Δημητρης Χαριτου: Επισημη παραδοχη απο την κυβερνηση οτι εχει εγκαταλειφθει η υλοποιηση του Φραγματος Κομψατου

Κριτική από τον βουλευτή Ροδόπης στην απάντηση που έλαβε από το ΥΠΑΑΤ

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου μετά την αναφορά του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη από την Κομοτηνή ότι το φράγμα Κομψάτου είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, επανέφερε το θέμα στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσε στις 24-01-2023. Ζήτησε  από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Στύλιο, να απαντήσουν με σαφήνεια σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προχώρησαν τα τέσσερα αυτά χρόνια για να υλοποιηθεί το Φράγμα  Κομψάτου.

Η απάντηση του υπουργού

Στην απάντησή του ο υφυπουργός επισημαίνει πως σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για την επικαιροποίηση των μελετών από την Περιφέρεια μέχρι την έκδοση Περιβαλλοντικών Όρων και το ΥΠΑΑΤ να χρηματοδοτήσει την κατασκευή.

Επιπρόσθετα, σημειώνει πως «βρίσκεται σε προετοιμασία τεύχος διαγωνισμού για την εκπόνηση Αρχικού Επενδυτικού Σχεδίου (ΑΕΣ), που είναι απαραίτητο για την κατάθεση του ως Σύμπραξη Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Σε κάθε περίπτωση η φύση του έργου ως ΣΔΙΤ έχει τη δυνατότητα χρηματοδότησης του και από το ΠΑΑ 2023-2027. Με την ολοκλήρωση του ΑΕΣ, ενδεχόμενα και ανάλογα με τα διαθέσιμα ετήσια κονδύλια για τις πληρωμές διαθεσιμότητας να προχωρήσει το έργο ως ΣΔΙΤ. Έχει γίνει μια προκαταρκτική μελέτη σχετικά με το κόστος, η οποία όμως θα οριστικοποιηθεί με το ΑΕΣ».

«Σε κάθε περίπτωση» διευκρινίζει ο υπουργός στην απάντησή του, «όπως και στα υπόλοιπα έργα ΣΔΙΤ, το έργο είναι μη ανταποδοτικό, που σημαίνει πως δεν θα επιβαρυνθεί ο αγροτικός κόσμος, αφού το κόστος κατασκευής το επωμίζεται ο ιδιώτης με το χρηματοδοτικό ταμείο και την αποπληρωμή το Ελληνικό Δημόσιο μέσω πληρωμών διαθεσιμότητας εγγεγραμμένες στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

Δ. Χαρίτου: «Τέσσερα ολόκληρα χρόνια το ΥΠΑΑΤ προετοιμάζει ακόμη την διακήρυξη ενός διαγωνισμού»

Σχολιάζοντας την απάντηση που έλαβε ο κ. Χαρίτου σε δήλωσή του τονίζει πως «το ΥΠΑΑΤ  αντί να αναλάβει την ευθύνη και να εξηγήσει γιατί δεν υπήρξε καμιά πρωτοβουλία από την πλευρά του υπουργείου για να αρθούν οι όποιες αντιρρήσεις επί της αρχικής μελέτης περιβαλλοντικών όρων (ΜΠΕ), που άλλωστε είχε προκηρυχθεί για λογαριασμό του ΥΠΕΝ, μας γνωστοποιεί επίσημα ότι την ευθύνη την έχει μετακυλήσει στην Περιφέρεια ΑΜΘ.

Μας γνωστοποιεί, για πρώτη φορά, ότι τέσσερα ολόκληρα χρόνια το ΥΠΑΑΤ προετοιμάζει ακόμη την διακήρυξη ενός διαγωνισμού που πρόκειται να διενεργήσει, προκειμένου να εκπονηθεί άλλη μελέτη οικονομικής βιωσιμότητας του αρδευτικού έργου ώστε να αξιολογηθεί αν  μπορεί  να ενταχθεί ως έργο ΣΔΙΤ!

Ενώ στην ίδια  απάντηση γίνεται ξεκάθαρο ότι δεν έχει εξασφαλιστεί καμιά απολύτως χρηματοδότηση από τα διαθέσιμα προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία.

Από την απάντηση προκύπτει αβίαστα ότι ένα τόσο σημαντικό έργο για την περιοχή, όπως το φράγμα του Ιάσμου, ουσιαστικά έχει εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση, παρότι στα λόγια αναγνωρίζεται η πολύ μεγάλη σημασία που έχει για τον αγροτικό κόσμο, τον πρωτογενή τομέα και την τοπική οικονομία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.