Διημερη επισκεψη Ν. Δενδια στην Αλεξανδρουπολη

Παρέθεσε κοινό γεύμα σε Μητροπολίτες και Μουφτήδες της Θράκης

Διήμερη επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποίησε την Πέμπτη 9 και την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας.

Οι επαφές του κ. Δένδια στην περιοχή ξεκίνησαν με την παράθεση κοινού δείπνου στους τέσσερις Μητροπολίτες και στους τρεις Τοποτηρητές Μουφτήδες της Θράκης στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης.

Επρόκειτο για μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, όπως είπε και ο κ. Δένδιας στην αρχή του δείπνου, απευθυνόμενος στους Μητροπολίτες και τους Τοποτηρητές Μουφτήδες. Κι αυτό γιατί είναι η πρώτη φορά που υπουργός Εξωτερικών συναντάται ταυτόχρονα και με τους Μητροπολίτες και με τους Τοποτηρητές Μουφτήδες και το δείπνο αυτό έγινε την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως η Θράκη είναι ένα παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων, αλληλοσεβασμού και ενότητας» τόνισε ο κ. Δένδιας.

Στο δείπνο πήραν μέρος οι Μητροπολίτες Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου Δαμασκηνός και οι Τοποτηρητές Μουφτήδες Ξάνθης Μπιλάλ Καρά Χαλήλ, Κομοτηνής Τζιχάτ Χαλήλ και Διδυμοτείχου Χαμζά Οσμάν.

Στο Εθνολογικό Μουσείο τον υπουργό Εξωτερικών υποδέχθηκε η ιδρύτρια του Αγγέλα Γιαννακίδου η οποία τον ξενάγησε.

Στην αρχή του δείπνου οι Μητροπολίτες και οι Τοποτηρητές Μουφτήδες ευχήθηκαν στον κ. Δένδια «χρόνια πολλά» για την ονομαστική του εορτή πριν λίγες μέρες.

Επίσκεψη στο Λιμάνι Αλεξανδρούπολης

Την επόμενη ημέρα ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Λιμένα Αλεξανδρούπολης, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ και αξιωματούχους του Ελληνικού Στρατού και της αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής στην Αλεξανδρούπολη.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Δένδιας, τόνισε πως «το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση, για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά συνολικά και για τη θρακιώτικη και για την ελληνική κοινωνία». Ο ίδιος εξήγησε πως: «Είχαμε από την αρχή, από το 2019, τρεις κατευθυντήριους άξονες:

-Ο πρώτος είναι ο αμυντικός άξονας και νομίζω με τις δύο συμφωνίες που υπογράψαμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής υπηρετείται απολύτως. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει μπει μέσα στους σχεδιασμούς και υπηρετεί με τον τρόπο αυτό, με την πιο καθαρή έννοια, το εθνικό συμφέρον.

-Ο δεύτερος αφορά το οικονομικό το εμπορικό κομμάτι. Το λιμάνι θα εξελιχθεί θα γίνει ένα λιμάνι εισόδου στην κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και θα παίξει ένα πολύ μεγάλο ρόλο για την πόλη και την περιοχή.

-Το τρίτο είναι το ενεργειακό. Το υγροποιημένο αέριο ο νέος Σταθμός ο οποίος θα φτιαχτεί λίγα μίλια από δω και η διασύνδεση με τον TAP θα οδηγήσει στο να γίνει Αλεξανδρούπολη στο να γίνει η Θράκη νέος ενεργειακός κόμβος. Κι όλο αυτό συνολικά υπηρετεί το νέο όραμα για την πατρίδα μας. Διασυνδεδεμένη, αμυντικά ισχυρή, κυρίαρχη, με ένα λαμπρό οικονομικό μέλλον σε μία ακμάζουσα Ευρώπη».

Ακολούθησε στις 10:00 το πρωί, η ανακήρυξη του Νίκου Δένδια σε επίτιμο δημότη της πόλης σε ειδική τελετή η οποία έγινε στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.