Δημητρης Χαριτου: «Αισθανομαι πιο ετοιμος, ωριμος και αποφασισμενος απο ποτε, ωστε την επομενη μερα να γινουν σημαντικα βηματα για την στηριξη, ενισχυση και αναπτυξη της περιοχης»

Ο υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ζητά την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πρόσωπό του ώστε η Ροδόπη και η χώρα «να μην χάσουν άλλη τετραετία»

Το πλαίσιο της προσπάθειάς του για την ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών της Ροδόπης, ώστε να συνεχίσει την εκπροσώπησή τους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, περιέγραψε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου.

Ο κ.Χαρίτου διεκδικεί εκ νέου την εκλογή του, δηλώνοντας τόσο προσωπικά πιο έτοιμος, ώριμος και αποφασισμένος από ποτέ, όσο και συλλογικά ως ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, να κάνουν αυτά που πρέπει να κάνουν, ώστε την επόμενη μέρα των εκλογών να γίνουν σημαντικά βήματα για την στήριξη, ενίσχυση και ανάπτυξη της Ελλάδας γενικότερα και της περιοχής ειδικότερα.

Δημήτρης Χαρίτου όμως, με αφετηρία την 22α Μαΐου…

ΠτΘ: Η διακαναλική συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άνοιξε, μεταξύ άλλων, και την ατζέντα των συζητήσεων για το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών. Κατά την γνώμη σας, είναι ισχυρό το σενάριο μιας κυβέρνησης συνεργασίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, την επομένη της 21ης Μαΐου;

Δ.Χ.: Αποτελεί αναγκαιότητα για τον τόπο σήμερα να υπάρξει μια πολιτική αλλαγή και προοδευτική διακυβέρνηση. Το λέω αυτό, γιατί η κοινωνία βίωσε και βιώνει με έναν τραυματικό τρόπο τις πολιτικές που ασκεί σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναι φανερό ότι δεν αντέχει άλλο. Δε μπορεί να συνεχιστεί αυτή η δύσκολη πραγματικότητα. Είναι μια αναγκαιότητα, στην οποία «απαντά» η πρόταση που κατέθεσε για άλλη μια φορά, ο Αλέξης Τσίπρας. Έχουμε καταθέσει στη δημόσια συζήτηση και προς όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, τις προοδευτικές, δημοκρατικές και αριστερές δυνάμεις, ένα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο πρόγραμμα για την επόμενη μέρα. Με βάση αυτό το πρόγραμμα, ζητούμε να υπάρξει η συνεργασία των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων. Υπάρχει, όμως, ένα κρίσιμο σημείο. Για να υπάρξει αυτή η θετική εξέλιξη, πρέπει στις 21 του Μάη να είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αν είναι πρώτος, είναι φανερό ότι θα ανοίξει ο δρόμος για μια τέτοια προοδευτική διακυβέρνηση, ανεξάρτητα από τις επιφυλάξεις και τις ενστάσεις που ενδεχομένως να έχουν οι άλλες δυνάμεις του προοδευτικού και αριστερού χώρου. Αλλιώς, εάν είναι πρώτος ο κ. Μητσοτάκης, θα υπάρξουν εξελίξεις προς άλλη κατεύθυνση, καθώς θα συνεχίσουμε να βιώνουμε αυτά που βιώνει μέχρι και σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. Δεν αναφέρομαι μόνο στους εργαζόμενους, αναφέρομαι και στους νέους, στην επιχειρηματικότητα, αλλά και όλους όσοι πλήττονται από την ανεξέλεγκτη ακρίβεια. Ας μην κρυβόμαστε, η ακρίβεια δεν πλήττει μόνο τους προοδευτικούς. Είναι, λοιπόν, ένα πολύ σαφές δίλημμα.

«Όταν είσαι με το πιστόλι στον κρόταφο, δεν μπορείς να ασκήσεις τις πολιτικές που επιθυμείς»

ΠτΘ: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά μια «πρώτη» ευκαιρία να κυβερνήσει με βάση το δικό του πρόγραμμα, καθώς στην προηγούμενη κυβερνητική του θητεία, κλήθηκε να υπηρετήσει πολιτικές για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Σας βρίσκει σύμφωνο αυτή η λογική του Αλέξη Τσίπρα;

Δ.Χ.: Είναι λογικό να σημειώνει ο πρόεδρος ότι ζητούμε, πράγματι, την πρώτη ευκαιρία. Γιατί, όταν είσαι με το πιστόλι στον κρόταφο, διαρκώς με τους δανειστές πάνω από το κεφάλι σου, είναι βέβαιο πως δε μπορείς να ασκήσεις τις πολιτικές που έχεις ως πολιτική βούληση. Οφείλουμε, όμως, για εκείνη την περίοδο να αποδεχτούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που έβγαλε στο τέλος τη χώρα από τα μνημόνια, το Καλοκαίρι του 2018. Παρέδωσε ρυθμούς ανάπτυξης για συνεχή τρίμηνα, άφησε ένα μαξιλάρι 37 δισεκατομμυρίων ευρώ για να το διαχειριστεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και βέβαια, ρύθμισε το χρέος της χώρας ως το 2030, έτσι ώστε η χώρα να δανείζεται με χαμηλά επιτόκια. Όλα αυτά έγιναν, κρατώντας την κοινωνία όρθια, χωρίς να σημαίνει ότι δεν έγιναν λάθη, παραλείψεις ή αδικίες εις βάρος συγκεκριμένων κατηγοριών της ελληνικής κοινωνίας.

