Διαπολιτισμικο «οχι» απο τη Ροδοπη

Στο δημοψήφισμα-«σταθμό» για τη νέα Μεταπολίτευση

Εκκωφαντικό, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ήταν το «όχι» που είπαν οι Ροδοπίτες την Κυριακή, στο κρίσιμο δημοψήφισμα για την πρόταση των δανειστών και στις προεκτάσεις, που αυτό απέκτησε. Μάλιστα, το ποσοστό του «όχι» στον νομό μας ξεπέρασε κατά δύο μονάδες τον πανελλαδικό μέσο όρο, «κλειδώνοντας» στο 63,46%. Στις κάλπες, που στήθηκαν σε 257 εκλογικά τμήματα, προσήλθαν συνολικά 63.675 εκλογείς, δηλαδή το 54,23% των εγγεγραμμένων.

Από τα έγκυρα ψηφοδέλτια, που ήταν 58.759, ήτοι 92,28% του συνόλου, τα 37.286 ήταν υπέρ του «όχι», ενώ τα 21.473 υπέρ του «ναι». Η μεγαλύτερες επιδόσεις του «όχι» καταγράφηκαν στους δήμους Αρριανών και Ιάσμου(74,81% και 66,17% αντίστοιχα) καταδεικνύοντας έναν σαφή προσανατολισμό και της μειονότητας, ενώ στους δήμους Κομοτηνής και Μαρωνείας-Σαπών περιορίστηκε σε ποσοστά, που μόλις ξεπερνούσαν το 60% (60,11% και 60,04% αντίστοιχα). 

Το δημοψήφισμα μετατράπηκε γιορτή

Η υπεροχή του «όχι» διαφάνηκε ξεκάθαρα από την πρώτη μόλις ώρα, μετά από το κλείσιμο της κάλπης, καθότι πολύ σύντομα, λόγω της ιδιομορφίας της προχθεσινής εκλογικής διαδικασίας, άρχισε η ροή των αποτελεσμάτων από τα εκλογικά τμήματα της Ροδόπης. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, όταν τα κομματικά στελέχη και οι υποψήφιοι έδιναν ραντεβού στην αίθουσα της πρώην Νομαρχίας, αυτή τη φορά οι υποστηριχτές του «ναι» και του «όχι» προτίμησαν να ενημερωθούν για τις εξελίξεις, σε τοπικό και σε πανελλαδικό επίπεδο, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Εξαίρεση αποτέλεσε η συγκέντρωση υποστηριχτών του «όχι» στο στέκι των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ, στην οδό Σεφέρη, παραπλεύρως της Βενιζέλου. Το κλίμα αισιοδοξίας, που επικρατούσε και πριν από το κλείσιμο της κάλπης, επιβεβαιώθηκε καταρχήν από τις δημοσκοπήσεις των τηλεοπτικών σταθμών, λίγο μετά από τις 7.00, αλλά μετατρεπόταν σταδιακά σε πανηγυρικό, αφού όσο η ώρα περνούσε, η ροή των επίσημων αποτελεσμάτων έδινε στο «όχι» διαστάσεις θριάμβου. Η αγωνία έδωσε τη θέση της στην ανακούφιση και στην ευφορία, ενώ η συγκέντρωση δεν άργησε να μετατραπεί σε γιορτή, η οποία κράτησε μέχρι τις μεταμεσονύκτιες ώρες. Από το σημείο πέρασαν μεταξύ άλλων οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι κ.κ. Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, καθώς επίσης πολίτες που στήριξαν την πρωτοβουλία υποστήριξης του «όχι» και ένοιωσαν δικαιωμένοι για την επιλογή τους. 

Πώς ψήφισε η Περιφέρεια ΑΜ-Θ ανά περιφερειακή ενότητα

Στην επικράτεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δημοψήφισμα της Κυριακής συνολικά 365.488 εκλογείς. Τα άκυρα ψηφοδέλτια ανήλθαν σε 4,75%, τα «λευκά» σε 1,14%, ενώ το «όχι» υπερίσχυσε του «ναι» με 59,80% έναντι 40,20%. Το υψηλότερο ποσοστό του «όχι» καταγράφηκε στη γειτονική Ξάνθη(67,89% έναντι 32,11% «ναι»), για να ακολουθήσουν η Ροδόπη(63,46%-36,54%), η Καβάλα(58,67%-41,33%), η Δράμα (57,08%-42,92%) και ο Έβρος(54,64%-45,36%).

«Πονοκέφαλος» για τους δικαστικούς αντιπροσώπους τα Χ στα ψηφοδέλτια

Χωρίς απρόοπτα και ιδιαίτερα προβλήματα εξελίχτηκε η διαδικασία της ψηφοφορίας στα εκλογικά τμήματα της Ροδόπης. Το άνοιγμα της κάλπης την Κυριακή το πρωί βρήκε μεν στις θέσεις τους τούς δικαστικούς αντιπροσώπους, πλην όμως μετρημένα στα δάχτυλα ήταν τα μέλη εφορευτικών επιτροπών, που συνέδραμαν στη διαδικασία. Ωστόσο, εξαιτίας της φύσεώς του το δημοψήφισμα δεν ταλαιπώρησε ιδιαίτερα τους δικαστικούς αντιπροσώπους στο στάδιο της διαλογής των ψηφοδελτίων.

Μοναδική εξαίρεση ο «πονοκέφαλος», που τους προκάλεσε σε αυτό το στάδιο, η αποδοχή ή μη ως έγκυρων των ψηφοδελτίων, που έφεραν το σύμβολο Χ αντί για σταυρό. «Υπήρχαν ζητήματα ερμηνείας κατά τη διαλογή των ψηφοδελτίων», γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, κ. Γιώργος Κυμπαρίδης, εξηγώντας πως για την προάσπιση της αρχής της μυστικότητας της ψηφοφορίας στις μεν περιπτώσεις που τα Χ ήταν πολύ λίγα σε αριθμό τα αντίστοιχα ψηφοδέλτια θεωρούνταν άκυρα και στις δε, που τα ψηφοδέλτια με Χ εμφανίζονταν με μεγάλη συχνότητα, καταμετρούνταν κανονικά ως έγκυρα. Επιπλέον, ο κ. Κυμπαρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός πως παρά τον φόρτο, που είχαν να αντιμετωπίσουν οι συνάδελφοί του, κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της διαδικασίας του δημοψηφίσματος. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.