Δημητρης Χαριτου: Η κυβερνηση αποφευγει να δεσμευτει για αποζημιωσεις στους πληττομενους καπνοπαραγωγους της Ροδοπης

Την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών τονίζει ο βουλευτής

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου με παρέμβασή του στη Βουλή είχε ζητήσει από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αποζημιωθούν οι καπνοπαραγωγοί της ΠΕ Ροδόπης των οποίων η φετινή παραγωγή πλήττεται από παθογόνο αίτιο που δεν αντιμετωπίζεται, με το φαινόμενο να εντοπίζεται με μεγαλύτερη ένταση στους Δήμους Αρριανών και Κομοτηνής όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο ποσοστό καλλιεργούμενου καπνού (περίπου το 80%) και τους παραγωγούς να βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση λόγω απώλειας παραγωγής και εισοδήματος.

Στην απάντησή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντάς αποφεύγει να δεσμευτεί για το αν πράγματι η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο θα αποζημιώσει τους παραγωγούς καπνού στη Ροδόπη κινούμενος στη λογική του ναι μεν αλλά…

Όπως εξηγεί ο κ. Χαρίτου, μεταφέροντας την απάντηση του υπουργού, «ναι μεν το υπουργείο, όπως παραδέχεται ο υπουργός στην απάντησή του, είναι ενημερωμένο από την ΔΑΟΚ Ροδόπης για τις ζημιές στις καλλιέργειες καπνού και την έκταση αυτών, αλλά όπως σημειώνει θα υπάρξει στήριξη των πληττόμενων παραγωγών μόνο εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Οι οποίες, βέβαια, προϋποθέσεις όπως σημειώνει ο ΕΛΓΑ σε έγγραφό του που μας κοινοποίησε ο υπουργός  δεν υπάρχουν, αφού οι συγκεκριμένες ζημιές, όπως αναφέρεται στην απάντησή του, δεν εμπίπτουν στον κανονισμό του ΕΛΓΑ και πολύ δύσκολα αποζημιώνονται μέσω των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων. Θυμίζουμε όμως ότι στο παρελθόν σε ανάλογη περίπτωση το 2018 όταν και τότε προκλήθηκαν ζημιές στις καπνοκαλλιέργειες του Ν. Ροδόπης από το ίδιο παθογόνο αίτιο, υπήρξε από την πλευρά της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οικονομική στήριξη των πληγέντων καπνοπαραγωγών».

«Η αναφορά από την πλευρά του υπουργού ότι θα παρακολουθηθεί η εξέλιξη του φαινόμενου και ανάλογα θα εξεταστεί η αναγκαιότητα στήριξης των παραγώγων δεν πρέπει να δημιουργήσει εφησυχασμό» τονίζει ο βουλευτής και καταλήγει υπογραμμίζοντας την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από τους εμπλεκόμενους, «ώστε να διεκδικηθούν  δίκαιες αποζημιώσεις για όσους παραγωγούς στη Ροδόπη έχουν πραγματικά πληγεί και βέβαια για να διαμορφωθεί ένα συνολικό και βιώσιμο σχέδιο για την στήριξη και την ανάταξη της καλλιέργειας καπνού, που απασχολεί χιλιάδες παραγωγούς στην περιοχή και συγκροτεί έναν κρίσιμο τομέα της τοπικής οικονομίας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.