Διευθετηση των στεγαστικων δανειων των παλιννοστησαντων ομογενων ζητουν βουλευτες του ΚΚΕ

Περίπου 35.000 πανελλαδικά αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το στεγαστικό τους δάνειο

Το μείζον ζήτημα της ανάγκης διευθέτησης των στεγαστικών δανείων των παλιννοστησάντων ομογενών από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ επαναφέρει με κοινοβουλευτική του ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Εσωτερικών και Κοινωνικής Συνοχής το ΚΚΕ. Το κόμμα της αντιπολίτευσης έχει επανειλημμένα καταθέσει σχετικές ερωτήσεις, αλλά και τροπολογία για την προστασία των παλιννοστήσαντες  ομογενών που έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια χωρίς όμως θετική ανταπόκριση από πλευράς κυβερνώντων.

Στην παρούσα συγκυρία το ΚΚΕ επανέρχεται στο αίτημα διότι «το πρόβλημα αυτό γίνεται ακόμα εντονότερο αν λάβουμε υπόψη μας ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο που συνολικά ο λαός μας ‘στενάζει’ λόγω της τεράστιας ακρίβειας και των χαμηλών μισθών με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλύψει ακόμα και τις βασικές του ανάγκες».

Όπως τονίζουν στην ερώτησή τους 11 βουλευτές του κόμματος «σήμερα, πολλοί παλιννοστήσαντες από την πρώην Σοβιετική Ένωση έρχονται αντιμέτωποι με διαταγές πληρωμής για το σύνολο της οφειλής στεγαστικών τους δανείων. Αυτό συμβαίνει λόγω των πολιτικών που εφάρμοσαν διαχρονικά όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή της ΝΔ. Πιο συγκεκριμένα οι διατάξεις του άρθρου 103 του ν.4549/2018 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της κατ’ εξουσιοδότησης του εκδοθείσας Υπουργικής Απόφασης 2/94253/0025/21.12.2018, που προβλέπουν ότι δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου μπορούν να ρυθμίζονται μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων και των δανειοληπτών χωρίς την παρέμβαση του Ελληνικού Δημοσίου. Αλλά και από την 2/18649/0025/5-6-2020 Απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών της κυβέρνησης της ΝΔ, που αφορά τα δάνεια που δόθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και κατ’ ουσία έδωσαν το «πράσινο φως» στα πιστωτικά ιδρύματα για την αύξηση των πιέσεων απέναντι στους δανειολήπτες, με την αποστολή ειδοποιητηρίων, περί μεταβίβασης των ανεξόφλητων οφειλών στις αρμόδιες ΔΟΥ ή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης και κατάσχεσης σε βάρος τους».

Παράλληλα οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν πως «οι παλιννοστήσαντες ομογενείς που αντιμετωπίζουν σήμερα το συγκεκριμένο πρόβλημα με το στεγαστικό τους δάνειο ανέρχονται περίπου σε 35.000 πανελλαδικά» και εξηγούν πως «αυτό που ζητούν είναι να διαγραφούν τα ποσά που έχουν διαμορφωθεί από προσαυξήσεις λόγω ανατοκισμού και κεφαλαιοποίησης κάθε μορφής τόκων. Οι οφειλές που παραμένουν μετά τις παραπάνω διαγραφές να μειωθούν κατά 50%. Το δε ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του ποσού που απομένει, μετά τις ανωτέρω διαγραφές, να μην υπερβαίνει το 10% του ετήσιου φορολογητέου ποσού, προκειμένου να μπορέσουν να σώσουν τη μοναδική τους κατοικία, που για τους περισσότερους ήταν όνειρο ζωής».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους συναρμόδιους υπουργούς «σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα της ρύθμισης των δανείων των παλιννοστησάντων ομογενών από την πρώην ΕΣΣΔ αλλά και να πάψει οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης ή άλλο αναγκαστικό μέτρο εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και του Δημοσίου προκειμένου να μην χάσουν τα σπίτια τους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.