Δημητρης Χαριτου: «Ο κ. Μητσοτακης επιμενει ακομα και σημερα για ζητηματα που αφορουν τη Ροδοπη, χωρις να λεει ουτε μια κουβεντα για το τι πρεπει να γινει σε αυτο τον υποβαθμισμενο τοπο»

«Μόνο ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ, είναι ικανός να ανακόψει αυτά που θα εφαρμόσει ο Κ. Μητσοτάκης»

Για την ανάγκη ενδυνάμωσης του ΣΥΡΙΖΑ ως ανάχωμα στις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας μίλησε το πρωί της Παρασκευής από τη συχνότητα του Ράδιο Παρατηρητής ο υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Δημήτρης Χαρίτου. Ο κ. Χαρίτου αναφέρθηκε και στο θέμα της Ροδόπης που κυριάρχησε κατά τη δεύτερη προεκλογική περίοδο, κάνοντας λόγο για μια «λάθος συζήτηση» καταλογίζοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη ανευθυνότητα και υποκρισία για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα, ενώ έστρεψε τα βέλη της κριτικής του και στον Ευριπίδη Στυλιανίδη κατηγορώντας τον πως επαναφέρει τα διχαστικά διλλήματα στον τόπο.

Δημήτρης Χαρίτου όμως αναλυτικά…

ΠτΘ: Δημοσιεύσαμε σήμερα ένα άρθρο-παρέμβαση του Α. Τσίπρα με τίτλο «Ανεξέλεγκτη δεξιά ή ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ», όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι με βάση τα αποτελέσματα της 21ης Μαΐου για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συνεπάγεται ότι η ελληνική κοινωνία περίμενε περισσότερα από το κόμμα. Συμφωνείτε με τα λεγόμενα του προέδρου;

Δ.Χ.: Το αποτέλεσμα έχει καταγραφεί από τις 21 Μαΐου. Παρόλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε γρήγορα και συλλογικά την αποτίμηση του αποτελέσματος, σχετικά με όσα έκανε και όσα δεν έκανε. Ο ίδιος ο Α. Τσίπρας έχει σηκώσει μεγάλο βάρος σε όλη αυτή τη μεγάλη πανελλαδική προσπάθεια που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να εξηγήσει στην κοινωνία το πρόγραμμα που έχουμε καταθέσει, τη στάση της ΝΔ σε κρίσιμα θέματα και κυρίως να κάνει τους πολίτες να καταλάβουν, αν πρέπει να δώσουν παντοδυναμία σε μια ανεξέλεγκτη κυβέρνηση με κρυφή ατζέντα ή να ισχυροποιήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε την επόμενη μέρα να υπερασπιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ τις ανάγκες της κοινωνίας, βάσει του προγράμματος του. Και φυσικά όχι ως μια συμπληρωματική δύναμη, αλλά ως ένα κόμμα εξουσίας που θέλει να διεκδικήσει ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο. Προφανώς η κρίση ανήκει στον ελληνικό λαό.

«Το κρίσιμο είναι τι θα γίνει την επόμενη μέρα για τον τόπο»

ΠτΘ: Θεωρείτε ότι αυτή η αλλαγή και η προώθηση του προγράμματος και των στόχων του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα, βρήκε ανταπόκριση στους πολίτες, ώστε να υπάρξει καλύτερο αποτέλεσμα για το κόμμα στις 25 Ιουνίου; Το στοίχημα της 25ης Ιουνίου για τον ΣΥΡΙΖΑ αφορά την βιωσιμότητα του κόμματος και της ηγεσίας του.

Δ.Χ.: Νομίζω ότι το στοίχημα αφορά συνολικά την ελληνική κοινωνία και την επόμενη μέρα. Αυτό είναι και το μεγάλο μέρος της ανάληψης των ευθυνών που έγιναν από την πλευρά μας, δηλαδή ως προς την εκφορά του πολιτικού μας λόγου, αλλά και των θέσεων που διατυπώσαμε  στην ελληνική κοινωνία, σε συνδυασμό και με τα πρόσωπα που διατύπωσαν αυτά. Η ίδια η κοινωνία θα αξιολογήσει την προσπάθεια που έγινε τον τελευταίο μήνα, εγώ δεν μπορώ να πω αν θα έχει αποτέλεσμα ή όχι. Είμαι όμως αισιόδοξος, γιατί στις 25 Ιουνίου θα είναι μια νέα κάλπη, ενώ έχουν τεθεί πολύ ξεκάθαρα τα διλήμματα από την πλευρά μας. Οι προοδευτικοί δημοκρατικοί πολίτες κατανοούν πολύ καλά πως αν την επόμενη μέρα προκύψει ανεξέλεγκτη κυβέρνηση Μητσοτάκη, τότε όλη η δύναμη που θα δοθεί στη ΝΔ από τον ελληνικό λαό, θα στραφεί εναντίον της κοινωνίας. Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα βγάλουμε τα συμπεράσματα και από τις δύο αυτές εκλογικές αναμετρήσεις, ενδεχομένως και την προηγούμενη πορεία μας, αλλά το κρίσιμο είναι τι θα γίνει την επόμενη μέρα για τον τόπο. Τούτου δοθέντος, καλούμε κάθε δημοκρατικό πολίτη να σκεφτεί πολύ καλά την επιλογή που θα κάνει στην κάλπη, έτσι ώστε να προκύψει ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ, ικανός να ανακόψει αυτά που θα εφαρμόσει ο Κ. Μητσοτάκης.

