Διαδικτυακη αντιπαραθεση για την διαβουλευση της ΣΒΑΑ του Δημου Κομοτηνης

Σκεπτικισμός για το χρόνο της διαβούλευσης λίγο πριν τις εκλογές, την ΠΑΜΘ δείχνει η διοίκηση για τα στενά περιθώρια

Διαδικτυακές αντιπαραθέσεις προκάλεσε η ανακοίνωση του Δήμου Κομοτηνής για την πραγματοποίηση ανοικτής Δημόσιας συνάντησης διαβούλευσης την Πέμπτη 17 Αυγούστου στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την εκπόνηση Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) που θα υποβληθεί προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονία, Θράκη (προγραμματική περίοδος 2021-2027).

Να θυμίσουμε πως ήδη πριν από μερικές μέρες ο Δήμος Κομοτηνής ανάρτησε διαδικτυακά το κείμενο της προτεινόμενης Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης, καλώντας τους δημότες να καταθέσουν τις προτάσεις τους επ’ αυτού.

Αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων ήταν ότι υπήρξαν αρκετοί που εξέφρασαν σκεπτικισμό για τον χρόνο πραγματοποίησης της διαβούλευσης αυτής, τόσο εντός του θέρους, όσο και ενάμιση μήνα πριν από τις εκλογές, με αναφορές σε προσχηματική διαβούλευση που πρέπει να γίνεται στην αρχή και όχι στο τέλος της θητείας, και μάλιστα προκάλεσαν την ανάρτηση της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κλεοπάτρας Στογιαννίδου, που επισήμανε πως ο χρόνος και οι προθεσμίες επιβλήθηκαν από την ΠΑΜΘ, και δεν ήταν επιλογή του Δήμου.

Σκεπτικισμός για το χρόνο της διαβούλευσης

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των επικρίσεων η ανάρτηση του πρώην προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Γιώργου Κυμπαρίδη, με την οποία επικρίνει το χρόνο της διαβούλευσης, και η οποία συγκέντρωσε και τα σχόλια αρκετών συμπολιτών μας.

Η ανάρτηση έχει ως εξής:

«Είναι πραγματικά παράδοξο μετά από τόσα χρόνια διοίκησης ένας Δήμος να ζητεί από τους δημότες του, να καταθέσουν μέσα σε λίγες μέρες τις προτάσεις και απόψεις τους σχετικά με τη Στρατηγική και τα έργα που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν από το Δήμο την επόμενη προγραμματική περίοδο. Αν δε σκεφτεί κανείς ότι η πρόσκληση αυτή γίνεται μόλις ενάμιση μήνα πριν τις δημοτικές εκλογές, τότε τα συμπεράσματα από μια τέτοια αντιμετώπιση των διοικούντων προς τους πολίτες δεν νομίζω να δημιουργούν αισθήματα ευφορίας και ικανοποίησης. Αντιθέτως τέτοιες αποφάσεις καταδεικνύουν την υπεροψία, και την απαξίωση με την οποία αντιμετωπίζει η διοίκηση του Δήμου αυτούς που θα έπρεπε να υπηρετεί. Τους Δημότες του !!!

Η διαβούλευση είναι μια διαδικασία  άκρως δημοκρατική που απαιτεί παιδεία  αναδεικνύοντας το σεβασμό και τη βούληση συμμετοχής και συνδιαμόρφωσης θέσεων και προτάσεων όλων. Γι αυτό όταν προτείνεται θα πρέπει να έχει ουσία και να μην είναι προσχηματική.

Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ λοιπόν, γίνεται στην αρχή της θητείας κάθε νέας Διοίκησης και κρίνεται στο τέλος όταν γίνεται ο απολογισμός !!

Καθαρές κουβέντες εν μέσω θερινών διακοπών».

Προσπάθεια προεκλογικής εκμετάλλευσης του ζητήματος

Στην απάντησή της στις επικρίσεις η κ. Στογιαννίδου, μιλά για προσπάθεια εκμετάλλευσης του θέματος προεκλογικά, και τονίζει πως η πρόσκληση από την ΠΑΜΘ αναρτήθηκε στα μέσα Ιουλίου, και πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, απαιτώντας διαβούλευση για το ζήτημα, κάτι που ισχύει για όλους τους Δήμους που μπορούν να συμμετάσχουν στην πρόσκληση στην Περιφέρειά μας.

Η ανάρτηση έχει ως εξής:

«Περί διαβούλευσης και άλλων τινών..

Προς αποκατάσταση της αλήθειας και επειδή κάποιοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το θέμα ενόψει προεκλογικής περιόδου και να δημιουργήσουν εντυπώσεις…

Η Περιφέρεια ΑΜΘ με την πρόσκληση που εξέδωσε στις 18-7-2023 και την οποία αναρτώ σε φωτογραφία προς πλήρη απόδειξη, κάλεσε τους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Δράμας, Καβάλας, Κομοτηνής, Ξάνθης και Ορεστιάδας, να υποβάλλουν προτάσεις Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ), στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027, έως και 15/09/2023!

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της διαδικασίας η οποία δεν γίνεται με πρωτοβουλία του Δήμου Κομοτηνής και στην οποία είμαστε υποχρεωμένοι να υποβάλλουμε τις προτάσεις μας  μέσα σε σύντομη προθεσμία -πράγματι εν μέσω θέρους και προεκλογικά- και συγκεκριμένα έως 15-9-2023 απαιτείται μεταξύ άλλων να προηγηθεί διαβούλευση. Το ίδιο θα γίνει και σε όλους τους υπόλοιπους δήμους εντός της ίδιας περιόδου.. Τόσο απλά..

λυπάμαι που διαβάζω κριτικές που κάνουν λόγο για απαράδεκτη χρονική στιγμή στην οποία γίνεται η διαβούλευση, για πρόχειρη αντιμετώπιση των θεμάτων και των δημοτών από τους διοικούντες τον Δήμο Κομοτηνής και αλλά σχετικά.. τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους.. και η προχειρότητα ταιριάζει μόνο στον τρόπο που πολλές φορές ασκείται η κριτική. Έτσι έχουν τα πράγματα… όλα τα αλλά είναι μόνο για προεκλογική κατανάλωση αυτών που ψάχνουν κάτι να βρουν. Για να δούμε αν θα πούνε…τώρα τα ίδια για την ..περιφέρεια».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.