Δημητρης Χαριτου: «Προσληψεις μονο στα λογια στις Δασικες Υπηρεσιες εδω και τρια χρονια»

Ερώτηση 47 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας συνυπογράφει ο βουλευτής Ροδόπης

Για απόλυτη διάσταση μεταξύ λόγων και έργων αλλά και για υποκρισία της κυβέρνησης στο ζήτημα της στελέχωσης των Δασικών Υπηρεσιών της χώρας κάνουν λόγο σε ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος-Ενέργειας 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανάμεσά τους και ο βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου, ο οποίος έχει αναδείξει το σοβαρό ζήτημα της υποστελέχωσης στη Διεύθυνση Δασών Ροδόπης.

Υπενθυμίζουμε ότι ο βουλευτής Ροδόπης είχε επισκεφθεί τη Διεύθυνση Δασών στην Κομοτηνή και είχε συνομιλήσει με τους εργαζόμενους για όλα τα θέματα που τους απασχολούν, με σοβαρότερο τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού. 

Γι’ αυτό επανέρχεται στο θέμα και με ερώτηση στη Βουλή αναδεικνύει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δασικοί υπάλληλοι κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους όπως είναι η ελλιπής χρηματοδότηση, τα διοικητικά προβλήματα λόγω της πρόχειρης μεταφοράς των υπηρεσιών από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στο ΥΠΕΝ, η κάλυψη μέσων ατομικής προστασίας εξ ιδίων, η έλλειψη πόρων για συντήρηση και τροφοδοσία των υπηρεσιακών οχημάτων, η καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων για υπερωρίες και μετακινήσεις εκτός έδρας και ζητούν λύσεις.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε προγραμματίσει την στελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών με 500 στελέχη. Σήμερα, τρία χρόνια μετά, δεν έχει γίνει τίποτα, παρά τις διαρκείς υποσχέσεις της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ. Το Υπουργείο αρκείται στην αναγνώριση του προβλήματος της στελέχωσης των Δασικών Υπηρεσιών και επιρρίπτει ευθύνες στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο βουλευτής Ροδόπης ρωτά την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ αν τελικά θα προβεί σε ενίσχυση των Δασικών Υπηρεσιών με προσωπικό και πόρους, αν υπάρχει συγκεκριμένος προγραμματισμός και δεσμεύσεις με ρητά χρονοδιαγράμματα ή όλα είναι στα λόγια, όπως συνηθίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Θέμα: «Προσλήψεις μόνο στα λόγια στις Δασικές Υπηρεσίες εδώ και τρία χρόνια»

Επί διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η 20ετής Εθνική Στρατηγική για τα Δάση (ΦΕΚ 5351/Β/2018), ένας περιβαλλοντικός και αναπτυξιακός σχεδιασμός που εμπεριέχει τις δασικές πυρκαγιές σε ειδικό άξονα.Στη συνέχεια θεσμοθετήθηκε το πρώτο σχέδιο δράσης της ΕΣΔηΔημόσια Πολιτική Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, 140 εκατ. € (ΦΕΚ 2863/Β/2019), που περιείχε τη διαχείριση/καθαρισμό των δασών και ειδικές δράσεις (πιλοτικά έργα) για τις μικτές περιοχές δάσους κατοικίας, με ενσωμάτωση του πορίσματος της επιτροπής Goldammer.

Στο πλαίσιο εφαρμογής της Δημόσιας πολιτικής πρόληψης προγραμματίστηκε και εγκρίθηκε στελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών με 500 στελέχη, με εγκεκριμένο σχεδιασμό και χρηματοδότηση του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης (200 θέσεις μόνιμων Δασολόγων και Δασοπόνων) και του ΠΔΕ 2019 (300 θέσεις με τριετείς συμβάσεις) για την υλοποίηση της πολιτικής πρόληψης πυρκαγιών.

