Διακριτη ιδεολογικη και πολιτικη ταυτοτητα θελει ο Χαρης Καστανιδης για το ΚΙΝΑΛ

«Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να ξανακάνουμε τη δημοκρατική παράταξη μεγάλη»

Φίλους και συντρόφους συνάντησε στην Κομοτηνή ο υποψήφιος πρόεδρος

Φίλους και συντρόφους του ΚΙΝΑΛ, ενόψει της υποψηφιότητας του ως προέδρου στις εσωκομματικές εκλογές, είχε την ευκαιρία να συναντήσει στην Κομοτηνή ο κ. Χάρης Καστανίδης, το απόγευμα του Σαββάτου 9 Οκτωβρίου.

Ο κ. Καστανίδης ανέπτυξε το όραμα του για την δημοκρατική παράταξη, καθώς και την πεποίθησή του πως το κόμμα, αναδεικνύοντας μια ευκρινή ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα, μπορεί να κάνει άλμα ανόδου και να αποτελέσει μια πρωταγωνίστρια πολιτική δύναμη όπως στο παρελθόν.

Απαραίτητη η παράταξη στη χώρα

«Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να ξανακάνουμε τη δημοκρατική παράταξη μεγάλη» σημείωσε ο κ. Καστανίδης, εκφράζοντας την πεποίθηση πως αυτό μπορεί να γίνει σε πυκνό χρόνο και με εντατική εργασία.

«Η χώρα έχει ανάγκη από μια μεγάλη παράταξη που αντιπροσωπεύει τις ιδέες του  Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, γιατί όποτε βρέθηκε στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας, οι Έλληνες ευημέρησαν και η χώρα έκανε άλματα προόδου προς τα μπρος» σημείωσε, και αυτό πρέπει να γίνει τώρα.

Γιατί τώρα; Γιατί σύμφωνα με τον κ. Καστανίδη το 2022 μπορεί να είναι έτος εθνικών εκλογών, αλλά και επειδή θέλουν να πάρουν πολύ μεγάλες και σοβαρές πολιτικές πρωτοβουλίες ενόψει της πιθανότητας προς το τέλος του έτους, η χώρα να βρεθεί μπροστά σε δυσάρεστες οικονομικές εξελίξεις, όταν σταματήσει το καθεστώς δημοσιονομική χαλαρότητας, και από 1/1/2023 θα επιστρέψουμε στο καθεστώς αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας.

«Σε αυτή την περίπτωση θέλω να ξέρουν οι πολίτες της Ροδόπης, ότι υπάρχει κίνδυνος να τεθεί η χώρα σε τροχιά χρεωκοπίας, γιατί στα περίπου δύο χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ το χρέος είναι ήδη στο 212% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, ενώ το έλλειμα ανέρχεται στα 19,8 δις ευρώ» σημείωσε.

Αυτοί είναι οι λόγοι, πέρα από την αγάπη τους για το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΑΛ, να υπάρχει και πάλι στο προσκήνιο μια μεγάλη πρωταγωνίστρια πολιτική δύναμη όπως στο παρελθόν.

Ανάγκη για προοδευτική σύλληψη της πολιτικής

Φέροντας ένα παράδειγμα για το τι σημαίνει προοδευτική σύλληψη της πολιτικής, των κοινωνικών αναγκών και των προβλημάτων, όπως ο ίδιος προέταξε, αναφέρθηκε στο θέμα της υπογεννητικότητας στην περιοχή της Θράκης, τη μετανάστευση, και τις σχολάζουσες αγροτικές γαίες. «Θα μπορούσαμε αυτές τις σχολάζουσες αγροτικές γαίες να τις δώσουμε σε κοινότητες νέων παιδιών για να καλλιεργήσουν σπόρο, αντί να πληρώνει 180 εκ. ευρώ η χώρα για να εισάγει σπόρο, την ώρα που σύμφωνα με μελέτες οι καλύτερες κλιματικές συνθήκες είναι στην περιοχή» πρότεινε ο κ. Καστανίδης για να υπογραμμίσει πως «θα πρέπει να ξαναδούμε πράγματα που αγγίζουν τις ευαισθησίες αλλά και το μέλλον των πολιτών» γύρω από τα οποία θα πρέπει να οργανωθεί η πολιτική, και όχι «τριτοτέταρτα» όπως τα χαρακτήρισε, θέματα, που απασχολούν τα συστημικά ΜΜΕ και τη δημόσια ζωή.

«Το όνομά μας είναι η ψυχή μας»

Ερωτηθείς για τους λόγους που θα πρέπει να τον ψηφίσουν όσοι προσέλθουν στις κάλπες, σημείωσε πως η ιστορική του διαδρομή, οι εγγυήσεις που παρέχει για το μάλλον και οι ιδέες του είναι αυτές που θα πρέπει να «μετρήσουν» τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος.

Σχολιάζοντας δε την πρόταση του συνυποψήφιου του κ. Ανδρέα Λοβέρδου για την επιστροφή στα σύμβολα και το όνομα του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε πως αυτό θα αποφασιστεί στο πρώτο συνέδριο του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Ειδικά για το όνομα όμως, θεωρεί πως ισχύει η παλιά διακήρυξη του Ανδρέα Παπανδρέου για το Μακεδονικό, όταν έλεγε πως «το όνομά μας είναι η ψυχή μας» και αυτό ισχύει για τα σύμβολα της παράταξης.

Χρειάζεται ευκρινής ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα

Όσο για τον τρόπο με τον οποίο θα επιστρέψουν οι ψηφοφόροι στο κόμμα, τόνισε πως χρειάζεται επειγόντως να αποκαταστήσουν το λεγόμενο ταυτοτικό ζήτημα.

«Αυτό που πρώτα από όλα πρέπει να κάνουμε και να επιχειρήσουμε, είναι να δώσουμε μια ευκρινή ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα στο κόμμα», ανέφερε, ώστε ο κόσμος να αντιλαμβάνεται ξανά τι σημαίνει να είναι κάποιος εκπρόσωπος των ιδεών του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού τον 21ο αιώνα, ποιες οι διαφορές ανάμεσα στη συντηρητική και την προοδευτική παράταξη. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν οι πολίτες να ξέρουν τι θα πρέπει να περιμένουν να επέλθει ως θετική συμβολή στη ζωή τους από μια προοδευτική πολιτική.

«Αν αποκτήσουμε μια ευκρινή ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα στο επόμενο διάστημα, και ταυτόχρονα αναδιατάξουμε οργανωτικά το κόμμα, πιστεύω ότι θα είμαστε σύντομα στην ευχάριστη θέση, ιδιαίτερα αν έχουμε και εθνικές εκλογές, να κάνουμε ένα άλμα ανόδου» ανέφερε.

Ας σκεφτούν άλλοι για τις συνεργασίες

Ερωτηθείς για τα ζητήματα συνεργασίας, ιδιαίτερα στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση που θα γίνει με απλή αναλογική, σημείωσε πως θα τα λύσουν μεταξύ τους ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας, που συνεργάστηκαν με τους ιδεολογικούς τους αντιπάλους για να σχηματίσουν κυβέρνηση.

«Εμάς να μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας, να δώσουμε με μια συναρπαστική αφήγηση ένα όνειρο στον κόσμο, για την ίδια του τη ζωή και την κατάσταση στη χώρα, και οι υπόλοιποι θα βρουν ενδεχομένως τις συνθήκες συνεργασίας ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά», υπογράμμισε κλείνοντας ο κ. Καστανίδης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.