Διαφωνουν οι Συλλογοι Υπαλληλων της ΠΑΜΘ με τον Νεο Οργανισμο

«Πολύ λίγες προτάσεις μας έγιναν δεκτές∙ δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας και το όραμα των υπαλλήλων»

Τις αντιρρήσεις τους επί του Νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) που ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ συνεχίζουν να εκφράζουν οι Σύλλογοι Υπαλλήλων της ΠΑΜΘ.

Σε κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν οι Πρόεδροι 4 από τους 5 Συλλόγους (Δράμας, Έβρου, Καβάλας και Κεντρικής Υπηρεσίας & Ροδόπης) θίγεται το θέμα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών για το οποίο διαπιστώνεται ότι «τίποτα δεν έχει γίνει διαχρονικά για τη διεκδίκηση προσλήψεων» και εκφράζονται φόβοι για επιβάρυνση του φόρτου εργασιών από τη μια υπηρεσία στην άλλη μετά την πρόβλεψη του νέου Ο.Ε.Υ ότι «ο Περιφερειάρχης δύναται, μετά από αιτιολογημένη εισήγηση Γενικού Διευθυντή, να αναθέτει έργο σε οποιαδήποτε οργανική μονάδα ή μέλος του προσωπικού».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο με θέμα ημερήσιας διάταξης, την 2η Τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ) της Περιφέρειας, ο οποίος και υπερψηφίστηκε με ψήφους 20 υπέρ , 15 κατά και δύο παρών.

Οι σύλλογοι υπαλλήλων της ΠΑΜΘ – παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις από τη διοίκηση – συμμετείχαμε μόνο σε κάποια αρχική φάση της διαδικασίας διαβούλευσης και καταθέσαμε έγγραφες και προφορικές προτάσεις με σκοπό να είναι όσο το δυνατόν ο Ο.Ε.Υ πιο κοντά στις θέσεις μας, οι οποίες συνίστανται από τις παρακάτω αρχές:

α) οι υπηρεσίες της περιφέρειας να βρίσκονται όσο το δυνατό πιο κοντά στο χώρο που ζουν και δραστηριοποιούνται οι πολίτες της ΠΑΜΘ,

β) να στελεχώνονται με επαρκή και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό και

γ) να διαθέτουν τα κατάλληλα μέσα για να παρέχουν ποσοτικές και κυρίως ποιοτικές υπηρεσίες προς τους πολίτες

Με τον Ο.Ε.Υ η διοίκηση στην ουσία επιχείρησε μια αναδιάταξη των υφιστάμενων οργανικών μονάδων, καθορίζοντας νέες προτεραιότητες, παρότι η Περιφέρεια σαν θεσμός είναι αυτοδιοικούμενος και δεν απαιτείται η έγκριση από οποιοδήποτε υπουργείο για να ορίσει η ίδια τις δομές που θεωρεί απαραίτητες για τη λειτουργία της. Γι’ αυτό άλλωστε και «δέχτηκε» τη μείωση των οργανικών μονάδων , την ίδια ώρα που σε άλλες περιφέρειες (Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου κλπ) με τις τροποποιήσεις των Ο.Ε.Υ δημιουργήθηκαν επιπλέον οργανικές μονάδες.

Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στο ότι η υποστελέχωση αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, με αποτέλεσμα τα κενά στις υπηρεσίες ανέρχονται στο 40% περίπου των οργανικών θέσεων. Παρόλα αυτά διαπιστώνουμε ότι τίποτα δεν έχει γίνει διαχρονικά για τη διεκδίκηση προσλήψεων. Αντίθετα, προσπαθώντας να παρακάμψει η διοίκηση τη σχετική Νομοθεσία, θεωρούμε ότι μόνο τυχαία δεν είναι η πρόβλεψη στον Ο.Ε.Υ ότι «ο Περιφερειάρχης δύναται, μετά από αιτιολογημένη εισήγηση Γενικού Διευθυντή, να αναθέτει έργο σε οποιαδήποτε οργανική μονάδα ή μέλος του προσωπικού» . Αφού δηλαδή δεν μπορούν να αναθέτουν «παράλληλα καθήκοντα», να μετακινούν υπαλλήλους από Π.Ε σε Π.Ε , θα μπορούν να αναθέτουν έργο σε υπηρεσίες και υπαλλήλους. Αντί π.χ να διεκδικούν την άμεση πρόσληψη κοινωνικών λειτουργών θα τους αναθέτουν, με Απόφαση Περιφερειάρχη ελέγχους και υποθέσεις αναδοχής σε άλλες Π.Ε ή επειδή υπάρχει τραγική έλλειψη υπαλλήλων σε υπηρεσίες κάποιων Π.Ε (π.χ στις εκδόσεις αδειών οδήγησης) θα τις αναθέτουν σε υπαλλήλους άλλων Π.Ε, λες κι εκεί περισσεύον. Τι κι αν ο Ο.Ε.Υ ρητά προβλέπει ότι κάθε υπηρεσία ασκεί τις αρμοδιότητές της εντός της χωρικής της αρμοδιότητας.

Διαπιστώσαμε δυστυχώς ότι, στο τελικό κείμενο, πολύ λίγες προτάσεις μας έγιναν δεκτές και κρίνοντάς τον συνολικά εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας και το όραμα των υπαλλήλων».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.