Εδώ και τρία χρόνια όμως, καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού δεν έχει πραγματοποιηθεί στις Δασικές Υπηρεσίες παρά το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου διαρκώς υπόσχεται ότι θα προχωρήσει σε προσλήψεις και συγκεκριμένα:

  • Στις 18.10.2019 ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Δημήτριος Οικονόμου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση μας δήλωσε ότι «με βάση το εθνικό σχέδιο δράσης και το πρώτο σχέδιο που βρήκαμε εμείς, του Ιουλίου, προχωράμε στη σύνταξη ενός προγράμματος και για έργα και για μελέτες και για προσλήψεις. Όμως, αυτό θέλει κάποιο χρόνο. Θα φροντίσουμε εγκαίρως να έχει γίνει ό,τι μπορεί να γίνει μέσα στον διαθέσιμο χρόνο για το 2020»
  • Στις 30.7.2020 ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Χατζηδάκηςτόνισε ότι προτίθεται να αναλάβει άμεσα όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες  για τη θετική αντιμετώπιση των παραπάνω ζητημάτων και ιδίως το θέμα της άμεσης ενίσχυσης των Δασικών Υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό αλλά και επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό μέσω των ειδικών προγραμμάτων του Υπουργείου Εργασίας.
  • Στις 11.2.2021 ο υφυπουργός ΠΕΝκ.Αμυράς δήλωσε ότι το Υπουργείο προωθεί την ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών σε όλη τη χώρα και ότι οι προσλήψεις που θα πραγματοποιηθούν μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ,  αφορούν 350 θέσεις Δασολόγων ΠΕ, 200 θέσεις Δασοπόνων ΤΕ και 150 θέσεις Διοικητικών ΔΕ.Οι 700 υπάλληλοι  θα στελεχώσουν τις Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και τη Γενική Διεύθυνση Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος.
  • Στις 03.10.2021 στο 20ο Δασολογικό Συνέδριο που διενεργήθηκε στα Τρίκαλα ο υπουργός ΠΕΝ κ.Σκρέκας δήλωσε ότι :«Σχεδιάζουμε μια πολύ ισχυρή ενδυνάμωση της νέας δασικής υπηρεσίας, με μόνιμες θέσεις εργασίας, με επιστημονικό προσωπικό υψηλής κατάρτισης, ώστε από εδώ και πέρα να μπορέσουμε να γεφυρώσουμε αυτό το χάσμα με τις πολλές αποχωρήσεις στελεχών λόγω ηλικίας. Τα τελευταία 17 χρόνια δεν έχει γίνει ούτε μία νέα μόνιμη πρόσληψη στις δασικές υπηρεσίες. Αυτό αλλάζει άμεσα».
  • Στις 16.3.2022 ο Γενικός Γραμματέας Δασών κ. Αραβώσης σε συνέντευξή του δήλωνε ότι :«Είναι γεγονός ότι οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες με υψηλό μέσο όρο ηλικίας, με το δεδομένο ότι εδώ και δύο δεκαετίες δεν έγιναν προσλήψεις. Θα πρέπει να καταβάλλουμε σημαντική προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή. Ήδη έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την πρόσληψη 400 μονίμων υπαλλήλων και 700 ακόμη συμβασιούχων μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ».
  • Στις 29.6.2022 ο Γενικός Γραμματέας Δασών κ. Αραβώσης, σε ανάρτησή του, σημειώνει τα εξής: «Αναμένεται άμεσα η προκήρυξη 700 θέσεων συμβασιούχων μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ, ενώ προγραμματίζεται η πρόσληψη 500 μονίμων στελεχών μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ.».

Τελικά, η πραγματική εικόνα για τις προσλήψεις στις Δασικές Υπηρεσίες είναι τελείως διαφορετική όπως αποδεικνύεται από την με ημερομηνία 31.8.2022με αριθμό πρωτοκόλλου ΥΠΕΝ/ΥΠΣΥΝ/82960/2544 γραπτή απάντηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε σχετική ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου όπου αναφέρεται ότι :«Το ΥΠΕΝ, έχοντας απόλυτη επίγνωση του διαχρονικού προβλήματος της στελέχωσης των περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών,έχει γνωστοποιήσει τεκμηριωμένα στο Υπουργείο Εσωτερικών τις ανάγκες σε σχέση με την πρόσληψη μόνιμου και ορισμένου χρόνου προσωπικού για την στελέχωσή τους ».

