέλησε να υπογραμμίσει πως «στο τέλος  της ημέρας,  όταν ολοκληρώθηκε το συνέδριο, νομίζω επεκράτησε η λογική και επικράτησε κυρίως η πολιτική  ότι πρέπει να σταματήσει η εσωστρέφεια και  να υπάρξει ένας νέος κύκλος εξωστρέφειας, για  να πρωταγωνιστήσουμε εκεί που  πραγματικά μας χρειάζεται η  κοινωνία, στα μεγάλα  προβλήματα».

Άλλωστε όπως τόνισε «οι κομματικοί σχηματισμοί υπάρχουν για να υπηρετούν τις κοινωνικές ανάγκες στα μεγάλα προβλήματα» για να εκφράσει την άποψη πως το κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου συνέπεσε με τον κύκλο της εσωστρέφειας του κόμματος με τον ίδιο να δηλώνει αισιόδοξος πως «ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα θα επανακάμψει και θα πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις».

Ερωτηθείς ως προς την ευαλωτότητα της διαφαινόμενης ισορροπίας που επετεύχθη ο ίδιος υπογράμμισε τις «ανοιχτές» και δημόσιες διαδικασίες που πραγματοποιήθηκαν στον αντίποδα των υπόγειων διεργασιών και ιντριγκών. Έγινε μια  συζήτηση η οποία είχε και εντάσεις, είχε και καλές στιγμές, με δεκάδες, εκατοντάδες συνέδρους και στο τέλος της ημέρας, αυτό που βγήκε ως απόφαση μαζί  με τα προγραμματικά κείμενα που ουσιαστικά εγκρίθηκαν σχεδόν ομόφωνα,  φαίνεται ότι επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο  του προέδρου». Άλλωστε, πρόσθεσε «αν ήσασταν μέσα θα αντιλαμβανόσασταν την εκτίμηση και την αγάπη που υπάρχει στη συντριπτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ και πως δεν υπάρχει λόγος να γίνουν εκλογές, ενώ υπάρχει η ανάγκη να λειτουργήσουμε συντεταγμένα ώστε να προχωρήσουμε στις μεγάλες μάχες μεταξύ αυτών και τις εκλογικές, με πρώτη των ευρωεκλογών».  «Αυτή ήταν η απόφαση  θέλω να  πιστεύω ότι ανοίγει και έναν μεγάλο και σημαντικό διάδρομο ώστε συντεταγμένα να προχωρήσουμε και προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστώ ώστε να ανοίξει  ένας μεγάλος διάλογος μέσα στην  κοινωνία, για τις ανάγκες και τα προβλήματα της, ώστε να αντιστοιχηθούμε με αυτά, γιατί όπως είπα και στο συνέδριο, δεν μπορεί αλλού να  είναι η κοινωνία με τους αγώνες, με τα προβλήματα, και αλλού  να είμαστε εμείς με την εσωστρέφεια και όλα αυτά που γίνονται» πρόσθεσε.

«Πολιτικό κεφάλαιο ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά η πρότασή του δεν βοήθησε»

Ως προς όσους χαρακτηρίζουν το συνέδριο ως δείγμα «αποτσιπροποίησης» του κόμματος, ο κ.Χαρίτου έσπευσε να υπογραμμίσει πως ο Αλέξης Τσίπρας για τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο αποτελεί πολιτικό κεφάλαιο, ο οποίος ωστόσο θα καθορίσει τις πολιτικές κινήσεις και τις επιλογές που θα κάνει. «Ο Αλέξης Τσίπρας προφανώς κρίνεται και για τις επιμέρους επιλογές του» πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας ότι με την παραίτησή του «ανέλαβε το βάρος της ήττας και μάλιστα ήταν ο μόνος που σήκωσε τον σταυρό του μαρτυρίου» σημείωσε για να καταλήξει εκφράζοντας την άποψη πως «η επιλογή του να ζητήσει με κάποιον τρόπο να δοθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη ή μη στο πρόσωπο του προέδρου δεν βοήθησε στη συγκεκριμένη στιγμή».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.