Σήμερα, όμως, είναι μια άλλη πραγματικότητα. Η χώρα σήμερα έχει υψηλούς διαθέσιμους πόρους, δεν έχει δημοσιονομικούς περιορισμούς και έχει τη δυνατότητα δανεισμού με χαμηλά επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό που λείπει είναι ένα συνεκτικό και εφαρμόσιμο σχέδιο, που θα μπορεί να επουλώσει τις πληγές και τα τραύματα αυτής της δεκαετίας. Ένα πρόγραμμα που θα στηρίξει εισοδήματα, συντάξεις, μισθούς, την υγιή επιχειρηματικότητα και βεβαίως, ένα νέο κοινωνικό κράτος, δηλαδή την υγεία και την παιδεία. Ένα πρόγραμμα που θα δώσει ελπίδα και προοπτική στον τόπο για την επόμενη μέρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τώρα πολύ πιο έμπειρος, ώριμος και αποφασισμένος να κάνει αυτά που μπορεί να κάνει. Δεν αρκεί, εξάλλου, μόνο να μπορείς, αλλά και να θέλεις. Ο Αλέξης Τσίπρας και θέλει και μπορεί να προχωρήσουν όλες αυτές οι αλλαγές που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.

«Δεν επαναπαύτηκα αυτά τα τέσσερα χρόνια»

ΠτΘ: Φαντάζομαι ότι αυτή η λογική, της πρώτης ευκαιρίας, αντιστοιχεί και στη δική σας περίπτωση. Ισχύει αυτή η λογική και σε ό,τι αφορά τη δική σας υποψηφιότητα; Μια πιθανή επανεκλογή σας, θα είναι πλέον με όρους διεκδίκησης για ένα καλύτερο αύριο;

Δ.Χ.: Θέλω να είμαι ειλικρινής. Δεν επαναπαύτηκα αυτά τα τέσσερα χρόνια. Αξιοποίησα κάθε δυνατότητα που μου έδινε η θέση του βουλευτή και την ευθύνη που μου ανέθεσαν οι πολίτες. Έγιναν εκατοντάδες παρεμβάσεις μέσα στη Βουλή και αυτό νομίζω, είναι κάτι που το αναγνωρίζει η πλειοψηφία της κοινωνίας, ανεξαρτήτως της γνώμης που έχει για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι μπορεί να ενοχλούνται. Άλλοι μιλούν για παρεμβάσεις που έγιναν μόνο για να γίνουν, ενώ άλλοι λένε ότι δεν ήταν όσο αποτελεσματικές θα έπρεπε. Καταλαβαίνω την ανησυχία τους. Είχαν συνηθίσει στην ευκολία να κάθονται κάπου εκεί στα προάστια των Αθηνών, ανάμεσα στα προάστια και τη Βουλή, και να εμφανίζονται κάθε 4 χρόνια για να επιβεβαιώσουν ότι θα πάρουν την ψήφο των πολιτών. Όπως και άλλοι που ουσιαστικά έχουν γυρίσει την πλάτη στην περιοχή, περιφέρονται στην πλατεία Κολωνακίου και εμφανίζονται ως «σωτήρες» την επόμενη μέρα, για να κάνουν, υποτίθεται, πιο αποτελεσματική την παρουσία και τη δράση της Ροδόπης στα κέντρα των αποφάσεων. Στο ερώτημα σας, λοιπόν, αν πράγματι διεκδικώ την επανεκλογή μου, θα σας το πω πολύ ειλικρινά. Μπορώ να απευθύνομαι σε όλους τους συμπολίτες μου με καθαρό βλέμμα και να τους ζητώ να επιβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο μου. Για να συνεχίσουμε την επόμενη μέρα, από καλύτερες θέσεις και με μεγαλύτερες δυνατότητες, όχι μόνο να προβάλλουμε τις ανάγκες και τα δίκαια αιτήματα της Ροδόπης, αλλά να τα κάνουμε και πράξη μέσα από μια προοδευτική διακυβέρνηση.