«Αντί να συζητήσουμε για τα σοβαρά θέματα της περιοχής, κάνουμε την λάθος συζήτηση»

ΠτΘ: Πώς αντιληφθήκατε εσείς όλη αυτή την συζήτηση για το θέμα της Ροδόπης;

Δ.Χ.: Έγινε μια λάθος συζήτηση και λυπάμαι γιατί υπάρχει και η επόμενη μέρα και όχι μόνο η 25η Ιουνίου, με βάση την οποία φαίνεται να κινείται ο κ. Μητσοτάκης, ανεύθυνα και υποκριτικά. Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει ακόμα και σήμερα για ζητήματα που αφορούν τη Ροδόπη, χωρίς να λέει ούτε μια κουβέντα για το τι πρέπει να γίνει σε αυτό τον υποβαθμισμένο τόπο. Η επόμενη μέρα θα είναι πολύ πιο δύσκολη για τη Ροδόπη, γιατί είναι ανοιχτά τα μεγάλα θέματα της περιοχής της Θράκης και το λέω αυτό γιατί ακόμα και σήμερα ακούω διαρκώς διχαστικά διλήμματα. Είναι δυνατόν ο κ. Στυλιανίδης να λέει αυτή τη στιγμή ότι η ψήφος στη ΝΔ είναι απάντηση στις ξένες παρεμβάσεις; Υπάρχει πιο διχαστικό δίλημμα από αυτό, μέσα σε μια κοινωνία; Είναι δυνατόν να μην αξιοποιηθεί αυτή η δήλωση από τους πιο ακραίους που περιχαρακώνουν την όποια ψήφο της μουσουλμανικής μειονότητας; Κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται τις τεράστιες εθνικές ευθύνες που θα υπάρξουν με τέτοιες δηλώσεις. Είναι αδιανόητα αυτά τα πράγματα και θέλω να πιστεύω ότι την επόμενη μέρα πολλοί θα ξανασκεφτούν τη στάση που κράτησαν εδώ κι ένα μήνα απέναντι στην περιοχή. Αντί να συζητήσουμε για τα σοβαρά θέματα της περιοχής, κάνουμε τη λάθος συζήτηση.

ΠτΘ: Πού απευθύνεται σήμερα ο Δ. Χαρίτου και πού θεωρείτε ότι απευθύνεται σήμερα συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά την τοπική κοινωνία;

Δ.Χ.: Το πιο κρίσιμο δίλημμα αυτή τη στιγμή είναι αν θα προχωρήσει η Ροδόπη και η Θράκη με βάση τις προτάσεις για ανάπτυξη που έχουν γίνει στην περιοχή, πάντα μέσα σε κλίμα αρμονικής συμβίωσης όλων των πολιτών ανεξαιρέτως, ή αν θα πισωγυρίσουμε σε ένα κλίμα αντιπαράθεσης και διχασμού, όπως αυτό καλλιεργείται στην Αθήνα, αλλά για μας εδώ αποτελεί κρίσιμο θέμα ζωής και συμβίωσης. Χρειάζεται όλοι να συμβάλουν, ώστε η επόμενη μέρα να έρθει μέσα σε ένα καλύτερο κλίμα. Πιστεύω ότι κι από πλευράς μας θα εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα για όλη αυτή την περίοδο και είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν οι κατάλληλες λύσεις, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει να συμβάλει στην σταθερότητα, την ανάπτυξη και την αρμονική συμβίωση της περιοχής.

ΠτΘ: Αισιοδοξείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει το στοίχημα της επόμενης μέρας, ως προς την βιωσιμότητα του;

Δ.Χ.: Από όσα αντιλαμβάνομαι, κι αυτό είναι κάτι που το έχει θέσει επανειλημμένως και ο Α. Τσίπρας, όλα θα τα συζητήσουμε την επόμενη μέρα. Ο ίδιος θα είναι παρών σε αυτή τη συζήτηση που θα γίνει, η οποία θέλω να πιστεύω ότι θα είναι ουσιαστική, ώστε πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα να είναι σε θέση να διαδραματίσει το ρόλο που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία, ως ένα κόμμα προγραμματικής αντιπολίτευσης και εξουσίας.

«Η περιοχή μας έχει ανάγκη από θετικό λόγο και όχι από κραυγές πόλωσης και διχασμού»

ΠτΘ: Εσείς δηλώνετε παρών και φαντάζομαι ότι θα δηλώσετε παρών και την επόμενη μέρα.

Δ.Χ.: Θα καλέσω όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες της περιοχής να σκεφτούν πολύ σοβαρά την επόμενη μέρα και κυρίως να αναλογιστούν ότι το «διαίρει και βασίλευε» του Κ. Μητσοτάκη έχει ένα και μόνο σκοπό: να μπορέσει να υλοποιήσει ένα σχέδιο, το οποίο θα είναι εις βάρος της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Και κάτι ακόμα που επίσης είναι σημαντικό, είναι ότι πρέπει οι συμπολίτες μας να σκεφτούν και να συνυπολογίσουν ότι η περιοχή μας έχει ανάγκη από ομαλή συμβίωση και θετικό λόγο και όχι από κραυγές πόλωσης και διχασμού της τοπικής μας κοινωνίας.   

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.