Δικαιοσυνη για τους πυροπληκτους της Ροδοπης

Δέσμευση Κελέτση για ακατάσχετο αποζημιώσεων αγροτών και κτηνοτρόφων

Η εφαρμογή του μέτρου 5.2 στον Έβρο θα αποτελέσει προηγούμενο και για τις υποβληθείσες αιτήσεις σχεδίων βελτίωσης στο νομό Ροδόπης

Το ζήτημα της εφαρμογής και για την Ροδόπη της δέσμης των 16 μέτρων που ανακοινώθηκαν για τον πυρόπληκτο Έβρο από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκη στις 7 Νοεμβρίου, έθεσε με επίκαιρη ερώτησή του στην Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ. Ιλχάν Αχμέτ.

Ο κ. Ιλχάν Αχμέτ με την ερώτησή σου ζήτησε να μάθει ποια από όλα αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν και στην Ροδόπη και ειδικότερα στους πυρόπληκτους δήμους Ιάσμου, Μαρώνειας-Σαπών και Κομοτηνής που τα δικαιούνται απόλυτα.

Απαντώντας στον βουλευτή Ροδόπης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρος Κελέτσης τόνισε τα εξής : «τα μέτρα που θα εφαρμόσουμε στον Έβρο, θα εφαρμοστούν και στη Ροδόπη. Ήδη, πρέπει να πω τα εξής: Τα μέτρα εξαγγέλθηκαν στις 7 του μηνός. Στις 8 του μηνός έγινε η καταβολή των αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους. Δεν έγινε μόνο στον Έβρο, έγινε και στους κτηνοτρόφους της Ροδόπης, μαζί, από τον ΕΛΓΑ, ακριβώς γιατί –επαναλαμβάνω- τα αντιμετωπίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο.

Βεβαίως, τώρα εκκρεμεί η προκήρυξη του Μέτρου 5.2. Εκεί, λοιπόν, θα δούμε το πώς θα εξειδικευτεί η επέκταση των σχεδίων βελτίωσης σε όλους τους ενδιαφερόμενους και υποψηφίους στο Νομό Έβρου, όπως ακριβώς έγινε και στη Θεσσαλία. Όταν θα το εφαρμόσουμε, ακριβώς θα δούμε πώς θα το εφαρμόσουμε και αυτό.

Σας ενημερώνω δε ότι στην τροπολογία που ετοιμάζουμε, ανάλογη με αυτήν που ίσχυσε για τη Θεσσαλία, για το ακατάσχετο των αποζημιώσεων που δίνονται στους αγρότες μας και τους κτηνοτρόφους μας, περιγράφονται οι περιοχές οι πυρόπληκτες για τους κατοίκους των οποίων θα ισχύσει το ακατάσχετο και βέβαια μέσα σε αυτές περιλαμβάνονται –γιατί ακριβώς μεταφέρουμε τις περιοχές όπως περιγράφονται στην ΚΥΑ- και οι περιοχές οι δικές σας της Ροδόπης.

Κατά συνέπεια, νομίζω ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία για το κατά πόσον και αν τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν και για την περιοχή της πυρόπληκτης Ροδόπης.»

Σε δήλωσή του μετά τη συζήτηση, ο κ. Ιλχάν Αχμέτ εξήγησε πως «αυτό που λάβαμε ως διαβεβαίωση από τον κ. Κλελέτση σε σχέση με την Ροδόπη είναι ότι με την προκήρυξη του μέτρου 5.2, η εφαρμογή του μέτρου για τους αγρότες του Έβρου θα αποτελέσει πιλότο και για τα αντίστοιχα σχέδια βελτίωσης της Ροδόπης που ανέρχονται σε 88. Παράλληλα, θα ισχύσει το ακατάσχετο των αποζημιώσεων που ίσχυσε για την Θεσσαλία θα ισχύσει για πυρόπληκτες περιοχές μεταξύ των οποίων και η Ροδόπη».

Παράλληλα ο ίδιος έκανε γνωστό πως θα επανέλθει σε αυτό το πλαίσιο με νέα ερώτηση για την αγροτική οδοποιία μέσω του Leader,  για τους μελισσοκόμους και για την απώλεια του ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτρόφων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.