«Μεγάλα τμήματα της κοινωνίας έχουν, σήμερα, ξεπεράσει τα κομματικά στερεότυπα»

ΠτΘ: Η συνεχή σας παρουσία παντού αποτελεί ένα βασικό χαρακτηριστικό, που αναγνωρίζεται ακόμα και από ανθρώπους εκτός της οικογένειας του ΣΥΡΙΖΑ. Απευθύνεστε, λοιπόν, κι εσείς σε ένα ευρύτερο κοινό;

Δ.Χ.:  Βεβαίως, γιατί νομίζω ότι σήμερα, μεγάλα τμήματα της κοινωνίας έχουν ξεπεράσει τα κομματικά στερεότυπα και ίσως όχι μόνο αυτά. Έχουν ξεπεράσει και άλλα στερεότυπα, προκαταλήψεις, διαχωρισμούς ανάμεσα σε θρησκείες και καταγωγές. Και νομίζω, με πιο ανοιχτό βλέμμα παρακολουθούν και αναγνωρίζουν την αξιοσύνη και την προσφορά του καθενός στην τοπική κοινωνία σήμερα. Αυτό λαμβάνω και εισπράττω από τις περιοδείες που πραγματοποιώ σε όλη την έκταση της Ροδόπης, από την Ξυλαγανή ως τα Θάμνα και από τις Σάπες μέχρι τον Ίασμο. Παντού μπορεί η κοινωνία να αναγνωρίσει όσους δεν κρύφτηκαν αυτά τα 4 χρόνια, ήταν δίπλα τους και ανέδειξαν αυτά τα πιο σημαντικά που απασχολούν την περιοχή. Χωρίς προκαταλήψεις, στερεότυπα και διαχωρισμούς. Με ένα μόνο πνεύμα, γιατί αυτό καθοδηγούσε τη σκέψη μου και κυριάρχησε σε κάθε επιλογή μου. Αυτή ήταν η μοναδική μου αρχή.

ΠτΘ: Αν μπορούσατε να προσδιορίσετε τη δική σας άμεση προτεραιότητα για την επόμενη μέρα, για την περιοχή της Ροδόπης πιο συγκεκριμένα, ποιο ζήτημα θα βάζατε;

Δ.Χ.: Θα σας έλεγα ότι με μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση, θα υπάρξει μια άμεση επανεκκίνηση κρίσιμων θεμάτων της περιοχής. Καταρχήν, αμέσως θα προχωρούσε η υλοποίηση και εφαρμογή της υπογεγραμμένης από τη Βουλή σύμβασης, ανάμεσα στο Δημόσιο και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για την ανέγερση του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής, το οποίο πάγωσε 4 χρόνια από τη σημερινή κυβέρνηση. Είναι, συνεπώς, μια πρώτη προτεραιότητα, για να έχει επιτέλους η Κομοτηνή και η Ροδόπη το νοσοκομείο που της αξίζει. Προφανώς, επίσης, θα επανασχεδιάσουμε τον ενεργειακό σχεδιασμό στην περιοχή, συζητώντας εκ νέου για το τι θα γίνει με δεύτερη μονάδα της ΔΕΗ, μια πολύ σημαντική μονάδα που μπορεί να δώσει ώθηση στην τοπική ανάπτυξη. Τρίτον, θα υπάρξει μια πιο στοχευμένη πολιτική, ειδικά στα ζητήματα του πρωτογενή τομέα, της οικονομίας μας, που σήμερα ασφυκτιά σε ένα κλίμα απαξίωσης. Δε θέλω να επεκταθώ σε αυτά, καθώς τα βιώνει με τραυματικό τρόπο ο αγροτικός κόσμος και οι κτηνοτρόφοι μας. Αισθάνονται ότι αδυνατούν να κρατήσουν βιώσιμες τις εκμεταλλεύσεις τους, είτε τις γεωργικές, είτε τις κτηνοτροφικές. Και βεβαίως, δεν χωρά αμφιβολία ότι θα τεθεί ως άμεση προτεραιότητα η ενίσχυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, γιατί δυστυχώς είναι ακριβώς όπως το άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ίσως και πιο υποβαθμισμένο. Όσα είχαν σχεδιαστεί να γίνουν, πριν 4 χρόνια εδώ στην Κομοτηνή, όχι απλώς πάγωσαν και δεν προχώρησαν, αλλά μετανάστευσαν και σε διπλανούς νομούς.

Δεν πρέπει να χαθεί άλλη τετραετία για τη Ροδόπη, όπως και για τη χώρα. Κι εγώ αισθάνομαι πιο έτοιμος, ώριμος και αποφασισμένος από ποτέ, έτσι ώστε την επόμενη μέρα να γίνουν σημαντικά βήματα για την στήριξη, ενίσχυση και ανάπτυξη της περιοχής.

Θεωρώ, και πρέπει να το μοιραστώ με τους συμπολίτες μας, ότι οφείλουμε να αναλογιστούμε πως στις 21 του Μάη, εκλέγονται στην πραγματικότητα βουλευτές. Και το λέω μετά λόγου γνώσεως. Γιατί σε αυτές τις εκλογές, ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει με σταυρό ποιοι θα τον εκπροσωπήσουν. Στο ενδεχόμενο δεύτερων εκλογών, δεν θα υπάρχει ο σταυρός προτίμησης, αλλά μόνο η λίστα που θα καταθέσουν οι κομματικοί σχηματισμοί. Και πρέπει να γνωρίζουν οι συμπολίτες μου ότι η σειρά κατάταξης των υποψηφίων στη λίστα θα είναι με βάση τη σταυροδοσία της 21ης Μαΐου, της πρώτης κάλπης δηλαδή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.