Επομένως το Υπουργείο επίσημα παραδέχθηκε ότι δεν έχει κάνει τίποτα για να ενισχυθούν οι Δασικές Υπηρεσίες με προσωπικό όλο αυτό το διάστημα και αποποιείται την ευθύνη, υποδεικνύοντας ως υπαίτιο το Υπουργείο Εσωτερικών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Προκήρυξη του Α.Σ.Ε.Π. (Φ.Ε.Κ. 57/11.08.2022/τ. Α.Σ.Ε.Π.) με αριθμό 6Κ/2022  που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 66 θέσεων μονίμου προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι θέσεις Δασολόγων/Δασοπόνων που προβλέπονται είναι συνολικά 4 !

Έχουν ήδη περάσει 3 χρόνια και ενώ οι υποσχέσεις πολλαπλασιάζονται οι πράξεις απουσιάζουν και η κυβέρνηση επιδίδεται σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων χωρίς καμία ουσιαστική ενέργεια στήριξης των Δασικών Υπηρεσιών. Η ουσία όλων των ανωτέρω είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδείχθηκε ανεπαρκής όσον αφορά τη στελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών αλλά πολύ ικανή σε ψεύτικες υποσχέσεις και όλες οι ελπίδες για ενίσχυση αυτού του κρίσιμου τομέα της πολιτείας εναπόκεινται στην επόμενη κυβέρνηση.

Επιπλέον η κάθετη υπαγωγή των Δασικών Υπηρεσιών από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στο ΥΠΕΝ έγινε χωρίς σχεδιασμό και χωρίς ενίσχυση των υπηρεσιών με προσωπικό και πόρους ενώ 14 μήνες μετά την πρωτοφανή «υλοποίηση» μιας τέτοιας μεταρρύθμισης μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ουσιαστικά οι δασικές υπηρεσίες αναλώνονται στην εξεύρεση λύσεων σε καθημερινά προβλήματα απλής διοικητικής λειτουργίας παρά στην εφαρμογή της δασικής πολιτικής, με τελικό αποτέλεσμα την υπολειτουργία τους. Η απόφαση της κυβέρνησης ήταν οι Δασικές Υπηρεσίες να επωμιστούν οι ίδιες την διοικητική, οικονομική και τεχνολογική υποστήριξη τους αυξάνοντας κι άλλο τον φόρτο εργασίας τους και επιτείνοντας την τραγική υποστελέχωσή τους, ενώ κρίσιμοι ανθρώπινοι πόροι ειδικοτήτων δασικής επιστήμης αναγκάζονται να ασχολούνται με αντικείμενα διοικητικής υποστήριξης (διοικητικά, οικονομικά κ.λ.π).Οι χειρισμοί της κυβέρνησης ήταν καθαρά επικοινωνιακοί, με μόνο στόχο να αποσοβήσει τις ευθύνες της για τις  καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021.

Οι δασικοί υπάλληλοι κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους πέρα από την υποστελέχωση έρχονται αντιμέτωποί και με σειρά από άλλα προβλήματα όπως ελλιπή χρηματοδότηση, διοικητικά προβλήματα λόγω της πρόχειρης μεταφοράς των υπηρεσιών από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στο ΥΠΕΝ, κάλυψη μέσων ατομικής προστασίας εξ ιδίων, έλλειψη πόρων για συντήρηση και τροφοδοσία των υπηρεσιακών οχημάτων, καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων για υπερωρίες και μετακινήσεις εκτός έδρας. Αντίστοιχα, οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί οδηγούν σε υπερβολικό κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού μέχρι και σήμερα σε πολλές δασικές υπηρεσίες εκτός Αθηνών, καταβάλλονται ακόμα και διπλά ενοίκια στη μίσθωση κτηρίων για τη στέγασή τους διατηρώντας το προηγούμενο κτήριο αρμοδιότητας της αντίστοιχης Αποκεντρωμένης και πληρώνοντας για νέο κτήριο. Οι υπάλληλοι που υπηρετούν στις Δασικές Υπηρεσίες της Κρήτης με επιστολή τους απευθύνουν έκκληση για την επίλυση των προβλημάτων αυτών και κάνουν λόγο για υποστελέχωση σε τέτοιο βαθμό που οδηγεί σε ουσιαστική αναστολή της λειτουργίας των υπηρεσιών. Αντίστοιχα προβλήματα έχουν αναφερθεί και για τις Δασικές Υπηρεσίες Πελοποννήσου , Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και σε άλλες περιοχές.

