Δημητρης Χαριτου: «Η κυβερνηση κρυβεται πισω απο τους επιδημιολογους»

Μαζικές απολύσεις και εκτόξευση της ανεργίας βλέπει το επόμενο διάστημα ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ

Την άποψη πως η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει την αποτυχία της πολιτικής της για τον κορωνοϊό χρησιμοποιώντας τους επιδημιολόγους, εξέφρασε την Παρασκευή 5 Μαρτίου, μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής και τη Νατάσσα Βαφειάδου, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης κ. Δημήτρης Χαρίτου.

Ο βουλευτής μίλησε για την συνομιλία του με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά, την κοινή προσπάθεια με τους φορείς για το άνοιγμα της περιοχής, αλλά και την ανησυχία του ότι σύντομα οι μικρές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν στο λουκέτο.

«Δε μπορεί να αντιμετωπιστεί η πανδημία γιατί δεν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης»

Ο κ. Χαρίτου, στην συνομιλία του με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας θέλησε να καταθέσει την αγωνία και την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας και των φορέων για τα άδικα οριζόντια περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν για τη Ροδόπη.

Ζήτησε μάλιστα να μάθει τα κριτήρια με τα οποία ελήφθησαν τα μέτρα αυτά, που αδικούν την περιοχή, και δεν αντιστοιχούν στην επιδημιολογική κατάσταση που βρίσκεται η Ροδόπη. Η απάντηση του υφυπουργού, στην οποία επέμενε, ήταν πως αυτή είναι η άποψη των επιδημιολόγων χωρίς να δίνει τα στοιχεία για την επιδημιολογική κατάσταση της περιοχής, που αν υπάρχουν θεωρεί πως οφείλουν να τα γνωρίζουν.

«Έχω τη βεβαιότητα πια  ότι η  κυβέρνηση κρύβεται  πίσω από τους επιδημιολόγους. Τους χρησιμοποιεί για να μην πω τους εργαλειοποιεί, ώστε να λαμβάνει η ίδια τις αποφάσεις» σημείωσε, θεωρώντας πως με αυτό τον τρόπο καλύπτει την αποτυχία  των μέτρων που εδώ και πολύ καιρό εφαρμόζονται.

«Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι δε μπορεί να αντιμετωπιστεί η πανδημία γιατί δεν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης. Επείγει η  αντιμετώπιση του προβλήματος συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στους μεγάλους χώρους εργασίας, στις σχολικές τάξεις, της διενέργειας συχνά μαζικών τεστ» ανέφερε. Την ίδια στιγμή οι εμβολιασμοί καθυστερούν και υπάρχουν φαινόμενα με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να παρακάμπτουν την προτεραιότητα και να εμβολιάζονται.

Για αυτό, και ο βουλευτής πιστεύει πως η κοινωνία έχει αντιληφθεί  ότι έχει χαθεί ο έλεγχος όπως και η εμπιστοσύνη της για  αυτά τα σπασμωδικά και αποσπασματικά μέτρα, εξ ου και δεν πείθουν τους πολίτες πως θα πρέπει να τα τηρήσουν. Θεωρεί δε την απάντηση του κ. Χαρδαλιά, ότι είναι κρίσιμη η κατάσταση και υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνουμε Μπέργκαμο «εύκολη κινδυνολογία».

Πίεση την επόμενη περίοδο

Αυτός ήταν ο λόγος που από κοινού βουλευτές, η αυτοδιοίκηση, κοινωνικοί και παραγωγικοί φορείς πήραν την πρωτοβουλία, ζητώντας από την κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της για τα περιοριστικά μέτρα για περιοχές που είναι «καθαρές» επιδημιολογικά.

Πιστεύει δε πως πρέπει μέχρι τις 15 Μαρτίου να ασκηθεί η μέγιστη πίεση για να αρθούν τα προβλήματα που  δημιουργούνται σε μεγάλα τμήματα της τοπικής κοινωνίας, και ιδιαίτερα στην τοπική αγορά που βρίσκεται σε οριακή κατάσταση, με την ανάγκη οικονομικής στήριξης με την ενίσχυση της ρευστότητας και την διαγραφή των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία να φαντάζει επιτακτική. Και τούτο διότι όπως υπογράμμισε ο βουλευτής Ροδόπης «μια στις δύο επιχειρήσεις προβληματίζονται για το αν θα καταφέρουν να ανοίξουν την επόμενη μέρα. Ενώ οι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν αν πλέον είναι εργαζόμενοι ή άνεργοι».

Ανοίγει ο δρόμος για μαζικές απολύσεις

Ειδικά για τις επιχειρήσεις ο κ. Χαρίτου βλέπει πως μετά τον αποκλεισμό του 60% από το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής 6, η κυβέρνηση με νέα ΚΥΑ αποκλείει επιχειρήσεις από τη δυνατότητα να θέτουν τους εργαζόμενους σε αναστολή συμβάσεων, αφού τίθεται ως προϋπόθεση, ότι «δεν πρέπει να παρουσιάζουν αύξηση κύκλου εργασιών την περίοδο 1/4 έως 31/12/2020 σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο του 2019».

Η ρύθμιση αυτή πιστεύει πως ανοίγει το δρόμο για μαζικές απολύσεις και εκτόξευση της ανεργίας. «Θα υπάρξει μεγάλη πίεση στον κόσμο της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας που πίστεψε στη σημερινή κυβέρνηση και είχε προσδοκίες από αυτήν. Όμως η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία μάλλον ως ευκαιρία για να συμπιέσει τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα και να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση της αγοράς» τόνισε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, κατέληξε, έχει διατυπώσει με σαφή τρόπο τις προτάσεις του για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των εργαζόμενων ώστε να αντέξουν σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία, και  να βγει όρθια και η επιχειρηματικότητα και η εργασία μετά την υγειονομική κρίση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.