Δημητρης Χαριτου: «Να αλλαξει η πυξιδα στη χαραξη της εξωτερικης μας πολιτικης»

Στο νομοσχέδιο για τον νέο Οργανισμό του ΥΠΕΞ τοποθετήθηκε ο βουλευτής Ροδόπης

Επί του νομοσχεδίου για το νέο Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών και για τον απόδημο Ελληνισμό, τοποθετήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην ολομέλεια της βουλής, ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου.

Ο βουλευτής, αφού άσκησε κριτική στο νομοσχέδιο ότι δεν ανταποκρίνεται στις αναγκαιότητες του σήμερα, σημείωσε ότι υποβαθμίζει τη γενική γραμματεία απόδημου ελληνισμού σε μία διεύθυνση όπου θα υπάγεται μαζί με άλλες. Επίσης επεσήμανε πως αποδυναμώνει τις διπλωματικές διευθύνσεις για χώρες με βαρύνοντα διεθνή ρόλο όπως Κίνα και ΗΠΑ και μειώνει τους πόρους του 2021 επιδρώντας αρνητικά στην εξωστρέφεια της διπλωματίας κι ακόμη περιορίζει δραστικά τις οργανικές θέσεις των διπλωματών από 920 που είναι σήμερα στους 800, ενώ το ΥΠΕΞ είναι ήδη υποστελεχωμένο. Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Χαρίτου και στην ανάγκη συγκρότησης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, που αποτελεί θεσμικό έλλειμμα της εξωτερικής πολιτικής.

«Επανειλημμένα έχουμε ταχθεί υπέρ του διαλόγου με τη γείτονα»

Ο βουλευτής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις τελευταίες εξελίξεις και στην επιθετικότητα που εκδηλώνει η γείτονα τονίζοντας ότι «η συμβολή μας στη συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου είναι στην ίδια κατεύθυνση με τη συμβολή μας για να διαμορφωθεί μία εθνική στρατηγική στα μείζονα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής. Στην αντιμετώπιση πρωτίστως της τουρκικής επιθετικότητας που αμφισβητεί ανοιχτά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Όμως οι πρόσφατες προκλητικές κινήσεις της γείτονος στο Αιγαίο που είναι σε εξέλιξη, δυστυχώς επιβεβαιώνουν πόσο δίκαιο είχαμε όταν ζητούσαμε να αλλάξει η πυξίδα της στρατηγικής μας, ώστε να είχε εξασφαλιστεί ένα ουσιαστικό πλαίσιο κυρώσεων, πριν την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών. Τώρα γίνεται αντιληπτό ότι είναι το μόνο που θα μπορούσε να κρατήσει την Τουρκία στο τραπέζι του διαλόγου με σοβαρότητα χωρίς τις απειλές και τους εκβιασμούς. Σας είναι γνωστό  ότι επανειλημμένα έχουμε  ταχθεί υπέρ του διαλόγου με τη γείτονα ως το μοναδικό τρόπο επίλυσης -με βάση το διεθνές δίκαιο- της διαφοράς που έχουμε για την οριοθέτηση των θαλάσσιων  οικονομικών ζωνών».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.