Και ενώ οι Δασικές Υπηρεσίες μαστίζονται από την έλλειψη πόρων, το ΥΠΕΝ αντί να μεριμνήσει για την στελέχωση των Υπηρεσιών πάλι προκρίνει την προσωρινή και αμφίβολη λύση της ανάθεσης των σχετικών εργασιών σε εταιρείες εκτός ΥΠΕΝ. Συγκεκριμένα διαθέτει το ποσό των διακοσίων δέκα χιλιάδων ευρώ (€ 210.000,00) στις επτά (7) επιθεωρήσεις εφαρμογής Δασικής Πολιτικής της χώρας, ώστε να προβούν σε απευθείας ανάθεση  για άλλη μια φορά, υποστηρικτικών υπηρεσιών των Τμημάτων Διοικητικής Υποστήριξης, σε εταιρείες οι οποίες είναι αμφίβολο αν διαθέτουν γνώση περί δημοσίου λογιστικού, διοικητικών θεμάτων του δημοσίου καθώς και σε θέματα ΤΠΕ.

Επειδή, η απροθυμία της κυβέρνησης να στηρίξει και να  ενισχύσει τις Δασικές Υπηρεσίες είναι πλέον έκδηλη μετά από 3 χρόνια κούφιων υποσχέσεων

Επειδή, χωρίς  δυνατές και στελεχωμένες Δασικές Υπηρεσίες , η προστασία των δασών μας τίθεται σε κίνδυνο

Επειδή, είναι αναγκαία η υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την προστασία, διαχείριση και αξιοποίηση των δασών , που περιλαμβάνεται στην Εθνική Στρατηγική για τα Δάση που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Οι  αριθμοί που κατά καιρούς ανακοινώνονται από την πολιτική ηγεσία του  Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη στελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών, για πρόσληψη 1.200, 1.100 ή700υπαλλήλων στηρίζονται σε κάποιον προγραμματισμό ή αυξάνονται απλά για να δημιουργήσουν εντυπώσεις;
  2. Τελικά θα προβείτε σε ενίσχυση των Δασικών Υπηρεσιών με προσωπικό και πόρους, υπάρχει συγκεκριμένος προγραμματισμός και δεσμεύσεις με ρητά χρονοδιαγράμματα ή όλα είναι στα λόγια;
  3. Μέχρι πότε η υποστήριξη των Δασικών Υπηρεσιών σε βασικά ζητήματα καθημερινής λειτουργίας όπως η υποστήριξη ψηφιακών υπηρεσιών θα συνεχίσει να διεξάγεται με την συνδρομή των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων;
  4. Πως θα επιλύσουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δασικές Υπηρεσίες (ελλιπή χρηματοδότηση, κάλυψη μέσων ατομικής προστασίας εξ ιδίων, συντήρηση και τροφοδοσία των υπηρεσιακών οχημάτων );
  5. Για ποιο λόγο δεν υλοποιούν και απαξιώνουν την Εθνική Στρατηγική για τα Δάση (ΦΕΚ 5351/Β/2018), που έχαιρε διακομματικής αποδοχής κατά την παρουσίασή της στην Μόνιμη Ειδική Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής;

Παρακαλούμε να μας κατατεθούν προς ενημέρωση της Βουλής και των πολιτών όλα τα σχετικά αιτήματα, ο προγραμματισμός του ΥΠΕΝ και του ΥΠΕΣ για την στελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών, οι κατανομές των πιστώσεων για την απευθείας ανάθεση υποστηρικτικών υπηρεσιών καθώς και κάθε άλλο σχετικό έγγραφο (προσκλήσεις, αποφάσεις ανάθεσης, συμβάσεις κ.λ.π.) και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και έχουν καταγγελθεί δημόσια όπως στην περίπτωση των δασικών υπαλλήλων Κρήτης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.